balacy blogja

Metaadatok törlése Linux alatt

Metaadatok törlése Linux alatt. Nem egy nagy érdeklődésre vágyó téma ez, hiszen a legtöbb ember alapvetően hasznosnak tartja, és nem törli a metaadatokat egy fájlból. Így egy gyors áttekintés pár mondatban: mi is az a metaadat? A metaadatok olyan információcsomagok, amiket sok program, vagy hardver helyez el az általa készített fájlba. Ez lehet egy szöveges dokumentumban a készítő neve, cégének a neve stb. amit telepítéskor megadtak, de lehet egy videó, kép vagy hanganyagban a geolokáció, hol készül és mikor.

Sudo tippek

A mai rész egy olyan területre kalauzol el, ami sok vitát generál. Bár a bemutatott módszerek komoly kockázattal járhatnak, de én úgy gondolom akinek van egy kis esze el tudja dönteni maga is a használatukat. A leírtak egy része a Linux (Unix) rendszerek egyik legnagyobb előnyét írják felül: a jogok teljes elkülönítését.

Miről is lesz szó? A sudo jog kikapcsolásáról. Azaz el szeretnénk érni, hogy egy sima user (a mintában laci, azaz én) kapjon teljes rendszergazdai jogot, úgy, hogy jelszó beírása nélkül futtathasson olyan programokat amikhez eddig ismerni kellett a root jelszót.

Firejail, tűzbörtön programoknak

Firejail alapok, használata és három példa a használatára. Az első kérdés jogos:

Mi is az a Firejail?

Egy kis program, ami a leírásának első mondata szerint:

Firejail is a SUID sandbox program that reduces the risk of security breaches by restricting the running environment of untrusted applications using Linux namespaces, seccomp-bpf and Linux capabilities.

Tldr, avagy úgysem olvassa el, ha hosszú

TLDR. A TLDR az internetes szleng egyik kifejezése, az angol „too long, didn’t read” (magyarul: „túl hosszú, nem olvastam el”) kifejezés rövidítése. Ezt írja a wikipédia. Ennyi felvezetés után már a lényegre is térhetünk. A Linux nagyon jól dokumentált. Gyakorlatilag a legtöbb parancs, program minden felhasználási területe a leírásokban részletesen megtalálható. Ahogy ismerjük a legtöbb programnál a -h vagy a -help kapcsoló kiíratja a főbb kapcsolókat, opciókat és lehetőségeket. Tegyük meg most az ls paranccsal. Szuper!

Sudo időkorlát beállítása Linux alatt

A Linux rendszereknél jellemzően kétféle felhasználó van: a sima user, azaz a felhasználó, illetve a teljhatalmú úr: a rendszergazda. A root, a rendszergazda jogosult minden olyan feladatra, ami érinti a rendszer egészét. Ha sima user szeretne valami olyan feladatot elvégezni, amihez rendszergazdai jogok kellenének, két lehetősége van: vagy belép root felhasználóként, vagy ideiglenesen „igényel” emeltebb jogot. Ezt az emeltebb jogot a sudo paranccsal kapjuk meg.

Egy honlap blokkolása host fájlban

A mai bejegyzésben egy érdekes és fontos témát járok körbe: hogyan tudunk egy honlapot, fórumot stb. blokkolni a Linux alatt? Azaz ha van olyan oldal, amit nem szeretnél, hogy megjelenjen a keresőben azt így simán le tudod blokkolni, nem fogod tudni elérni.

Zstandard, a zstd tömörítő használata

Ma újra egy tömörítő programmal foglalkozom. A neve ZSTD és csak azért elő, mert olvastam róla egy cikket, és még soha nem is hallottam róla… Így körbejárjuk mit tud és milyen eredményeket ad. A Zstandard zstd néven fut, egy viszonylag új tömörítési eszköz, amelynek premierje 2015-ben volt. A mérnökök a Facebook-on hozták létre, hogy javítsák a régóta működő eszközök, például a gzip sebességét és tömörítési arányát. Gyorsan szabványos tömörítő eszközzé vált számos Linux disztribúcióban, ezért most itt az alkalom, hogy megtanuljuk használni.

