Információgyűjtés hibajelentéshez

Előfordulhat, hogy a telepített Linux Mint rendszer valami hibát produkál, nem megfelelően működik. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy milyen módon gyűjthető össze és küldhető be a hibaelhárításhoz szükséges információk.

Mielőtt hibát jelentenél

Mielőtt hibajelentéssel vagy segítségkéréssel fordulsz a Fórumhoz, kérjük ellenőrizd:

  1. A Súgó oldalon, ahol dokumentációkat találsz Linux Mint rendszerrel kapcsolatban. A fórumon leggyakrabban felmerülő problémákra a válaszokat is a Súgó oldalon gyűjtjük össze. Egy megoldáshoz keress először a dokumentációs oldalon, a fórumban és az interneten.
  2. A Kereső segítségével, hogy más esetleg nem találkozott ezzel a hibával, esetleg született már megoldás is a problémára.

Ha még ezek után is van kérdésed, figyelj arra, hogy a téma egyértelmű legyen. Ha új kérdésed van, írj egy új bejegyzést és ez egy nyitott bejegyzésként lesz látható a fórumon, ne pedig egy meglévő témakörhöz írj hozzá. A nagyon régi témához hozzáadott kérdések törölve lesznek / áthelyezésre kerülnek – így ezt elég nehéz nyomon követni.

Kérjük, hogy a Szabályzatban foglaltakat minden körülmények között tartsd be.

A hibakereséshez szükséges adatgyűjtés

A problémád felvetéséhez szolgáltass pontos információkat – milyen hardvert, a Linux Mint melyik változatát, melyik szoftvert használod, hiba üzeneteket (minél pontosabban, amennyiben ez lehetséges) stb. Kérjük, a problémát tömören, lényegre törően írd le. Részletesen mutasd be a körülményeket, a problémáig vezető lépéseidet és ha esetleg kaptál hibaüzenetet, azt is másold be ide, ezzel megkönnyítve a válaszadók dolgát. Így kaphatsz közvetlenül helyes választ a további kérdések helyett.

Alapvető hardverinformációk összegyűjtése

Indítsd el a „Menü”→„Adminisztráció”→ „Terminál” parancsot, vagy nyomd le a CTRL+ALT+T billentyűzetkonbinációt.

A megjelenő ablakba írd be a következő parancsot:

inxi -F

A megfelenő kimenetet az egér bal gombját lenyomva és húzva tudod kijelülni. A teljes kijelölés után engedd fel az egérgombot és kattints a Terminál ablakon az egér jobb gombjával majd válaszd a „Másolás” menüpontot a helyi menüből.