Blog

Adobe Photoshop CC 2019 futtatása Linux Minten

Photoshop Linuxon
Photoshop Linuxon

E cikkben bemutatom, hogy hogyan lehet telepíteni az Adobe Photoshop CC 2019-et Linux Mint-en. Azért esett a választásom erre a szoftver verzióra, mert ez az utolsó verzió ami még fenntartja  a Windows 7-et, a WineHQ Windows kompatibilitási rétegnek pedig pedig jó Windows 7 kompatibilitása van.

A WineHQ telepítését nem taglalom, ez megtalálható a hivatalos weboldalon.

Metaadatok törlése Linux alatt

Metaadatok törlése Linux alatt. Nem egy nagy érdeklődésre vágyó téma ez, hiszen a legtöbb ember alapvetően hasznosnak tartja, és nem törli a metaadatokat egy fájlból. Így egy gyors áttekintés pár mondatban: mi is az a metaadat? A metaadatok olyan információcsomagok, amiket sok program, vagy hardver helyez el az általa készített fájlba. Ez lehet egy szöveges dokumentumban a készítő neve, cégének a neve stb. amit telepítéskor megadtak, de lehet egy videó, kép vagy hanganyagban a geolokáció, hol készül és mikor.

Sudo tippek

A mai rész egy olyan területre kalauzol el, ami sok vitát generál. Bár a bemutatott módszerek komoly kockázattal járhatnak, de én úgy gondolom akinek van egy kis esze el tudja dönteni maga is a használatukat. A leírtak egy része a Linux (Unix) rendszerek egyik legnagyobb előnyét írják felül: a jogok teljes elkülönítését.

Miről is lesz szó? A sudo jog kikapcsolásáról. Azaz el szeretnénk érni, hogy egy sima user (a mintában laci, azaz én) kapjon teljes rendszergazdai jogot, úgy, hogy jelszó beírása nélkül futtathasson olyan programokat amikhez eddig ismerni kellett a root jelszót.

Firejail, tűzbörtön programoknak

Firejail alapok, használata és három példa a használatára. Az első kérdés jogos:

Mi is az a Firejail?

Egy kis program, ami a leírásának első mondata szerint:

Firejail is a SUID sandbox program that reduces the risk of security breaches by restricting the running environment of untrusted applications using Linux namespaces, seccomp-bpf and Linux capabilities.

csuhas32 képe

Hogyan lehet neked is Linux Mint-ed, akár a Windowsod mellé?

Linux Mint telepítése
Linux Mint telepítése

Kezdjük az elméleti dolgokkal:

Hogyan lehet neked is Linux Mint-ed?
Kell hozzá egy számítógép, amin Linux Mint fut.

Hogyan kerül egy számítógépre a Linux Mint?
Jellemzően úgy, hogy valaki letölt (aztán leellenőriz) egy Linux Mint képfájlt, telepítőt ír belőle egy pendrive-ra és feltelepíti ezt a számítógépedben benne lévő vagy abba bekerülő lemezre.

Tldr, avagy úgysem olvassa el, ha hosszú

TLDR. A TLDR az internetes szleng egyik kifejezése, az angol „too long, didn’t read” (magyarul: „túl hosszú, nem olvastam el”) kifejezés rövidítése. Ezt írja a wikipédia. Ennyi felvezetés után már a lényegre is térhetünk. A Linux nagyon jól dokumentált. Gyakorlatilag a legtöbb parancs, program minden felhasználási területe a leírásokban részletesen megtalálható. Ahogy ismerjük a legtöbb programnál a -h vagy a -help kapcsoló kiíratja a főbb kapcsolókat, opciókat és lehetőségeket. Tegyük meg most az ls paranccsal. Szuper!

