balacy blogja

Ranger előnézeti képek

A Ranger jobboldali panelje egy előnézeti panel, ahol a fájl tartalma vagy tulajdonságai jelennek meg. Ez a legtöbb esetben és alapbeállításnál igaz a szöveges állományokra. Ezenkívül bármilyen más állományra be kell állítani az előnézeti képet.
Az előnézeti kép itt csak a jobboldali panelben látható előnézet, nem pedig a megjelenítés, megnyitás lehetősége. A Ranger ezt kettéválasztja, két eltérő folyamatban kezeli.

NVim - törlések

Általában a szövegszerkesztésnél a legtöbb esetben a szöveg írása ami eszünkbe jut. Most az ellenkező feladatat a szöveg törlését vizsgáljuk meg. Az NVim, illetve a Vi, Vim alatt. A kettő ebből a szempontból nem különbözik, plusz sok ismeret a Ranger és hasonló fájlkezelőkben is hasznos lehet. Bár sokan nem tartják túl érdekes feladatnak a szövegekből való törlést, de a hatékony munkához ez is hozzátartozik.

Ranger alapok

A Ranger egy terminál alapú fájlkezelő alkalmazás a Linux és Unix rendszerekhez. A felhasználóknak lehetővé teszi, hogy parancssor-szerűen navigáljanak a fájlrendszeren keresztül, megtekintve és kezelve a fájlokat és mappákat. A Ranger felületén belül a felhasználók könnyen lehetőséget kapnak a fájlok előnézetére, szerkesztésére, másolására, mozgatására és más fájlkezelési feladatok elvégzésére.

Cinnamon témák visszaállítása

A Cinnamon a Linux Mint egyik fő asztali környezete, érdemes pár alapvető tippel megismerkedni. Ezek jellemzően terminálos tippek, a legtöbbjüket grafikusan is megoldhatjuk. Én szeretem a terminálos megoldásokat, mert gyorsak és szkriptesíthetőek. Egy esetleges újratelepítés, vagy más miatti beállításváltoztatás miatt csak le kell futtatni a szkripteket. Nem is fejtem ki túlzottan a teendőket, a parancsokat be kell írni a terminálba, és - ha kell - leellenőrizni az eredményt.

Cinnamon kinézet visszaállítása

Az asztali téma visszaállításához

Takarítás Linux alatt

Szeretnéd azonosítani és eltávolítani, kitakarítani a nem használt alkalmazásadatokat Ubuntu, Fedora, Debian, Arch stb. Linux rendszeren? Ez a szkript képes észlelni és eltávolítani a nem használt alkalmazásadatokat. Nagyon bosszantó, ha eltávolítasz egy alkalmazást, de a beállító könyvtára ott marad a saját könyvtáradban. Egy idő után már viszonylag sok ilyen felesleges adathalmaz szemeteli tele a gépedet. Alapesetben ezeknek lehet szerepe: ha visszateszed a letörölt programot ezek tartalmazzák a saját beállításaidat.

Megjelent a Zettlr 3.0.0 verziója, sok újdonságot hozott

Megjelent a Zettlr 3.0.0 verziója, sok újdonságot hozott a 2.3-ast használóknak. Én régebb óta a béta verziókat használtam, így az újdonságok nem voltak meglepetések. Ami a tapasztalat: ezek hasznosak, nem csak ráncfelvarrási fejlesztések. Igaz a 14 hónapnyi fejlesztés hosszúnak tűnhet, de megérte várni rá. Már elérhető telepíthető formában is az új (a bejegyzés írásakor kéthetes) kiadás. A Zettlr egy (nemcsak) markdown szerkesztő, ami igen sokat tud.

Kdenlive újdoságok!

A megszokott ütem szerint a héten megjelent a KDenlive 23.08.0 új verziója. Bár nem hozott egetverő újdonságot, de érdemes átnézni azokat ami érintik a felhasználókat.

  • Két új effektus, az Audio Seam és az Auto Fade, amelyek hozzáadhatók a klipekhez, hogy kiküszöböljék az egyes klipeknél előforduló hangszakadásokat, ami például az MKV és a FLAC videóknál jellemző.

