Blog

ZSH telepítése Neofetch-csel

Szeretnéd kicsit kicsinosítani a terminált? Szeretnéd ha a rendszered adatait is kimutatná a terminál? Használd a ZSH-t.

A ZSH más néven Z shell, a Bourne Shell (sh) kibővített változata, rengeteg új funkcióval, valamint bővítmények és témák támogatásával. Mivel ugyanazon a héjon alapul, mint Bash, a ZSH-nak sok azonos tulajdonsága van, és az átállás könnyű

VIM, alapok - kezdőknek

Vim, na ne… ez az első reakciója mindenkinek, aki még nem használt Vim-et. Alapvetően egy átlag felhasználónak nem is kell a Vim, hiszen vannak felhasználóbarátabb, esetlegesen grafikusabb szerkesztők is. Ha nem létszükséglet, akkor minek is ezzel a Vim-mel foglalkozni? Mert elterjedt és minden rendszeren jó eséllyel ott lesz. Alapismereteket érdemes elsajátítani, még akkor is, ha nem igazán akarod használni. Ha nincs más a gépen, akkor se essél kétségbe, illetve ha valamit a Vim nyit meg, akkor se legyen pánik, mert ki sem tudsz lépni.

kami911 képe

GPS után: Pontosabb mérés nyomvonal készítés lakossági RTK-val

GPS, ahogyan mindenki ismeri

GPS. Manapság ez a technológia, amit mindenki használ ahhoz, hogy odataláljon, ahova elindult. Mára már több rendszer is működik, hasonló megoldással: GPS, GLONASS, BeiDou, Galilelo, stb.. Ezeket a rendszereket a napjainkban megjelenő eszközök általában mind támogatják és jó esetben 5 méteres pontosságra is számíthatunk. Ez nem minden feladathoz jó, de navigációhoz megfelelő. Ha éppen minden jól megy, megfelelő számú műholdat lát a készülékünk. Ha nem, akkor bizonyos esetekben a pontosság nagy mértékben csökken, akár több tízméteres bizonytalansággal, aminek eredménye, hogy az aktuális vélt elhelyezkedésünk ide-oda ugrál, a készített nyomvonal csúnya lett. Régebben ennél pontosabbat csak statikus mérésekkel lehetett elérni, amelyhez két – geodéziai pontosságú – eszköz kellett és legalább 20 perc egy-egy hely megfelelően pontos méréséhez.

A megoldás: RTK!

Amióta egy régebbi munkahelyemen megtapasztaltam, hogy milyen a valós idejű, vagy utófeldolgozással megtámogatott RTK-val történő pozíció meghatározás, azóta vágyom egy ilyen eszközre. Csakhogy ezek a berendezések professzionális munkára vannak kitalálva, és az áruk is ennek megfelelően egymillió forint felett kezdődik. Szóval talán ez nem az az árkategória, amit egy hobbista megengedhet magának. Az RTK, azaz a Real-Time Kinematic megoldás a GPS és a hozzá hasonló technológiáján alapul, kiegészítve azt egy online vagy rádiójellel történő korrekcióval. Ugyanakkor itt is két eszköz van, egy ismert pozíciójú bázis (vagy azoknak a hálózata) és helyszínen lévő mérőeszköz. Általában a bázist helyettesíteni szokták egy cég által nyújtott szolgáltatással, amely perc alapon, vagy valamilyen előfizetési modellben biztosítja számunkra a korrekciós adatokat. Szóval a nagyobb beruházás mellé egy rendszeres havi költség is társul. Ezzel úgy gondolom keveseknek adatik meg, hogy – csak úgy – legyen otthon egy RTK képes eszköz.

Megoldás a többségnek: Lakossági RTK!

Legújabb KDE docker tesztelésre

KDE tesztelése docker alapon. Érdekes témát dolgozok fel most, és már az elején kiemelem, hogy valóban csak a lépéseket mutatom meg, az alapfogalmakat, de nem térek ki a háttérre, ami az egészet üzemeltetni. A KDE régebbi, de stabil verziója érhető el a legtöbb Debian Linux rendszeren. Ezen kicsit segítettünk a múltkori részben, ahol egy újabbat telepítettünk.

kimarite képe

Hogyan ellenőrizheted, hogy a Wayland vagy a Xorg kijelzőszervert használod?

Technikai átmenet zajlik az asztali Linux világában.

A legtöbb kedvelt terjesztés kezd áttérni a Wayland kijelzőszerverre alapértelmezetten.

De nem minden régebbi alkalmazás felel meg az újabb Wayland-nek, hanem csak a jó öreg X vagy Xorg kijelzőszerverrel működnek együtt.

Tehát, ha problémád van a Linux rendszereddel, bölcsen teszed, ha ellenőrzöd, hogy a probléma a kijelzőszerver miatt van-e.

kimarite képe

Weboldal szövegrészlet másolása vágólap tiltása esetén

Egyes weboldalak beállításai tiltják a weboldalon közzétett szöveg kijelölését és másolását. Tehát, ha arra van szükséged, hogy egy-egy rövid szövegrészletet kiragadva, fórumon, netán chat vagy e-mail használatával megadj némi magyarázatot, úgymond, a tartalom összefoglalásaként az URL mellé, ezt nem tudod megtenni.

