Blog

Hangrögzítés több forrásból

Egyszerre szeretnéd rögzíteni a rendszerhangokat és a mikrofon hangját és egyetlen hangfájlba menteni?
A Reco egy ingyenes, nyílt forráskódú hangrögzítő alkalmazás Linuxra, Vala és GTK nyelven. Bár Elementary rendszerre tervezték, jól működik Ubuntu és más Linux disztribúciókon, és nem tűnik túl feltűnőnek a modern GNOME asztalon sem. A kinézete és ami fontosabb a működése is nagyon jó!

kami911 képe

SkyShowTime: ez nem fog menni Linux-on

Kipróbáltam a Linux-on a SkyShowTime videostreaming szolgáltatást, de nem jártam sikerrel: A SkyShowtime alkalmazás nem működik

Bár azt ígérik, hogy a – „A SkyShowtime-ot bárhol és bármikor nézheted különféle eszközökön és webböngészőkben.” – sajnos Linux nincs „az általuk támogatott termékek listáján”, amelyek a következőek:

zmintzoltan képe

Megjelent a ShotCut videószerkesztő 23.11.29 verzió

ShotCut logo
ShotCut ingyenes, több platformos videó szerkesztő

A ShotCut videó szerkesztő program legújabb verziója sok újdonságot tartalmaz. A legfontosabb talán a keyframekkel kapcsolatos munka megkönnyítésére bevezetett újítás.

A kulcskockák jelölése is változik, attól függően, hogy épp hol helyezkednek el: a klipp elején, végén, vagy a közepén.

Ezen túl rengeteg fejlesztés és hibajavítás is van az új verzióban. Részletesen a ShotCut weboldalán. Angolul, de egyszerű Google fordításal érthető a leírás.
 

Fényképek a számítógépek boot-menüiről

T.István fórumtársunk egy kissé eldugott helyen, mindössze egy hozzászólásban adott róla hírt, hogy készül egy új Linux Mint felhasználói kézikönyv, melynek lesz egy külön melléklete és ezzel kapcsolatban írja:
Az lenne a kérésem, ha tudtok segítsetek képekkel, BIOS névvel, és hogy milyen gombot kell lenyomni a BOOT menühöz. Ha fel tudtok rakni képmegosztókra ilyen képeket, az nagyon jó lenne.

Hogyan ne barmold szét a rendszeredet?

Hogyan ne...
Hogyan ne...

Hogyan ne tedd tönkre a Linux rendszeredet? Ezt érdemes lesz átgondolni, mert kezdők hamar működésképtelenné teszik a rendszerüket, ha nem tartják be azokat a játékszabályokat, amikről nem is tudnak. Ha az a célod, hogy használd a Linux rendszeredet, akkor érdemes lehet ezt végigolvasni és átgondolni. Nem hangzik el semmi olyan, ami megváltaná a világot, vagy ne lenne köztudott. Ennek ellenére napi szinten tapasztaljuk, hogy sokan panaszkodnak, hogy "tönkre meant" a Linux és nem működik ez, vagy az.

simonszoft képe

MacBook Pro (2012) - Linux Mint 21.2 telepítése

Adott egy MacBook Pro (13-inch, Mid 2012, i5, 16Gb RAM, 250GB SSD) laptop, sajnos az Apple 2022.11.30-val megszüntette a támogatást a macOS 10.15 Catalina rendszerhez így egyre nehézkesebbé vált a rendszer használata.
Persze tudom ez egy 10 éves eszköz de egészen jó állapotban van, ráadásnak az akkuk is cserére kerültek már benne, tehát még sokáig használható lenne csak megfelelő OS kell rá.

Először is utána olvastam a hardver támogatásnak és két problémát írtak le sokan:

Flatpak downgrade

A Flatpak csomagolás egyik kevésbé ismert tulajdonsága, hogy lehetővé teszi a telepített alkalmazások visszaminősítését. Technikailag kisebb vagy pontszerű kiadású frissítéseket adnak ki a problémák megoldására. De a dolgok rosszabbra fordulhatnak, ha egyes frissítések rosszabbak mint az eredeti. Vagy esetleg olyan fejlesztések találunk benn, amikre nincs szükség, és a régebbit jobbnak tartjuk. A Flatpak csomagok visszaminősítése nem olyan evidens, mint a megszokott Linux disztribúcióban a csomagkezelővel.

Ranger - megnyitások

A Ranger - mint a többi fájlkezelő - képes megnyitni egy, vagy több állományt az előre meghatározott programokkal. Ezt is egyszer kell beállítani, majd nem kell hozzányúlni. A beállítása kicsit más, mint a többi programnál. Itt kapunk egy alapbeállítást, amiben az adott fájlformátumhoz tartozó lehetséges programokat felsorolják, be is állítják. A felsorolásban lesznek olyan programok is, amik nincsenek telepítve, illetve a Ranger nem tartja nyilván a telepített programokat és nem rendeli azokat automatikusan az adott fájltípushoz.

Graphite vektorgrafikus program?

A Graphite egy érdekes vektorgrafikus szerkesztő, új és nagyon jól használható. Bár még alfa állapotban van, de már minden olyan eszközt megtalálhatunk benne, amire szükségünk lehet. Webes felületen. Így akinek nincs feltétlen szüksége egy Insckape tudására ki tudja próbálni mindenféle telepítés nélkül. A program egy fejlesztés alatt álló 2D-s grafikus szerkesztő, amely teljesen ingyenes és nyílt forráskódú, mesterséges intelligencia által működtetett vektorgrafikus szerkesztő. Arra összpontosít, hogy teljesen problémamentes WYSIWYG szerkesztési élményt nyújtson.

FFmpeg alapok, pár példával

Az utóbbi időben pár valóban egyszerű, de ismétlődő feladatot az FFmpeg segítségével oldottam meg. Már régóta használom, így be szeretném mutatni. Bár sokaknak idegen lesz, mert terminálos, de biztosan lesz olyan akinek hasznos, ha ismeri a lehetőségeket.

Megjelent az Audacity 3.4.0 Béta verzió

Az Audacity audioszerkesztő kiadta a következő 3.4.0 béta verzióját. A projekt kiadási oldala szerint az új kiadás immár több zenével kapcsolatos funkciót is tartalmaz, mint például az óó:pp:ss idő és a Beats & Measures közötti váltás, valamint az időhúzó (time-stretching) klipek, amelyek a dal tempójához igazítják a klipeket.

Skype repo hitelesítési kulcsa

Skype tároló hitelesítési kulcsával kapcsolatos figyelmeztetőüzenet

Egy hír alatti hozzászólásban hoztam fel, hogy nálam a Skype-ot frissítéseit biztosító tároló hitelesítési kulcsára panaszkodik a Frissítéskezelő.
A figyelmeztetőüzenet:

W: https://repo.skype.com/deb/dists/stable/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.
kami911 képe

EICAR teszt fájl

Az EICAR tesztfájl egy olyan rövid szöveges sztring, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy tesztelje és ellenőrizze a víruskereső szoftverek működését és hatékonyságát. Az "EICAR" rövidítés a "European Institute for Computer Antivirus Research" (Európai Intézet a Számítógép Antivírus Kutatásáért) rövidítése.

Az EICAR tesztfájl egy 68 karakterből álló karaktersorozat, amely a következőképpen néz ki:

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornájára