balacy blogja

LS szebb változata: exa!

Ls? Szerintem az egyik legismertebb Linuxos parancs, mindenki használja, aki legalább párszor terminálos műveletet végez. De most egy másik listázó parancsról lesz szó: exa. Bár az ls nagyon jó, minden Linux rendszeren ott van, de van ennél szebb, és modernebb listázó parancs is. Már itt le kell szögezni, hogy az ls teljesen megfelel, elvégzi a munkáját! Aki azt szereti, esetleg jól bekonfigurálta, több alias-t is készített hozzá, akkor nincs nagy értelme az exa-t használni.

gtrash - terminálos kuka egyszerűen

Előfordult már, hogy olyan helyzetbe kerültél, amikor tévedésből töröltél fontos fájlokat a Linux rendszerből a parancssor segítségével? Ez mindenkivel megeshet! A rm a parancs elég könyörtelen tud lenni: ha valamit töröl, az végleg eltűnik.
A véletlen törlés visszaállításáról (külső hivatkozás)már volt szó, de nagy reményeket ne táplálj!

Reguláris kifejezések, regex, regular expression - a mumus, amitől félnek

Reguláris kifejezések, regex, regular expression. Ezek a szavak, amitől sokan félnek. Különös karakter sorok, amiket a nagy guruk használnak, és egyszerű ember át sem látja… Igen, ez így is van. Legalábbis profi szinten megírtakat egy sima felhasználó nem egyszerűen tudja dekódolni, megérteni. ^\[0-9a-z\\.-\]+@(\[0-9a-z-\]+\\.)+\[a-z\]{2,4}$ Bár az első látásra ezeket nehéz megtanulni, de alapokat érdemes elsajátítani.

Duf, a modern df

Duf, a modern df
Duf, a modern df

Duf program alapjai lesz a téma. A Linux alatt a lemezek telítettségét jellemzően vagy grafikus felületen (pld. baobab) nézzük meg, vagy pedig terminálos megoldással. A terminálos megoldás legtöbbször a df parancs, de ez már egy régebbi program. Használata nem minden esetben kényelmes és nem ad szép kimenetet.

Terminálos hangrögzítés

Ffmpeg hangrögzítés? Bár nagyon sok jó és grafikus felületű hangrögzítő program van Linux alatt én mégis terminálos megoldást választottam. A célom egy olyan megoldás volt, aminél bármilyen hangforrásból tudjak minőségben hangot rögzíteni. Miért? Mert vannak olyan podcastok, illetve hasonló oldalak, amiről nem tudom letölteni a hanganyagot. Nem zenére gondolok, hanem egy-egy hangoskönyvre, amit amatőr felolvasók olvasnak fel.

Redragon M908 Impact egér beállítása Linux alatt

Redragon M908 Impact egér beállítása Linux alatt. Ha eddig is volt nagyon szűk kört érintő téma, akkor most fokozom a dolgot: valószínűleg csak egypár embernek lesz ez érdekes. De talán ha egeret keresel, akkor hasznos lehet ez a leírás. A fenti egér egy olcsó, de viszonylag jó egér. Én a mérete (nem kicsi!) és a sok gomb miatt választottam. Illetve mert van hozzá Linux program, amivel beállíthatom. Ez nagyon szuper, mert maga az egér kicsit másképp működik, mint ahogy azt elsőre gondoltam.

Start menü kigészítése

Alkalmazás vagy szkript hozzáadása a Start menühöz (Alkalmazások megjelenítése) Linux rendszeren. Nemrég olvastam egy leírást ebben a témában, és úgy gondoltam megoszlásom veletek.

Ez az egyszerű oktatóanyag bemutatja, hogyan adhatsz hozzá manuálisan alkalmazást vagy szkriptet a start menühöz (más néven a főmenühöz, az alkalmazások menühöz vagy a GNOME „Alkalmazások megjelenítése” menüjébe) Linux rendszeren, így ugyanúgy kereshetsz és indíthatod el őket, mintha a Szoftverből vagy az Alkalmazásközpontból telepítetted volna.

