kami911 blogja

kami911 képe

Az OsmAnd navigációs szoftver RTK kezelés hibájának javítása a helyadatok forrásának beálltásával

Tavalyi év során szembesültem vele, hogy az OsmAnd androidos navigációs szoftverben, amelyet a navigáció mellett a GPS és főleg a RTK nyomvonalak (Real-Time Kinematic) rögzítésére is szoktam használni, a GPS után: Pontosabb mérés nyomvonal készítés lakossági RTK-val cikkben leírt konfigurációban. Tehát ez az összeállítás egy ideje nem megy jól OSMAnd alatt, sőt a GPS pontosság mellett még ide-oda ugrál az elkészített RTK-val segített GPS-nyomvonal.

kami911 képe

Az ÁNYK csomagok újra frissülnek

Sziasztok,

Volt egy kis fennforgás a csomagokkal az ÁNYK-s csomagtárolóban. De a hibák elhárultak, pár Hivatalnak írtam, hogy tegyék elérhető helyre a frissítő fájlt. Remélem megoldják a problémákat, amiket megírtam nekik.

Bízom benne, hogy nálatok is frissülnek a csomagok, működik az ÁNYK!

kami911 képe

Milyen lekérdezések futnak a PostgreSQL adatbázison

Egyszerűen lekérdezhető, hogy éppen mi fut és mióta a PostgreSQL adatbázis szerveren a következő módon:

SELECT datname as db, pid, state, age(clock_timestamp(), query_start) AS age, query
FROM pg_stat_activity
WHERE state <> 'idle'
  AND query NOT LIKE '% FROM pg_stat_activity %'
ORDER BY age;
kami911 képe

Édes élet: Toszkán csokoládétorta

Mottó: Lepjük meg szeretteinket egy egyszerűen elkészíthető csokoládé tortával.

Egyerűen imádom ezt az könnyen elkészíthető, de mégis ízlelőbimbóinkat kényeztető tortát. Az elkészült torta markánsan csokoládés, ugyanakkor mégsem sokkolóan édes. A társaságban mindenkinek ízlett, pedig ha tudnák, hogy csak pár pillanat elkészíteni.

kami911 képe

Segíteni akarás és kölcsönös tisztelet...

Lehet békésen és segítő szándékú fórumot létrehozni egy honlapon, és sok esetben ez valóban megtörténik. Azonban az online fórumok is ugyanolyan hatással lehetnek az emberek viselkedésére, mint az offline interakciók, és a fórumok is sérülékenyek a konfliktusokra és az ellentétekre.

kami911 képe

Hogyan legyen jó a közösség?

Ahhoz, hogy a Linux Mint közösségét sikeresen építsük, néhány fontos dologra kell összpontosítani:

 1. Közösségi érzés és összetartás: Az első és legfontosabb dolog, hogy a közösségi érzés és az összetartás erős legyen. Ennek érdekében fontos, hogy a tagok együttműködjenek, segítsék egymást és megoszthassák egymással az ötleteiket.

 2. Kommunikáció: A kommunikáció kulcsfontosságú a közösség építése során. A tagoknak egymással kell kommunikálniuk, hogy megvitassák az ötleteiket, problémáikat és megoldásaikat.

kami911 képe

Hiányzó indexek keresése PostgreSQL adatbázisokban

Hiányoznak indexek a következő táblákban:

SELECT
 relname,
 seq_scan - idx_scan AS too_much_seq,
 CASE
  WHEN seq_scan - coalesce(idx_scan, 0) > 0 THEN 'Missing Index ?'
  ELSE 'OK'
 END,
 pg_relation_size(relname::regclass) AS rel_size,
 seq_scan, idx_scan
FROM pg_stat_all_tables

WHERE schemaname = 'public' AND pg_relation_size(relname::regclass) > 80000
ORDER BY too_much_seq DESC;