Sudo időkorlát beállítása Linux alatt

A Linux rendszereknél jellemzően kétféle felhasználó van: a sima user, azaz a felhasználó, illetve a teljhatalmú úr: a rendszergazda. A root, a rendszergazda jogosult minden olyan feladatra, ami érinti a rendszer egészét. Ha sima user szeretne valami olyan feladatot elvégezni, amihez rendszergazdai jogok kellenének, két lehetősége van: vagy belép root felhasználóként, vagy ideiglenesen „igényel” emeltebb jogot. Ezt az emeltebb jogot a sudo paranccsal kapjuk meg.

csuhas32 képe

Eltünedező LAN-kártya avagy egy disztribúciókon és honlapokon átívelő történet

Giada i200 az USB-s hangfalakkal internetrádióként funkcionálva

MX, Xubuntu, LMDE, Debian, Facebook csoportok, linuxmint.com, ubuntu.hu... Az út végére kiderült mi az egyszerű orvosság arra, hogy olykor megmagyarázhatalannak tűnő módon egyes rendszerek számára láthatatlan a mini PC-ben lévő LAN-kártya.

CapsLock, Insert és NumLock

Pár billentyűzettel kapcsolatos megoldást mutatok be. Mindegyiket érdemes ismerni, illetve az itt olvasható megoldásokat is érdemes áttanulmányozni. Bár a linkelt cikk eléggé periférikus, kevés embert érint, magát a lehetőséget ismerni illő.

csuhas32 képe

LM 21.3 Xfce – Flatpakből telepített alkalmazás indítóikonja az Asztalra

Először fórumtéma alapján csak a Google Chrome-mal próbáltam, de úgy néz ki, hogy általánosabb hibával (buggal) van dolgunk, talán minden Flatpakből telepített csomagot érint Linux Mint 21.3 Xfce kiadás alatt.

A Szoftverkezelőből (Software Manager) feltelepítettem a Google Chrome Flatpak változatát.

aurora képe

KDE Connect fájlböngészés Nemoval

Heuréka!!!

Van ez a nagyszerű KDE Connect (továbbiakban KDEC) panel Kisalkalmazás. Évek óta használom, nálam ez jelenti a csúcsot a PC és a mobil kapcsolatában.
Írtam már erről blogot, nem azt akarom megismételni, csak kiegészítem.
https://linuxmint.hu/blog/2021/04/kde-connect-avagy-a-mobiltelefon-es-a-pc-osszekapcsolasa

aurora képe

Ismerkedés a Linux Mint 21.3 Cinnamon rendszerrel

Első ránézésre nincs benne semmi új, de aztán találtam egy Mentéskezelőt.
Azt ígéri, hogy a fájljaimról, beállításaimról, és a Saját könyvtárról készít mentést, valamint a telepített alkalmazásokról.
Rányomtam ez utóbbira, és egy ablakban megjelent az általam tegnap óta telepített 7 alkalmazás.
Én valamikor új telepítés előtt listát készítettem a telepített alkalmazásokról, mert szar dolog, amikor telepíteném a megszokott valamit, de nem jut eszembe a neve.
Már nem készítek listát, lefényképeztem a Menü minden elemét. Rajtam nem fog kifogni a demencia.

aurora képe

Készenlét nem működik

Rászántam magam hogy telepítsem a Linux Mint 21.4 Viagra Cinnamon kiadást.
Vagy a Linux Mint 21.3 Virginia Cinnamont? Na mindegy, szóval a legújabbat.

Lezajlott a telepítés, eddig jó.
(A webáruházakban lehet ilyen értékeléseket olvasni: Nem tudom, hogy milyen, még nem próbáltam.)

Frissítések rendben, téma már a régi saját, Menü lecserélve CinnVIIStarkMenu-re, beállításai visszaállítva, panel felül, gombok baloldalon.
Firefox, Thunderbird profilmappa tartalma törölve, linkelve a régi mappák.
Mindkettő visszaállítva a telepítés előttire.

kami911 képe

Miért nem tudod letölteni a DJI alkalmazásokat a Google Play Áruházból?

Nehézségekbe ütközöl a megfelelő DJI alkalmazás letöltésekor Android okostelefonodra vagy táblagépedre? Nézd meg ezt az útmutatót, hogy megtudd, hogyan töltheted le a megfelelő alkalmazást DJI termékedhez Android eszközödre, és rövid időn belül repülhetsz és filmezhetsz az új DJI eszközöddel.

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornájára