Gnome

kami911 képe

Bevetésre kész a GNOME 43

Hat hónapnyi kemény munka után a GNOME projekt büszkén mutatja be a 43-as verziót. Ez a legújabb GNOME-kiadás minden téren fejlesztéseket tartalmaz, kezdve az új gyorsbeállítások menüjétől, az újratervezett Fájlok alkalmazáson át a hardveres biztonsági integrációig. A GNOME 43 folytatja a GNOME-alkalmazások GTK 3-ról GTK 4-re történő átállásának folyamatát, és számos más kisebb fejlesztést is tartalmaz. A GNOME 43 kódneve "Guadalajara", a GUADEC 2022 szervezői által végzett munka elismeréseként.

Gyorsbeállítások

A GNOME 43 egy újratervezett rendszerállapot menüvel érkezik, amely lehetővé teszi a gyakran használt beállítások gyors módosítását. Azok a beállítások, amelyekhez korábban a menükben kellett kutakodni, mostantól egy gombnyomással módosíthatók. Az új kialakításnak köszönhetően a beállítások állapota is könnyen áttekinthetővé válik egy pillantással.

Amellett, hogy a meglévő beállítások használata egyszerűbbé vált, az új beállítási menü néhány figyelemre méltó új funkciót is tartalmaz:

  • Először szerepel a menüben a felhasználói felület stílusának beállítása, amely lehetővé teszi a világos és sötét stílusok közötti váltást. Ez a beállítás korábban csak a Beállítások alkalmazásból volt elérhető.
  • Egy új képernyőkép gomb is szerepel, amely kiegészíti a GNOME 42-ben bevezetett beépített képernyőkép funkciót.
  • Több hangeszköz jelenléte esetén mostantól lehetőség van a menüből váltani közöttük, így nem kell a Beállítások alkalmazásban kutakodni.
  • Ha a VPN ki van kapcsolva, a VPN gomb megnyomásával az utoljára használt hálózathoz csatlakozik.

(video)

Az új rendszerállapot menü ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a korábbi kialakítás, beleértve a GNOME hálózati funkcióinak, például a Bluetooth és az USB-csatlakozók, valamint a Wi-Fi hotspotok vezérlésének lehetőségét.

Következő generációs eszközkészlet

kami911 képe

Bemutatkozik a GNOME 3.32

A GNOME 3.32 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javítást és továbbfejlesztést. A kiadás összesen 26438 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 798 közreműködő készített.

kami911 képe

Folytatódik GTK4-re átállás és az asztali környezet fejlesztése

A GNOME projekt bejelentette a GNOME 44 asztali környezet kiadását és általános elérhetőségét, amely egy jelentős frissítés, és hozza a GTK4-es Epihaphy-t, a Wireguard támogatást, a Gyorsbeállítások funkció és a Beállítások is számos fejlesztést kapott.

kami911 képe

Kellemes újdonságokkal érkezik a GNOME 43.3 verziója

A GNOME 43.3 már elérhető,amely a harmadik hibajavító kiadás a GNOME 43-hoz. A GNOME 43-at szállító összes operációs rendszer számára ajánlott a frissítés. A GNOME 43.3 egy egyszerű hibajavító frissítésnek tűnik, de ez kellemes frissítés a GNOME korábbi verzióiról.

kami911 képe

Érkezik a GNOME 44

A népszerű GNOME asztali környezet következő nagy kiadásán, a GNOME 44-en folyik a munka, és egyre közelebb kerülünk az első alfa fejlesztői kiadáshoz, amely számos új funkciót tartalmaz majd amelyről majd a pre-alpha verzió megjelenése után lehet bővebben tudni és a GTK4 portolási munka is folytatódik. A tervezett kiadási ütemterv:

  • GNOME 44 Alpha – 2023. január 7.
  • GNOME 44 Béta – 2023. február 11.
  • GNOME 44 RC – 2023. március 4.
  • GNOME 44 végleges – 2023. március 22.
kami911 képe

Unalmas és ezért biztonságos a frissítés: GNOME 43.2

A GNOME 43.2 már elérhető,amely a második hibajavító kiadás a GNOME 43-hoz. A GNOME 43-at szállító összes operációs rendszer számára ajánlott a frissítés. A GNOME 43.2-t úgy tervezték, hogy egy unalmas hibajavító frissítés legyen a GNOME 43-hoz, így ez
biztonságos és eseménytelen frissítés a GNOME korábbi verzióiról.

Emlékeztetőül a GNOME 43 újdonságai:

kami911 képe

Érkezik a GNOME 43: Webalkalmazásokkal és az hardvereszközök biztonsági információs paneljével

A népszerű GNOME asztali környezet következő nagy kiadásán, a GNOME 43-on folyik a munka, és egyre közelebb kerülünk az első alfa fejlesztői kiadáshoz, amely számos új funkciót tartalmaz. Ilyen többek között a webes alkalmazások támogatása, egy új eszközbiztonsági információs panel a Beállításokban és a WebExtensions támogatása a Weben. Képgaléria a hír végén.

kami911 képe

Mind közelebb a GNOME 42-es verzió kiadása

A jövő hónapban debütáló GNOME 42.0 asztali környezet megjelenését előkészítendő, megjelent a GNOME 42 béta (vagy ahogy fejlesztők nevezik, a "42.béta"). Ezzel a felhasználói felület, az API és a funkciók befagyasztása is megkezdődik a hat hónapi frissítést összefoglaló fejlesztésen. Folytatva a GNOME 42 fejlesztési ciklusát, ez a béta kiadás több, a GTK4 eszközkészletre portolt és libadwaita-val alkalmazással érkezik.

GPU-metrikai jelentések a DRM-ben

Az egyik Intel javítássorozat, amire már 2018 óta várunk, a kliensenkénti GPU-metrikai jelentések köré szerveződik, hogy a különböző GPU-motor-aktivitásokat folyamatonként is meg lehessen mutatni. Időnként a szoftverfoltokat újrafrissítik, de még nem sikerült elérniük a Linux kernel fővonalat.

A GNOME+NVIDIA számára javasolt optimalizálás nagy frissítési sebességű kijelzőkön

A Canonical a GNOME-alapú Ubuntu asztali környezetének a fejlesztője, Daniel Van Vugt egy olyan optimalizálást javasolt, amely segíthet az NVIDIA grafikus kártyák nagy frissítési frekvenciájú kijelzőkön történő futtatásában.

kimarite képe

Hard Disk Sentinel Linux: CLI és GUI

A Hard Disk Sentinel Linux alkalmazás használatával Linux alatt megvizsgálható az IDE, S-ATA (SATA II is), SCSI és USB merevlemezek hőmérséklete és egészségi állapota, melyek alaplapi vezérlőre vagy külső vezérlőkártyára csatlakoznak.

kimarite képe

Qt alkalmazások megjelenésének beállítása: Qt5 Configuration Tool

A Qt alkalmazások megjelenése nem KDE asztali környezet alatt című bejegyzésemben említettem a Qt5 Configuration Tool nevű alkalmazást, amely használatáról írok most részletesen.

kami911 képe

A GNOME projekt szabadalmat sértett volna?

A GNOME Alapítvány blogjában jelentette be, hogy a Rothschild Patent Imaging, LLC perrel támadta meg a Shotwell képkezelő alkalmazásban felhasználni vélt 9,936,086 lajstromszámú, RPI által bejegyzett szabadalma miatt. A szabadalom a képek szűrését, fényképezőgépről történő vezeték nélküli letöltését és továbbítás elvét írja le.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gnome csatornájára