Az új rendszer

Ezek után megjelenik az új asztalunk, amely hasonlít a Live rendszerben látott elrendezéshez. Megjelenik egy „Üdvözlő képernyő” is ahol hasznos információkat tudhatunk meg Linux Mint rendszerünkről, illetve segítséget is kérhetünk, vagy részt vehetünk az önkéntes munkában.

Az alsó sávot „Panel”-nek hívják, a bal alsó „Menü” gombra kattintva láthatjuk a rendszerre telepített alkalmazásokat. A Windowszal ellentétben itt már az alaprendszer is olyan, hogy nagyon sok teendő ellátására alkalmas a gép, és számos más új, ingyenes alkalmazást is telepíthetünk a a segédprogramoktól kezdve, a grafikai és zenei programokon át a játékokig. Ezeket az alkalmazásokat a „Szoftverkezelő“-ben találjuk, ahol tematikusan rendezett katalógusból vagy a keresőt használva találhatjuk meg a megfelelő alkalmazást. Nyugodtan telepítsünk alkalmazásokat, hiszen a „Szoftverkezelő“-ből telepített alkalmazások megbízhatónak számítanak, és szabad vagy ingyenes szoftvereket tartalmaznak. Természetesen fizetős alkalmazásokat is telepíthetünk.

A „Panel”-en a zöld mappa („Fájlok“) ikonra kattintva vagy a „Menü“-re kattintva a „Fájlok” szót elkezdhetjük begépelni, szűkíthetjük a keresést, és így könnyedén indíthatjuk a kívánt alkalmazást. A „Menü” gombra kattintás helyett a Super (vagy más néven Windows) billentyű lenyomásával egyből elkezdhetjük begépelni az alkalmazás nevét.

A Windowstól eltérően a Linux asztali környezetekben kategóriák szerint vannak csoportosítva a programok a „Menü”-ben és nem ábécésorrendben. Például: az „Internet” kategóriában van az böngésző, levelező. Az „Iroda” kategóriában van a LibreOffice illetve a „Hang és videó“-ban van a Banshee és VLC.

Megjelenik „Nemo“, a új rendszer fájlkezelője, ahol a fájlműveleteket egérrel végezhetjük el. Bal oldalt láthatjuk a legfontosabb mappákat, így a „Számítógép, a külső „Eszközök” és a „Hálózat“-i helyek is itt látszódnak. Az eszközök között látható a régi operációs rendszer is. Így könnyedén átmásolhatjuk az új fájlokat. Arra viszont figyeljünk, hogy a Linux Mint fájlrendszerét alapból a Windows nem fogja látni. A „CTRL+T” billentyűzetkombinációval több lapunk is lehet, vagy „F3“-mal kétpanelessé alakíthatjuk a fájlkezelőt.