Nvim automata mentés beállítása

A lehető legtöbbet próbálom használni a ranger és nvim párost, hogy megszokjam, és meg is tanuljam a használatát. Nemrég belefutottam egy kellemetlen dologba, amikor bezártam az Nvim-et futtató terminált. Természetesen mentés nélkül. Így közel félórás munkám veszett el. Az automata mentési funkció alapesetben akár a Vim, akár az Nvim szerkesztőből hiányzik, így ezt a problémát orvosolni kell. Itt nagyon jól jön a teljesen moduláris szerkezet, mert gyakorlatilag minden feladatra készült modul, illetve plugin.

Számítógép kikapcsolása inaktivitásnál

A legtöbb asztali környezetben be tudjuk állítani a kikapcsolás, illetve az alvó stb. állapotba küldést egy bizonyos idő után. Ez nagyon kényelmes, áramtakarékos megoldás. Ha nem használjuk a gépet (sem egér, sem pedig billentyű mozgás nincs) akkor kapcsolja magát tartalékra.
De sajnos nem mindig megfelelő a beállítási lehetőségek tárháza. Nekem két problémám van az ablakkezelőkkel kapott energiakezelős (általában ilyen, vagy hasonló néven futó) alkalmazásokkal:

LS szebb változata: exa!

Ls? Szerintem az egyik legismertebb Linuxos parancs, mindenki használja, aki legalább párszor terminálos műveletet végez. De most egy másik listázó parancsról lesz szó: exa. Bár az ls nagyon jó, minden Linux rendszeren ott van, de van ennél szebb, és modernebb listázó parancs is. Már itt le kell szögezni, hogy az ls teljesen megfelel, elvégzi a munkáját! Aki azt szereti, esetleg jól bekonfigurálta, több alias-t is készített hozzá, akkor nincs nagy értelme az exa-t használni.

gtrash - terminálos kuka egyszerűen

Előfordult már, hogy olyan helyzetbe kerültél, amikor tévedésből töröltél fontos fájlokat a Linux rendszerből a parancssor segítségével? Ez mindenkivel megeshet! A rm a parancs elég könyörtelen tud lenni: ha valamit töröl, az végleg eltűnik.
A véletlen törlés visszaállításáról (külső hivatkozás)már volt szó, de nagy reményeket ne táplálj!

Reguláris kifejezések, regex, regular expression - a mumus, amitől félnek

Reguláris kifejezések, regex, regular expression. Ezek a szavak, amitől sokan félnek. Különös karakter sorok, amiket a nagy guruk használnak, és egyszerű ember át sem látja… Igen, ez így is van. Legalábbis profi szinten megírtakat egy sima felhasználó nem egyszerűen tudja dekódolni, megérteni. ^\[0-9a-z\\.-\]+@(\[0-9a-z-\]+\\.)+\[a-z\]{2,4}$ Bár az első látásra ezeket nehéz megtanulni, de alapokat érdemes elsajátítani.

Duf, a modern df

Duf, a modern df
Duf, a modern df

Duf program alapjai lesz a téma. A Linux alatt a lemezek telítettségét jellemzően vagy grafikus felületen (pld. baobab) nézzük meg, vagy pedig terminálos megoldással. A terminálos megoldás legtöbbször a df parancs, de ez már egy régebbi program. Használata nem minden esetben kényelmes és nem ad szép kimenetet.

Terminálos hangrögzítés

Ffmpeg hangrögzítés? Bár nagyon sok jó és grafikus felületű hangrögzítő program van Linux alatt én mégis terminálos megoldást választottam. A célom egy olyan megoldás volt, aminél bármilyen hangforrásból tudjak minőségben hangot rögzíteni. Miért? Mert vannak olyan podcastok, illetve hasonló oldalak, amiről nem tudom letölteni a hanganyagot. Nem zenére gondolok, hanem egy-egy hangoskönyvre, amit amatőr felolvasók olvasnak fel.

Oldalak

Feliratkozás RSS - balacy blogja csatornájára