LTS

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 19 „Tara” Cinnamon, MATE és XFCE verziója

A Linux Mint 19 egy hosszú ideig támogatott kiadás, amelyet 2023-ig fognak támogatni. Frissített szoftverekkel érkezik, illetve finomításokat és sok új funkciót hoz, hogy az asztali környezettel kapcsolatos élményeidet kényelmesebbé tegye.

kami911 képe

Küldj be Te is az Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat” háttérkép versenyére pályamunkát!

Az öt legjobb képet választják ki és március 18-án jelentik be, hogy melyek lesznek azok, amelyek bekerülnek az előttünk álló Ubuntu kiadásba.

Ez már valódi LTS támogatás lesz!

Már csak hónapok vannak hátra az Ubuntu következő hosszú távú támogatási kiadásának (LTS), azaz az Ubuntu 24.04 LTS Noble Numba-t régóta várt megjelenésétől. Nem szabad elfelejteni, hogy a Canonical tavaly december elején megosztott egy ütemtervet, amely bemutatta, hogy a Desktop csapata min dolgozik az Ubuntu 24.04-el kapcsolatban.

kami911 képe

Tíz évig lesz támogatott a 6.1-es kernel

Nemrég olvashattunk róla, hogy harmadára rövidülhet a hosszan támogatott Linux kernelek élettartama. Így a Linux kernel LTS-időszakát a korábbi hatéves időszakról két évre csökkentik a fejlesztők. Jelenleg hat LTS Linux kernel van, a 4.14, 4.19, 5.4, 5.10, 5.15 és 6.1 amit karban kell tartaniuk a karbantartóknak. A jövőben, a 4.14 után, amikor a soron következő kettő kilép az LTS státuszból, nem fogják őket más kernelverziókkal helyettesíteni.

kami911 képe

Snap-tól tartok

A Canonical Snap Store-t rosszindulatú alkalmazások feltöltésével támadták meg. 2023. szeptember 28-án a Snap Store csapatát egy lehetséges biztonsági incidensről értesítették. Számos Snap-felhasználó több, nemrégiben közzétett, potenciálisan rosszindulatú snappet jelentett. E bejelentések következtében a Snap Store csapata azonnal eltávolította ezeket a snaps, és többé nem lehet fellelni, sem telepíteni őket. Emellett szünetel az automatikus snap-regisztráció is a biztonsági incidenst követően.

kami911 képe

Harmadára rövidülhet a hosszan támogatott Linux kernelek élettartama

A hosszan támogatott Linux kernel (angolul: Long-Term Support kernel, röviden LTS kernel) a GNU + Linux és az Android operációs rendszer kernel (a rendszermag, ami a szoftver és a hardver közötti interfészt biztosítja), amely hosszabb időn keresztül kap frissítéseket és támogatást a fejlesztőktől és a közösségtől. A hosszan támogatott kernel fontos szerepet játszik a szerverek, beágyazott rendszerek és olyan eszközök esetében, amelyek stabil működést igényelnek hosszú távon.

kami911 képe

Megjelent a Java 21

Megjelent és letölthetővé vált a Java 21 (OpenJDK 21). A JDK 21 a Java SE platform 21. verziójának nyílt forráskódú referenciaimplementációja, ahogyan azt a JSR 394 a Java közösségi folyamat (Java Community Process) keretében meghatározta. A 2021-es JDK 17 óta az első olyan kiadás, amely hosszú távú támogatást (LTS) nyújt.

kami911 képe

6.2-es kernellel erősít az Ubuntu 22.04 LTS harmadik frissítése

Az Ubuntu csapat bejelentette az Ubuntu Linux 22.04.3 LTS (Long-Term Support) azaz a harmadik frissítő kiadását az asztali, a szerver és a felhő termékekhez, valamint az Ubuntu más, hosszú távú támogatással rendelkező változatai. A korábbi LTS-sorozatokhoz hasonlóan a Ubuntu 22.04.3 LTS (Jammy Jellyfish) is tartalmaz Hardware Enablement (HWE) frissítést az újabb hardvereken való használathoz. Ez a támogatás minden architektúrán elérhető.