Problémás táblák megjelenítése:

kami911 képe

Icinga2 hiba: ugyanott definiált szolgáltatás már létezik

Ha az Icinga tömbben (példában: http_jmx_ports) egy szolgáltatás ellenőrzésére tömbből tölti fel az ellenőrizendő szolgáltatások listáját:

apply Service "javamelody_jmx_abc_datasource_active_count_" for (port in host.vars.http_jmx_ports) {

akkor az azonos elemek ilyen furcsa, de ugyanakkor érthető hibát adnak:

kami911 képe

Hogyn lehetne jobb a felhasználókezelés

Új felhasználói csoportok:

 • Gyermek
 • Internet nékül
 • Szépkorú

Ezeknek megfelően csoportok. Tűzfal engedélyéezés, ipset-ek felvétele, vagy nftables használata DNS- és IP-csorortok felvételére az adott csoporthoz. Például (ez még kidolgozandó):

iptables -A OUTPUT -d 31.13.78.35 -m owner --uid-owner bobby -j DROP

Mi a véleményetek?

kami911 képe

GPS után: Pontosabb mérés nyomvonal készítés lakossági RTK-val

GPS, ahogyan mindenki ismeri

GPS. Manapság ez a technológia, amit mindenki használ ahhoz, hogy odataláljon, ahova elindult. Mára már több rendszer is működik, hasonló megoldással: GPS, GLONASS, BeiDou, Galilelo, stb.. Ezeket a rendszereket a napjainkban megjelenő eszközök általában mind támogatják és jó esetben 5 méteres pontosságra is számíthatunk. Ez nem minden feladathoz jó, de navigációhoz megfelelő. Ha éppen minden jól megy, megfelelő számú műholdat lát a készülékünk. Ha nem, akkor bizonyos esetekben a pontosság nagy mértékben csökken, akár több tízméteres bizonytalansággal, aminek eredménye, hogy az aktuális vélt elhelyezkedésünk ide-oda ugrál, a készített nyomvonal csúnya lett. Régebben ennél pontosabbat csak statikus mérésekkel lehetett elérni, amelyhez két – geodéziai pontosságú – eszköz kellett és legalább 20 perc egy-egy hely megfelelően pontos méréséhez.

A megoldás: RTK!

Amióta egy régebbi munkahelyemen megtapasztaltam, hogy milyen a valós idejű, vagy utófeldolgozással megtámogatott RTK-val történő pozíció meghatározás, azóta vágyom egy ilyen eszközre. Csakhogy ezek a berendezések professzionális munkára vannak kitalálva, és az áruk is ennek megfelelően egymillió forint felett kezdődik. Szóval talán ez nem az az árkategória, amit egy hobbista megengedhet magának. Az RTK, azaz a Real-Time Kinematic megoldás a GPS és a hozzá hasonló technológiáján alapul, kiegészítve azt egy online vagy rádiójellel történő korrekcióval. Ugyanakkor itt is két eszköz van, egy ismert pozíciójú bázis (vagy azoknak a hálózata) és helyszínen lévő mérőeszköz. Általában a bázist helyettesíteni szokták egy cég által nyújtott szolgáltatással, amely perc alapon, vagy valamilyen előfizetési modellben biztosítja számunkra a korrekciós adatokat. Szóval a nagyobb beruházás mellé egy rendszeres havi költség is társul. Ezzel úgy gondolom keveseknek adatik meg, hogy – csak úgy – legyen otthon egy RTK képes eszköz.

Megoldás a többségnek: Lakossági RTK!

kami911 képe

Ingyenes bankolás, kedvezőbb tarifák

Akció! Regisztrálj most és ingyenes a bankkártya postázása illetve kapsz 3000 Forintot ajándékba! Még az óvatosabb becslések szerint is már legalább 100.000-en használják a Revolutot csak Magyarországon, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen egy remek szolgáltatásól van szó, amivel nem kevés pénzt takaríthatsz meg. Egy normál banknál fizetned kell a kártyáért, a számlavezetésért, a pénzváltásért és még egy rakat dologért, a Revolutnál azonban ezeket mind elfelejtheted.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kami911 blogja csatornájára