debian

kami911 képe

A szabad szoftveres nap Oroszlányon

Október 7-én, szombaton került megrendezésre az Open Linux Day (OLD). Nekem fontos volt ez a rendezvény, mert egyrészt egy számomra ismeretlen rendezte, aki Linux-hoz értő, és a Linux-ot támogató szervező, másrészt mert a rendezvény vidéken volt. Írásommal nem szeretném mélyíteni a vidék és a főváros közötti árkot, éppen ellenkezőleg. Nagyon örülök, ha vidéken is alakulnak baráti körök, rendezvények, tudásközpontok a Linux, a szabad szoftverek és a szabad kultúra köré.

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

kami911 képe

Érkezik, előrendelhető és októberben elérhető lesz a Raspberry Pi 5

Október végén megjelenik a Raspberry Pi 5. A 4 GB-os változat ára 60 dollár, a 8 GB-os testvéréért pedig 80 dollárt kérnek majd el - plusz a helyi adók. A platform gyakorlatilag minden elemét továbbfejlesztették. A Raspberry Pi 5 új funkciókkal rendelkezik, több mint kétszer olyan gyors, mint elődje, és ez az első Raspberry Pi számítógép.

A legfontosabb jellemzők:

kami911 képe

Megjelent a Debian 12 „Bookworm”

Megjelent a Debian projekt következő stabil disztribúciójának, a Debian 12 (kódnév „Bookworm”) verziója. A Debian 12 , hosszú és izgalmas fejlesztési folyamat után végre elkészült. A projekt csapata 1 év, 9 hónap és 28 nap kemény munkájának eredményeként mutatja be a legújabb stabil verziót.

kami911 képe

Kezdőknek és kíváncsiaknak: Ismerd meg a Linux világát!

Megjelent a Debian 11.7 számos javítással

A Debian projekt örömmel jelenti be stabil disztribúciójának hetedik frissítését, a Debian 11-et (kódnevén: Bullseye). Ez a pontkiadás elsősorban a biztonsági problémákat javít, valamint néhány módosítást komolyabb problémát küszöböl ki.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a pontkiadás nem jelenti a Debian 11 új verzióját, hanem csak a mellékelt csomagok egy részét frissíti. Nem kell kidobni a régi telepítőt médiát. A telepítés után a csomagok frissíthetők az aktuális verziókra egy naprakész Debian tükör segítségével.

kami911 képe

10 éves lett a Raspberry Pi projekt

Eben Upton visszaemlékezése:

Majdnem pontosan ma tíz évvel ezelőtt több ezren állítottátok be az ébresztőórátokat, és arra ébredtetek a szökőnap reggelén, hogy felfedezzétek, hogy elkezdtük árulni a Raspberry Pi számítógépeket. Mire aznap este a kocsmában összegyűlt az önkéntes csapatunk egy ünnepi italra, a Farnell és RS Components már több mint 100 000 megrendelést fogadott be (annak ellenére, hogy a terhelés alatt nehezen tudták online tartani a weboldalukat); (rövid időre) Lady Gaga-t is megelőztük; és a Raspberry Pi egy kicsit nagyobb lett, mint terveztük.

Megjelent a LXQt 1.4.0 új verziója

Megjelent a népszerű könnyűsúlyú asztali környezet, az LXQt 1.4.0 új verziója. Az LXQt egy könnyű, Qt technológián alapuló Linux asztali környezet. Köztudott, hogy könnyebb, mint a ma elérhető összes hagyományos asztali környezet. Vitathatatlanul gyorsabb és kevesebb erőforrást fogyaszt, mint megfelelői, például az Xfce és a Mate asztali számítógépek.
Ez az alapértelmezett DE a LUbuntuban, és telepíthető Debian, Fedora, Arch, Manjaro és egyéb Linux disztribúcióra is.

A BleachBit kiadta az új Stable 4.6.0-t!

A Bleachbit, a népszerű rendszertisztító alkalmazás bejelentette az új 4.6.0-s kiadást. Majdnem 2 év telt el az utolsó stabil v4.4.2 óta. Közben megjelent 4.5.x verzió béta tesztelési célból készült, így nem tekinthető stabil kiadásnak, de alapvetően nem volt vele (nekem) gondom.

Firefox Nightly telepítése egyszerűen

A Mozilla új, megfelelő tárházat jelentett be, amely megkönnyíti a felhasználók számára a Firefox Nightly buildek telepítését Ubuntu és Debian alapú Linux disztribúciókra. Az új adattárban található Deb csomagok állítólag „több előnyt” kínálnak a Snap és Flatpak buildekhez képest. Bár sok esetben a Flatpak és a Snap kényelmesebb, de a natív telepítésű programok sokkal jobban a rendszerbe integráltak. Ha van lehetőség, ezeket használom.

kami911 képe

CPU hibákat javító Linux Kernel frissítések

Az elmúlt napokban megismert CPU hibáit (Intel CPU hiba: Downfall és AMD CPU hiba: Inception) javítandó a Linux kernelen dolgozó mérnökök biztonsági frissítéseket tettek közzé az összes támogatott Linux kernel verzióhoz. Ezek a frissítések már valószínűleg elérhetőek a legtöbb GNU + Linux terjesztésben, így érdemes frissíteni. A hibajavítást tartalmazó új kernelverziók:

Oldalak

Feliratkozás RSS - debian csatornájára