Példa:

Szóközök cseréje fájlnévben

Szóközök cseréje Linux alatt fájlnevekben. Sok fájlnév szóközöket is tartalmaz. Ezek kezelése nem mindig elegáns Linux alatt. Bár a Linux elég fejlett operációs rendszer, de ez még midig fennálló probléma lehet és erre kell valami megoldást találni. Több shell nem kezeli őket rendesen, egyes programok pedig nem ismerik fel egy fájlnévnek, ha abban szóköz van. Ilyenkor fura, nem feltétlen egyértelmű hibajeleket kapunk.

Mi lehet a megoldás? A legjobb, ha nem használunk szóközt, így nem lesz probléma az ilyen fájlokkal: Ez egy minta fájl.txt.

kimarite képe

LibreOffice Calc | javaldx: Could not find a Java Runtime Environment!

Ha a LibreOffice Calc nem indul el, annak oka többféle lehet.

Teszt

Indítsd terminálban (illeszd be akárhová a terminál ablakába, majd nyomj Enter-t):

libreoffice --calc

Java elvonásra utal az üzenet a kimenetben:

Ubuntu kulcskezelés (apt-key) változás / apt-key deprecated

Az Ubuntu 22.04 verziótól, így a 21-es Mint alatt is elavulttá lett nyilvánítva a hagyományos kulcskezelés, ami az apt parancsot érinti. Ez az alternatív PPA kezelést érinti, amennyiben azok nem tértek át az új megbízható kulcskezelésre.

Tudnivaló, hogy a szoftverforrásokat megbízhatósági aláírással kezeli a Linux, ezt pedig egy hitelesítő kulcs segítségével valósítja meg.

kimarite képe

Gufw | /usr/lib/python*/site-packages/gufw/gufw.py nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

Az UFW tűzfal grafikus előtét programja, a GUFW a terminálban a gufw paranccsal indítható -ami tulajdonképpen, egy script- és a gufw-pkexec scriptet futtatja.

Honlap:
http://gufw.org/

Indítási jelenség lehet:

gufw
ls: '/usr/lib/python*/site-packages/gufw/gufw.py' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

Telepíthető gufw.py fájl azonban csak a már telepített gufw csomagban található (apt-file):

kimarite képe

Synaptic csomagkezelő: a jelszó kérő Hitelesítés ablak nem jelenik meg (Xfce)

A csomagkezelő tesztelése:

synaptic-pkexec

Ha nem indul...

Telepítsd ezt a két csomagot (terminálban):

sudo apt-get install policykit-1 policykit-1-gnome

Indítsd újra a rendszert (példa):

sudo systemctl reboot

Működik

A synaptic-pkexec parancs futtatásakor megjelenik a felhasználói jelszót kérő Hitelesítés ablak.

kimarite képe

A Geany szövegszerkesztő alapértelmezetten nem támogat terminál kimenetet (stdout)

A vakok- és a gyengénlátók a terminálban néha elakadnak, azaz, a jelenlegi akadálymentesítési megoldások nem oldják meg például a kézikönyvek (manpages) olvasását. Felmerül igényként az egyik kiváló, grafikus szövegszerkesztő, a Geany használata. Azonban, a Geany nem támogatja a terminál kimenetet (stdout).

Nem működik, ami általában igen.

man man | geany -

De valahogy mégis lehet...

IG képe

Unreal Tournament GOTY telepítése LMDE 5 x64 rendszerre

Sikerült működésre bírni ezt a kiváló játékot LMDE 5 alatt, gondoltam megosztom a telepítés (hegesztés) mikéntjét.

Szükség lesz a játék eredeti CD-ire (GOTY verzió!) vagy az abból készített iso fájlokra.
Jelen leírásban én az iso fájlokat használom, ezekre a fájlokra ut-1.iso és ut-2.iso-ként hivatkozom a későbbiekben.

Előkészületek

Figyelem! Minden módosítandó fájlról módosítás előtt biztonsági másolatot kell készíteni!

IG képe

Firefox ikon (vissza)változtatása - LMDE5

Nekem nem tetszik a firefox ikonja, ami a linux minttel jön. Csúnya az a halvány szín, a róka meg inkább egy maszlag nem pedig róka.

Így változtattam meg:

Megnyitottam szerkesztésre az /usr/share/applications/Firefox Web Browser fájlt!

Megkerestem az Icon=firefox sort és átírtam Icon=/usr/share/app-install/icons/firefox.png-re.

Mentés, kilépés. Az ikonok átváltoztak a klasszikus verzióra. :)

Segítség volt: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=71066

 

 

kimarite képe

A /var/lib/ útvonalon található dpkg könyvtár és tartalmának pótlása

A var könyvtárban lakó backup könyvtárból nem tudod pótolni az egyes csomagokhoz tartozó, a /var/lib/dpkg/ elérési úton található, info könyvtárban lakó fájlokat: list, md5sums, postinst, postrm, preinst, prerm, config, conffiles.

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornájára