kami911 blogja

kami911 képe

GPS után: Pontosabb mérés nyomvonal készítés lakossági RTK-val

GPS, ahogyan mindenki ismeri

GPS. Manapság ez a technológia, amit mindenki használ ahhoz, hogy odataláljon, ahova elindult. Mára már több rendszer is működik, hasonló megoldással: GPS, GLONASS, BeiDou, Galilelo, stb.. Ezeket a rendszereket a napjainkban megjelenő eszközök általában mind támogatják és jó esetben 5 méteres pontosságra is számíthatunk. Ez nem minden feladathoz jó, de navigációhoz megfelelő. Ha éppen minden jól megy, megfelelő számú műholdat lát a készülékünk. Ha nem, akkor bizonyos esetekben a pontosság nagy mértékben csökken, akár több tízméteres bizonytalansággal, aminek eredménye, hogy az aktuális vélt elhelyezkedésünk ide-oda ugrál, a készített nyomvonal csúnya lett. Régebben ennél pontosabbat csak statikus mérésekkel lehetett elérni, amelyhez két – geodéziai pontosságú – eszköz kellett és legalább 20 perc egy-egy hely megfelelően pontos méréséhez.

A megoldás: RTK!

Amióta egy régebbi munkahelyemen megtapasztaltam, hogy milyen a valós idejű, vagy utófeldolgozással megtámogatott RTK-val történő pozíció meghatározás, azóta vágyom egy ilyen eszközre. Csakhogy ezek a berendezések professzionális munkára vannak kitalálva, és az áruk is ennek megfelelően egymillió forint felett kezdődik. Szóval talán ez nem az az árkategória, amit egy hobbista megengedhet magának. Az RTK, azaz a Real-Time Kinematic megoldás a GPS és a hozzá hasonló technológiáján alapul, kiegészítve azt egy online vagy rádiójellel történő korrekcióval. Ugyanakkor itt is két eszköz van, egy ismert pozíciójú bázis (vagy azoknak a hálózata) és helyszínen lévő mérőeszköz. Általában a bázist helyettesíteni szokták egy cég által nyújtott szolgáltatással, amely perc alapon, vagy valamilyen előfizetési modellben biztosítja számunkra a korrekciós adatokat. Szóval a nagyobb beruházás mellé egy rendszeres havi költség is társul. Ezzel úgy gondolom keveseknek adatik meg, hogy – csak úgy – legyen otthon egy RTK képes eszköz.

Megoldás a többségnek: Lakossági RTK!

kami911 képe

Hiányzó indexek keresése PostgreSQL adatbázisokban

Hiányoznak indexek a következő táblákban:

SELECT
 relname,
 seq_scan - idx_scan AS too_much_seq,
 CASE
  WHEN seq_scan - coalesce(idx_scan, 0) > 0 THEN 'Missing Index ?'
  ELSE 'OK'
 END,
 pg_relation_size(relname::regclass) AS rel_size,
 seq_scan, idx_scan
FROM pg_stat_all_tables

WHERE schemaname = 'public' AND pg_relation_size(relname::regclass) > 80000
ORDER BY too_much_seq DESC;

Problémás táblák megjelenítése:

kami911 képe

Icinga2 hiba: ugyanott definiált szolgáltatás már létezik

Ha az Icinga tömbben (példában: http_jmx_ports) egy szolgáltatás ellenőrzésére tömbből tölti fel az ellenőrizendő szolgáltatások listáját:

apply Service "javamelody_jmx_abc_datasource_active_count_" for (port in host.vars.http_jmx_ports) {

akkor az azonos elemek ilyen furcsa, de ugyanakkor érthető hibát adnak:

kami911 képe

Hogyn lehetne jobb a felhasználókezelés

Új felhasználói csoportok:

 • Gyermek
 • Internet nékül
 • Szépkorú

Ezeknek megfelően csoportok. Tűzfal engedélyéezés, ipset-ek felvétele, vagy nftables használata DNS- és IP-csorortok felvételére az adott csoporthoz. Például (ez még kidolgozandó):

iptables -A OUTPUT -d 31.13.78.35 -m owner --uid-owner bobby -j DROP

Mi a véleményetek?

kami911 képe

Ingyenes bankolás, kedvezőbb tarifák

Akció! Regisztrálj most és ingyenes a bankkártya postázása illetve kapsz 3000 Forintot ajándékba! Még az óvatosabb becslések szerint is már legalább 100.000-en használják a Revolutot csak Magyarországon, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen egy remek szolgáltatásól van szó, amivel nem kevés pénzt takaríthatsz meg. Egy normál banknál fizetned kell a kártyáért, a számlavezetésért, a pénzváltásért és még egy rakat dologért, a Revolutnál azonban ezeket mind elfelejtheted.

kami911 képe

ZFS boot fájlrendszerként

(fejlesztés alatt)

Figyelem! Mentsünk minden adatot a számítógépről, ha van rajta fontos adat!

cat /proc/partitions

ZFS EFI boottal

sgdisk -Z -n9:-8M:0 -t9:bf07 -c9:sda9-Reserved -n1:1M:+1023M -t1:EF00 -c1:sda1-EFI -n2:0:0 -t2:bf01 -c2:sda2-zfs /dev/sda
sgdisk -Z -n9:-8M:0 -t9:bf07 -c9:sdb9-Reserved -n1:1M:+1023M -t1:EF00 -c1:sdb1-EFI -n2:0:0 -t2:bf01 -c2:sdb2-zfs /dev/sdb

Attól függően háy lemezünk van. Egy lemeznél csak az első sor. Tükrözött RAID jellegű megoldásnál pedig mindkét sor. A sor végi blokkeszköz névre figyeljünk!

kami911 képe

Linux Mint újratelepítve

A hétvégén újratelepítettem a laptopomon a Linux Mint-et. Nagyjából 5 éve használom a Linux Mintet. Bár sok mindent próbáltam desktop környezetben, az Ubuntu-ról váltva ez a disztribúció jött be a leginkább. Az alapértelmezés szerinti értékeken, amúgy is csak szükséges esetben változtatok, mégis Linux Mint-nél érzem a leginkább azt, hogy megfelel az igényeimnek, és friss telepítés után is azonnal számomra jól használható rendszert kapok. Az újratelepítésnek itt volt az ideje, mert a régi rendszert, már 3 laptopon keresztül kisért, és egy HDD-ről SSD-re való költöztetést is túlélt.

kami911 képe

Elkélne egy kis segítség

Sziasztok,

Megjelent a Linux Mint 18.3 Beta, de nagyon nincs időm foglalkozni a kiadási megjegyzés lefordításával. Valakinek lenne kedve lefordítania? Teljesen elmegy az időm a Cinnamon és MATE fordítás gondozásával, de szeretném ha erről is jelenne meg hír részletesen a linuxmint.hu oldalon és az ITCafé-n is. Kedves emberek kérlek segítsetek. Felajánlásokat, fordításokat a kami911 ittegykukacvan gmail pont címre, vagy a linuxmint.hu oldalon csak ehhez hozzászólva tudtok.

Kérelek segítsetek! Köszönöm!

Oldalak

Feliratkozás RSS - kami911 blogja csatornájára