kami911 képe

Ez tényleg alacsony igényű rendszer

Itt a vadonatúj, stabil Q4OS 5.2 verzió, amely az Aquarius nevet kapta. Ráadásul azonnal letölthető és használható termelési környezetben. Ez egy hosszú távú támogatást nyújtó LTS verzió, amelyet legalább öt évig támogatni fognak biztonsági javításokkal és szoftverfrissítésekkel. A Q4OS Aquarius a Debian Bookworm 12 és a Plasma 5.27.5, illetve opcionálisan a Trinity 14.1.1 asztali környezeten alapul, és 64 bites x64-es számítógépekhez érhető el.

kami911 képe

Csak Snap csomagokból építkező Ubuntu-ról álmodik a Canonical

A Canonical 2014-ben kezdte el az Ubuntu Core fejlesztését, hogy egy teljesen konténerizált platformot hozzon létre az IoT számára. Az Ubuntu Core-ban ugyanazt a kernel konténertechnológiát használják, amelyre a Docker és az LXC épül, hogy a rendszer minden komponensét egy biztonságos homokozóba helyezzék, jól definiált frissítéssel és visszaállítási lehetőséggel.

kami911 képe

Are you pretty fly for a WIldfly?

A WildFly 28.0 egy frissített verziója az open source, szerveroldali alkalmazásokhoz kifejlesztett alkalmazás-szervernek, amely több új funkcióval és fejlesztéssel rendelkezik, mint elődei. A következőkben felsoroljuk ezeket az újításokat, amelyek segítségével az alkalmazásfejlesztők és a rendszergazdák még hatékonyabban dolgozhatnak az alkalmazásokkal.

A WildFly 28 legnagyobb változásai az observability területéhez kapcsolódnak. A Micrometer subsystem hozzáadták a szabványos WildFly-hoz. Az új verzió további fejlesztéseket is tartalmaz az Artemis, az EE Concurrency, az Infinispan query, counters, locks, CDI, alrendszerekhez és a YAML támogatás a rendszer tulajdonságainak és konfigurációs testreszabásának, a MicroProfile LRA és Telemetry támogatás, valamint a Micrometer támogatás az alap WildFly-hoz. Az új verzió az Elytron által biztosított SSLContext támogatását is tartalmazza az Artemis-hez.

kami911 képe

Hatodik alkalommal kapott komoly frissítést az Ubuntu 20.04 LTS

Az Ubuntu csapat örömmel jelenti be az Ubuntu 20.04.6 LTS (Long-Term Support) kiadását az asztali, a szerver és a felhő termékekhez, valamint az Ubuntu más, hosszú távú támogatással rendelkező változatait. A korábbi LTS-sorozatokhoz hasonlóan a 20.04.6 is tartalmaz Hardware Enablement (HWE) frissítést az újabb hardvereken való használathoz. Ez a támogatás minden architektúrán elérhető. Az Ubuntu Server alapértelmezés szerint a GA rendszermagot telepíti; azonban lehet HWE rendszermagot választhat a telepítő bootloaderéből.

kami911 képe

Megjelent az Ubuntu 22.04 LTS második frissítése

Az Ubuntu csapat kiadta az Ubuntu Linux 22.04.2 LTS (Long-Term Support) azaz második frissítő kiadását az asztali, a szerver és a felhő termékekhez, valamint az Ubuntu más, hosszú távú támogatással rendelkező változatokból. A korábbi LTS-sorozatokhoz hasonlóan a Ubuntu 22.04.2 LTS (Jammy Jellyfish) is tartalmaz Hardware Enablement (HWE) frissítést az újabb hardvereken való használathoz. Ez a támogatás minden architektúrán elérhető. Az Ubuntu Server alapértelmezés szerint a GA rendszermagot telepíti; azonban lehet HWE rendszermagot választhat a telepítő bootloaderéből.

kami911 képe

5.19-es kernellel erősít az Ubuntu 22.04 LTS második frissítése

Az Ubuntu csapat hamarosan hozza az Ubuntu Linux 22.04.2 LTS (Long-Term Support) azaz második frissítő kiadását az asztali, a szerver és a felhő termékekhez, valamint az Ubuntu más, hosszú távú támogatással rendelkező változatai. A korábbi LTS-sorozatokhoz hasonlóan a Ubuntu 22.04.2 LTS (Jammy Jellyfish) is tartalmaz Hardware Enablement (HWE) frissítést az újabb hardvereken való használathoz. Ez a támogatás minden architektúrán elérhető. Az Ubuntu Server alapértelmezés szerint a GA rendszermagot telepíti; azonban lehet HWE rendszermagot választhat a telepítő bootloaderéből.

Oldalak

Feliratkozás RSS - LTS csatornájára