kami911 blogja

kami911 képe

Hogyn lehetne jobb a felhasználókezelés

Új felhasználói csoportok:

 • Gyermek
 • Internet nékül
 • Szépkorú

Ezeknek megfelően csoportok. Tűzfal engedélyéezés, ipset-ek felvétele, vagy nftables használata DNS- és IP-csorortok felvételére az adott csoporthoz. Például (ez még kidolgozandó):

iptables -A OUTPUT -d 31.13.78.35 -m owner --uid-owner bobby -j DROP

Mi a véleményetek?

kami911 képe

Ingyenes bankolás, kedvezőbb tarifák

Akció! Regisztrálj most és ingyenes a bankkártya postázása illetve kapsz 3000 Forintot ajándékba! Még az óvatosabb becslések szerint is már legalább 100.000-en használják a Revolutot csak Magyarországon, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen egy remek szolgáltatásól van szó, amivel nem kevés pénzt takaríthatsz meg. Egy normál banknál fizetned kell a kártyáért, a számlavezetésért, a pénzváltásért és még egy rakat dologért, a Revolutnál azonban ezeket mind elfelejtheted.

kami911 képe

ZFS boot fájlrendszerként

(fejlesztés alatt)

Figyelem! Mentsünk minden adatot a számítógépről, ha van rajta fontos adat!

cat /proc/partitions

ZFS EFI boottal

sgdisk -Z -n9:-8M:0 -t9:bf07 -c9:sda9-Reserved -n1:1M:+1023M -t1:EF00 -c1:sda1-EFI -n2:0:0 -t2:bf01 -c2:sda2-zfs /dev/sda
sgdisk -Z -n9:-8M:0 -t9:bf07 -c9:sdb9-Reserved -n1:1M:+1023M -t1:EF00 -c1:sdb1-EFI -n2:0:0 -t2:bf01 -c2:sdb2-zfs /dev/sdb

Attól függően háy lemezünk van. Egy lemeznél csak az első sor. Tükrözött RAID jellegű megoldásnál pedig mindkét sor. A sor végi blokkeszköz névre figyeljünk!

kami911 képe

Linux Mint újratelepítve

A hétvégén újratelepítettem a laptopomon a Linux Mint-et. Nagyjából 5 éve használom a Linux Mintet. Bár sok mindent próbáltam desktop környezetben, az Ubuntu-ról váltva ez a disztribúció jött be a leginkább. Az alapértelmezés szerinti értékeken, amúgy is csak szükséges esetben változtatok, mégis Linux Mint-nél érzem a leginkább azt, hogy megfelel az igényeimnek, és friss telepítés után is azonnal számomra jól használható rendszert kapok. Az újratelepítésnek itt volt az ideje, mert a régi rendszert, már 3 laptopon keresztül kisért, és egy HDD-ről SSD-re való költöztetést is túlélt.

kami911 képe

Elkélne egy kis segítség

Sziasztok,

Megjelent a Linux Mint 18.3 Beta, de nagyon nincs időm foglalkozni a kiadási megjegyzés lefordításával. Valakinek lenne kedve lefordítania? Teljesen elmegy az időm a Cinnamon és MATE fordítás gondozásával, de szeretném ha erről is jelenne meg hír részletesen a linuxmint.hu oldalon és az ITCafé-n is. Kedves emberek kérlek segítsetek. Felajánlásokat, fordításokat a kami911 ittegykukacvan gmail pont címre, vagy a linuxmint.hu oldalon csak ehhez hozzászólva tudtok.

Kérelek segítsetek! Köszönöm!

kami911 képe

Pontrendszer átalakítása

A felhasználói aktivitás növelendő, arra gondoltam, hogy át lehetne szabni a pontrendszert.

Az eddigi rendszer:

 • Tartalom beküldése: 10 pont
 • Hozzászólás: 3 pont
 • Tartalommegtekintés: 1 pont
 • Bejelentkezés: 5 pont

Mi a véleménytek, mi lenne ha az új rendszerben ez lenne a pontrendszer:

 • Tartalom beküldése: 40 pont
 • Hozzászólás: 10 pont
 • Tartalommegtekintés: 1 pont
 • Bejelentkezés: 2 pont

Kíváncsi vagyok, mit gondoltok!

kami911 képe

Súgó cikkek a Radeon kártyákról

Írtam két súgó bejegyzést, az AMD Radeon videokártyák illesztőprogramjairól és a lehetséges telejesíménynövelési beállításokról. Nekem Firefox alatt sokkal jobb minőségű lett a böngészési élményem, így gondoltam veletek is megosztom ezeket a beűállításokat – amiket a neten találtam. Ha vana kedvetek, Ti is kísérletezzetek velük, illetve kíváncsi is vagyok, van-e érdeklődés az ilyen írások iránt. Természetesen aki tud segíteni, a súgóba még nagyon sok témakört érdemes lenne megírni, vagy megfelelő helyekről átvenni... Gyertek segítsetek :)

Összefoglaló a Radeon-ok drivereiről:

kami911 képe

Új ABEVJAVA kulcs a tárolóhoz

Csak egy rövid emlékeztető:

Frissült a kulcs a ÁNYK - AbevJava keretprogram telepítése Linux Mint rendszerre leírt dokumentációban.

A módosítás így néz ki!

Először az aláíró kulcsokat adjuk hozzá. Jelöljük ki másolásra az alábbiakat:

gpg --keyserver keys.niif.hu --recv-keys 01937606
gpg -a --export 01937606 | sudo apt-key add -

Kellemes ABEVJAVA használatot!

Oldalak

Feliratkozás RSS - kami911 blogja csatornájára