Hangrögzítés több forrásból

Egyszerre szeretnéd rögzíteni a rendszerhangokat és a mikrofon hangját és egyetlen hangfájlba menteni?
A Reco egy ingyenes, nyílt forráskódú hangrögzítő alkalmazás Linuxra, Vala és GTK nyelven. Bár Elementary rendszerre tervezték, jól működik Ubuntu és más Linux disztribúciókon, és nem tűnik túl feltűnőnek a modern GNOME asztalon sem. A kinézete és ami fontosabb a működése is nagyon jó!

Hogyan ne barmold szét a rendszeredet?

Hogyan ne...
Hogyan ne...

Hogyan ne tedd tönkre a Linux rendszeredet? Ezt érdemes lesz átgondolni, mert kezdők hamar működésképtelenné teszik a rendszerüket, ha nem tartják be azokat a játékszabályokat, amikről nem is tudnak. Ha az a célod, hogy használd a Linux rendszeredet, akkor érdemes lehet ezt végigolvasni és átgondolni. Nem hangzik el semmi olyan, ami megváltaná a világot, vagy ne lenne köztudott. Ennek ellenére napi szinten tapasztaljuk, hogy sokan panaszkodnak, hogy "tönkre meant" a Linux és nem működik ez, vagy az.

Flatpak downgrade

A Flatpak csomagolás egyik kevésbé ismert tulajdonsága, hogy lehetővé teszi a telepített alkalmazások visszaminősítését. Technikailag kisebb vagy pontszerű kiadású frissítéseket adnak ki a problémák megoldására. De a dolgok rosszabbra fordulhatnak, ha egyes frissítések rosszabbak mint az eredeti. Vagy esetleg olyan fejlesztések találunk benn, amikre nincs szükség, és a régebbit jobbnak tartjuk. A Flatpak csomagok visszaminősítése nem olyan evidens, mint a megszokott Linux disztribúcióban a csomagkezelővel.

Ranger - megnyitások

A Ranger - mint a többi fájlkezelő - képes megnyitni egy, vagy több állományt az előre meghatározott programokkal. Ezt is egyszer kell beállítani, majd nem kell hozzányúlni. A beállítása kicsit más, mint a többi programnál. Itt kapunk egy alapbeállítást, amiben az adott fájlformátumhoz tartozó lehetséges programokat felsorolják, be is állítják. A felsorolásban lesznek olyan programok is, amik nincsenek telepítve, illetve a Ranger nem tartja nyilván a telepített programokat és nem rendeli azokat automatikusan az adott fájltípushoz.

Graphite vektorgrafikus program?

A Graphite egy érdekes vektorgrafikus szerkesztő, új és nagyon jól használható. Bár még alfa állapotban van, de már minden olyan eszközt megtalálhatunk benne, amire szükségünk lehet. Webes felületen. Így akinek nincs feltétlen szüksége egy Insckape tudására ki tudja próbálni mindenféle telepítés nélkül. A program egy fejlesztés alatt álló 2D-s grafikus szerkesztő, amely teljesen ingyenes és nyílt forráskódú, mesterséges intelligencia által működtetett vektorgrafikus szerkesztő. Arra összpontosít, hogy teljesen problémamentes WYSIWYG szerkesztési élményt nyújtson.

FFmpeg alapok, pár példával

Az utóbbi időben pár valóban egyszerű, de ismétlődő feladatot az FFmpeg segítségével oldottam meg. Már régóta használom, így be szeretném mutatni. Bár sokaknak idegen lesz, mert terminálos, de biztosan lesz olyan akinek hasznos, ha ismeri a lehetőségeket.

Megjelent az Audacity 3.4.0 Béta verzió

Az Audacity audioszerkesztő kiadta a következő 3.4.0 béta verzióját. A projekt kiadási oldala szerint az új kiadás immár több zenével kapcsolatos funkciót is tartalmaz, mint például az óó:pp:ss idő és a Beats & Measures közötti váltás, valamint az időhúzó (time-stretching) klipek, amelyek a dal tempójához igazítják a klipeket.

Oldalak

Feliratkozás RSS - balacy blogja csatornájára