Szabályzat

Üdvözlünk a Linux Mint Magyar Közösség oldalán!

Arra kérünk, hogy ha szeretnél részt venni a közösség életében, akkor tarts be néhány egyszerű szabályt, hogy más is jól érezze magát itt.

Fórumszabályok

A fórum elsődleges célja, hogy a Linux Mint-tel kapcsolatos kérdéseit bárki feltehesse. A fórumba csak regisztrált tagok írhatnak. A regisztrációhoz egy még nem foglalt felhasználói névre, jelszóra és egy működő e-mail címre van szükség, valamint a szabályzatunk elfogadására.

Mielőtt hibajelentéssel vagy segítségkéréssel fordulsz a Fórumhoz, kérjük ellenőrizd:

 1. A Súgó oldalon, ahol dokumentációkat találsz Linux Mint rendszerrel kapcsolatban. A fórumon leggyakrabban felmerülő problémákra a válaszokat is a Súgó oldalon gyűjtjük össze. Egy megoldáshoz keress először a dokumentációs oldalon, a fórumban és az interneten.
 2. A Kereső segítségével, hogy más esetleg nem találkozott ezzel a hibával, esetleg született már megoldás is a problémára.

Ha még ezek után is van kérdésed, figyelj arra, hogy a téma egyértelmű legyen. Ha új kérdésed van, írj egy új bejegyzést és ez egy nyitott bejegyzésként lesz látható a fórumon, ne pedig egy meglévő témakörhöz írj hozzá. A nagyon régi témához hozzáadott kérdések törölve lesznek / áthelyezésre kerülnek – így ezt elég nehéz nyomon követni.

A nagyon régi témához hozzáadott kérdések törölve lesznek / áthelyezésre kerülnek – így ezt elég nehéz nyomon követni. A problémád felvetéséhez szolgáltass pontos információkat – milyen hardvert, a Linux Mint melyik változatát, melyik szoftvert használod, hiba üzeneteket (minél pontosabban, amennyiben ez lehetséges). Kérjük, a problémát tömören, lényegre törően írd le. Részletesen mutasd be a körülményeket, a problémáig vezető lépéseidet és ha esetleg kaptál hibaüzenetet, azt is másold be ide, ezzel megkönnyítve a válaszadók dolgát. Így kaphatsz közvetlenül helyes választ a további kérdések helyett.

És kérjük mondd el, ha a Linux Mint-et mint4win segítségével futtatod.

Kérünk, vedd figyelembe, melyik fórumtémába írsz – ez fontos. A megfelelő fórum kiválasztása növeli az esélyeidet a gyors válaszhoz. Amennyiben a téma nem egyértelmű, úgy a moderátorok fenntartják maguknak a jogot, hogy ezt megváltoztassák, ezzel segítve a hatékonyabb és gyorsabb problémamegoldást. Ha segítesz valakinek, törekedj arra, hogy azt barátságos formában tedd. Bőven elég, ha a megoldás sokadszori leírása helyett linkeled a megfelelő leírást.

Alapvetően használj magyar nyelvet. A Linux Mint fórumon mindig ügyelj a helyesírásodra (használd a böngésződ helyesírás-ellenőrzőjét). Ha lehet, a szlenget kerüljük a fórumon és amennyire lehet az angol kifejezéseket is, a szerkesztő csapat is törekszik ezen elvek betartására.

Légy udvarias – használd úgy a fórumot, hogy ne legyen szükség erre felhívni a figyelmet. A közösség tagjai tisztelettel bánnak egymással. Bizonyára nem mindig értünk egyet, ám ez nem lehet mentség sem kellemetlen viselkedésre, sem durva stílusra. Időnként mindnyájan lehetünk feszültek, de nem engedhetjük meg, hogy ez a feszültség személyes támadásba torkolljon. Tartsuk észben, hogy nem termékeny az olyan közösség, melyben fenyegetve vagy rosszul érzik magukat az emberek. A közösség tagjaitól azt várjuk, hogy legyenek tisztelettel egymás iránt.

Légy türelmes – a fórumon választ adók és a szerkesztők önkéntesen, a saját szabadidejüket áldozzák a kérdések megválaszolására. Más kötelezettségeik is vannak, ilyen a munkájuk, ami elsőbbséget élvez. Mindenkinek adódhatnak olyan napjai (adott esetben több nap is egy hónapban), amikor nem jut már idő a Linux Mint közösségre.

Nyugodtan beszéljük meg, ha valamiben nem értünk egyet - a vitás kérdések az élet velejárói, természetes tehát, hogy a Linux Mint közösségében is megjelennek. Nagyon fontos azonban, hogy a nézőpont- és véleménybeli különbségeket konstruktívan, a közösség segítségével, a többiekkel együttműködve oldjuk fel. Amennyiben a felhasználóknak személyes vitája támad egymással, azt kérjük privát üzenetben beszéljétek meg és ne a fórumot használjátok ilyen célból.

Kérj segítséget, ha valamiben bizonytalan vagy - Senki nem érthet mindenhez, és a közösségben senkitől sem várjuk, hogy tökéletes legyen. Kérdésekkel sok problémát elkerülhetünk és megelőzhetünk, ezért bátran kérdezzünk! Mikor kérdeznek tőlünk, legyünk készségesek és segítőkészek. Ugyanakkor figyeljünk rá, hogy kérdéseinket a megfelelő helyen, az arra alkalmas fórumon tegyük fel.

