Váltás Windows-ról Linux Mint-re

Forrás: Az IT-Cafe nyomán.

2014. április 8-án lejárt a Windows XP operációs rendszer és a Microsoft Office 2003 irodai programcsomag kiterjesztett támogatása. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem kapnak biztonsági frissítéseket, s hamarosan valószínűleg a külső fejlesztők programjai sem fognak frissülni, illetve nem fogják az XP-t támogatni.

Megoldás lehet a Linux operációs rendszerre történő váltás, hiszen a mai modern rendszerek kényelmesek, magyar nyelven használhatók, és kevesebb erőforrást fogyasztanak, mint a Windows 7 vagy a Windows 8, így a régi gépeken is használható sebességgel futnak.

Ebben a cikkben képekkel és videóval is a Linux Mint Cinnamon verziójára történő frissítést mutatom be, olyan módon, hogy a régi Windows XP rendszer is megmarad. A viszonylag egyszerű művelet ellenére érdemes a meglévő rendszerünkről mentést készíteni, hiszen az ördög nem alszik, így problémákba is ütközhetünk.

A telepítési útmutató használható a Windows XP-ről, a Windows Vista-ról, a Windows 7-ről, a Windows 8-ról történő átállás végrehajtásához.

Az új rendszer telepítése kevesebb mint fél óra alatt megvan, s alapból egy jól használható környezetet biztosít: böngészővel, irodai programcsomaggal, videólejátszóval, képnézővel és minden fontosabb alkalmazással.

Első lépésként le kell tölteni a Linux Mint aktuális verzióját. Mivel szabad szoftverről van szó a forráskód és a telepítő is hozzáférhető, letölthető az internetről a Linux mint nemzetközi vagy magyarországi honlapjáról. Amennyiben gépünk 1 GB memóriával rendelkezik, akkor a 32 bites Cinnamon verziót töltsük le. Ha rendszerünk kevesebb memóriával rendelkezik, akkor a MATE vagy az Xfce verzió ajánlható.

A cikk írásakor elérhető aktuális verzió: Linux Mint Cinnamon 32 bit letöltése.