Reklám szűrés hosts fájlban

Reklám? Kéretlen reklám? Mindenki nagyon „szereti” őket… Ahogy én is nagyra értékelem, hogy majdnem mindenhol kapok ezekből, ingyen és személyre szabottan, a "felhasználói élményem fokozása" érdekében. Tudom, hogy sok honlap, videós ezekből kisebb-nagyobb bevételt szerez, ezzel fedezi a munkadíját. Ez természetes, és ezzel „fizetek” a tartalomért. Ha egy normális kereket közt folyik, akkor egy won-won felállás: én ingyen kapom a jó cikkeket, ők meg egy szerény összeget kapnak a reklámfelületért.

Flatpak használata

Az előző részben már kitárgyaltuk az egyszerű, minden Linux disztribúcióban elérhető, a disztribúciódtól független csomagolási módok előnyét. Bemutattam az AppImage megoldást, ami pontosan egy fájlt tartalmaz, amit letöltesz, futtathatóvá teszel, és használod. Ma egy másik megoldást mutatok, ami flatpak néven fut. Ez kissé eltér az előzőtől.

Appimage használata

A Linux rendszerek csomagkezeléséről már pár szót itt-ott ejtettem.  Ma egy univerzálisabbat, az Appimage megoldást mutatom be. Aki régebb óta használ Linuxot és legalább kettő darab különféle csomagkezelési módot, vagy kettő darab disztribúciót kipróbált, ráérez arra, hogy eltérő disztribúciók, eltérő csomagkezelési módszert használnak. Ezek a csomagkezelési módszerek nagyon jók! Nincs különösebb probléma, kiforrott megoldások, biztosítják számodra a gyors és hatékony módon a programok installálását, eltávolítását, és egyéb rendszergazdai feladatokat is el tudsz ezekkel végezni.

NVim sorok számozása

Sorszámozás NVim alatt

A legpraktikusabb megoldásnak a sima sorszámozást tartom, maikor emelkedő sorszámmal látja el az NVim (vi, vim) a sorokat és azt menet közben ki- és bekapcsolhatom. Így mindig a megfelelő állásban van a sorszámozásom.
Alap, és mindenki tudja: parancsot bevinni, értéket megadni csak a "parancs" módban lehet. Ebbe úgy lépünk be, hogy lenyomjuk az Esc gombot. Majd a parancssorba beírjuk a

:set number

Vélemény: miért jó a script?

Miért használok parancssoros megoldásokat? Ezt megbeszéltük, és aki úgy gondolja, hogy számára jónak tűnik a parancssor, és használni akarja, annak már csak egy lépés a szkriptek használata. Ma arra térek ki, hogy én miért szeretem a szkripteket és mik is ezek. Itt is, mint az előző részben egy véleményt fogalmazok meg. Amivel lehet egyetérteni, vagy nem. Ha kezdő vagy a Linux témába, akkor mindenképp fuss át cikken, alkoss saját véleményt.

Boot lista hiba javítása

A Linux általában telepítéskor felismeri a többi operációs rendszert, amit be is rak az indításkor látható menübe. Illetve kernel telepítéskor szintén nincs más dolgunk, mint a telepítést, frissítést lefuttatni és már újraindításkor az össze telepített rendszer és az összes kernel verzió kiválasztható. Egypár újabban tesztelt disztribúció már nem így jár el. Azaz nemes egyszerűséggel eldönti: csak én vagyok a gépen, ha a többit is indítani akarod, akkor majd azt te megoldod.

Vélemény: miért jó a parancssor?

Több, a parancssorral (CLI) foglalkozó cikkem után egy nagyon kellemetlen megjegyzés sorozatot kaptam az egyik fórumon. Így pár szóban leírom, hogy miért is érdemes a CLI, azaz a parancssoros felülettel is foglalkozni. A gondolatsort a felvetett vélemények mentén fogalmazom meg. Bár sokan úgy gondolják, hogy már a téma felvetése sem érdekes, hiszen ők biztosan nem fognak parancssorban dolgozni, de én azt tanácsolom, hogy ennek ellenére olvassák el a cikket. Majd gondolkodjanak el rajta.

Kernel frissítés

Linux Mint Kernel frissítés, telepítés Linux Mint alatt, grafikusan. A Linux kernel a Linux operációs rendszer magja, amely az alapvető szoftverréteget képezi a Linux alapú rendszerekben. A kernel felelős az operációs rendszer alapvető funkcióinak kezeléséért és irányításáért, például a hardveres erőforrások kezeléséért, a fájlrendszer működéséért, a memóriaallokációért és a folyamatok kezeléséért.

Oldalak

Feliratkozás RSS - balacy blogja csatornájára