Kérjük, ne kérdezz alapvető támogatási kérdéseket privát üzenetekben. Sokkal jobb, ha a fórumban teszed fel a kérdésedet. Azonban ha úgy gondolod, hogy nem kapsz hasznos válaszokat, kérünk, küldj egy linket valamelyik adminisztrátornak a bejegyzés témájával. Ha kaptál már választ a kérdésedre, de úgy érzed, több segítségre van szükséged, csak szerkeszd át a témát vagy írj egy hozzászólást. Adj meg több információt vagy kulcsszavakat és az érintett témakörök a lista tetejére kerülnek.

Miután bejegyzést írtál:

Kérjük, írd a bejegyzés címébe előre, hogy [Megoldva], ha a probléma megoldódott. (Csak válaszd a „Szerkeszt” gombot és változtasd meg.) Ezzel együtt arra is kérünk minden bejegyzésindítót, hogy a megoldásról írjon egy érthető leírást, milyen úton jutott el a megoldáshoz. Ez a leírás kikerül a Linuxmint.hu oldalra, hogy mások is megtalálják a megoldást és ne legyen feleslegesen azonos témában számtalan bejegyzés indítva.

A kommentálás

A hírek után lehetőség van kommentálásra. Itt bárki elmondhatja a véleményét a témáról, vagy kiegészítheti azt. Kérjük, hogy itt is figyelj a fogalmazásra és kerüld az olyan megjegyzéseket, amelyek ellenkeznek az oldal moderációs alapelveivel.

Amennyiben egy hírben, cikkben, súgó vagy egyéb oldalon helyesírási hibát találnál, kérünk, hogy ne hozzászólásként jelezd! Bejelentéshez használd a Kapcsolat lapon található űrlapot, és „Dokumentáció” kategóriában, a hibás írásra mutató linkkel és javítási javaslattal együtt, küld el számunkra.

A moderáció

Az oldal moderációs alapelve, hogy törlünk minden olyan bejegyzést és hozzászólást, amely:

Spamek és más bejegyzések, amelyek teljesen szabálytalanok.

 • Durva felhasználóneveket vagy egyértelműen spamre utaló neveket (ismert spammerek által használt billentyűkombinációkat tartalmazó neveket) tartalmaznak szintén töröljük és/vagy letiltjuk. Durva felhasználónévnek minősülnek a szexuális és politikai hovatartozást tükröző nevek is. Utólagosan is töröljük a nevedet, ha már írtál bejegyzéseket.
 • Kalózszoftverekre hivatkozik.
 • Az alkotmánnyal és a hatályos törvényekkel ellentétes, emberi méltóságra nézve sértő.
 • Politikai, vallási, nemzetiségi ellentéteket szít, bármely közösségre, csoportra, társaságra vagy szervezetre nézve sértő.
 • Megfogalmazása trágár, bántó vagy igénytelen.
 • Kéretlen reklámokat vagy ajánlatokat tartalmaz, vagy egyéb okok miatt szemetelésnek minősíthető.
 • Veszélyes, biztonsági vagy stabilitási kockázatot jelentő, vagy a rendszer rendeltetésszerű működését kockáztató tanácsot ad.
 • Hamis információkat, tévhiteket, hazugságokat terjeszt.
 • Emellett az Linuxmint.hu moderátorai fenntartják a jogot, hogy bármilyen bejegyzést, hozzászólást előzetes vagy utólagos tájékoztatás vagy magyarázat nélkül töröljenek.

Felhasználók felfüggesztése és kizárása

A LinuxMint.hu oldal szerkesztői csak a legvégső esetben szeretnének élni ezzel a drasztikus eszközzel. Ugyanakkor fenntartjuk magunknak a jogot, hogy szélsőséges esetben időlegesen felfüggesszük vagy akár véglegesen kizárjuk azon felhasználókat, akik súlyosan megsértik az oldal alapelveit.

Spamekről bővebben

Az Aging Technogeek definícióját alkalmazzuk a spamek minél pontosabb meghatározására.

Ha egy bejegyzés csak és kizárólag hirdetési céllal kerül be a fórumra, abban az esetben az adminisztrátorok jogosultak az azonnali törlésre. Egy új spam megjelenése esetén meg kell vizsgálni az új felhasználókat, hogy a bejegyzéseik összefüggésbe hozhatóak-e a spamekkel. Ha az új felhasználó egyértelmű célja az ilyen jellegű tevékenység, az esetben letiltjuk, mint felhasználót. Régi felhasználók esetén is előfordulhat, hogy aláírásaikban kereskedelmi célú hivatkozásokat jelenítenek meg. Ilyenkor a fórum adminisztrátora egy e-mailben felszólítja a közösségi tagot, hogy távolítsa el a linket. Amennyiben ez nem történik meg, az adminisztrátor jogosult az aláírásból eltávolítani a hivatkozást. Ha ez visszakerül az aláírásba, a felhasználó letiltásra kerül és az általa indított bejegyzések és hozzászólások törlésre kerülnek.

Reméljük sikerül az újdonságokra nyitott, termékeny, vidám és agilis közösséget építenünk és elősegíthetjük az együttműködést az eltérő igényekkel, érdeklődéssel és célokkal bíró csoportok között is. Igyekszünk a közösség kormányzását úgy szervezni, hogy lehetőséget biztosítsunk a felmerülő problémák megbeszélésére olyan vezetőkkel, akik részesei a problémáknak, érdeklődnek a helyzet iránt és kompetensen segíteni is tudnak a megoldásban.