Gnome

kami911 képe

Bevetésre kész a GNOME 43

Hat hónapnyi kemény munka után a GNOME projekt büszkén mutatja be a 43-as verziót. Ez a legújabb GNOME-kiadás minden téren fejlesztéseket tartalmaz, kezdve az új gyorsbeállítások menüjétől, az újratervezett Fájlok alkalmazáson át a hardveres biztonsági integrációig. A GNOME 43 folytatja a GNOME-alkalmazások GTK 3-ról GTK 4-re történő átállásának folyamatát, és számos más kisebb fejlesztést is tartalmaz. A GNOME 43 kódneve "Guadalajara", a GUADEC 2022 szervezői által végzett munka elismeréseként.

Gyorsbeállítások

A GNOME 43 egy újratervezett rendszerállapot menüvel érkezik, amely lehetővé teszi a gyakran használt beállítások gyors módosítását. Azok a beállítások, amelyekhez korábban a menükben kellett kutakodni, mostantól egy gombnyomással módosíthatók. Az új kialakításnak köszönhetően a beállítások állapota is könnyen áttekinthetővé válik egy pillantással.

Amellett, hogy a meglévő beállítások használata egyszerűbbé vált, az új beállítási menü néhány figyelemre méltó új funkciót is tartalmaz:

  • Először szerepel a menüben a felhasználói felület stílusának beállítása, amely lehetővé teszi a világos és sötét stílusok közötti váltást. Ez a beállítás korábban csak a Beállítások alkalmazásból volt elérhető.
  • Egy új képernyőkép gomb is szerepel, amely kiegészíti a GNOME 42-ben bevezetett beépített képernyőkép funkciót.
  • Több hangeszköz jelenléte esetén mostantól lehetőség van a menüből váltani közöttük, így nem kell a Beállítások alkalmazásban kutakodni.
  • Ha a VPN ki van kapcsolva, a VPN gomb megnyomásával az utoljára használt hálózathoz csatlakozik.

(video)

Az új rendszerállapot menü ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a korábbi kialakítás, beleértve a GNOME hálózati funkcióinak, például a Bluetooth és az USB-csatlakozók, valamint a Wi-Fi hotspotok vezérlésének lehetőségét.

Következő generációs eszközkészlet

kami911 képe

Bemutatkozik a GNOME 3.32

A GNOME 3.32 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javítást és továbbfejlesztést. A kiadás összesen 26438 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 798 közreműködő készített.

kami911 képe

Érkezik a GNOME 46, itt a béta

Folyik a munka a népszerű GNOME asztali környezet következő nagy kiadásán, a GNOME 46-on, és egyre közelebb kerülünk a végleges kiadáshoz, amely számos új funkciót tartalmaz. A GNOME 46 béta kiadásának frissítései között szerepel sok GNOME Shell és Mutter fejlesztés, egy külön Global Search mód a Nautilus (Files) fájlkezelő számára, egy új frissítés bővítmény az openSUSE Leap disztribúcióhoz a GNOME Szoftverben, PKCS #11 okoskártya hitelesítés támogatása és a rögzített lapok bezárásának megújítása az Epiphany (GNOME Web) böngészőben, valamint a GNOME Tweaks GTK4 portja.

Globális keresés a Nautilusban

A GNOME 46 asztali környezet megjelenéséhez még néhány hónapra van hátra, és a napokban több új funkcióval bővül számos alapértelmezett alkalmazása és összetevője, beleértve a Nautilus (Files) fájlkezelőt, amely új globális keresési módot kapott.

A GNOME 46 fejlesztési ciklusának részeként megkapott a Nautilus egy csomó új funkciót és fejlesztést a jobb fájlkezelés érdekében a GNOME-ban, beleértve az egyéni mappaikonok jobb felfedezhetőségét, a 4 GB-ot meghaladó fájlok másolási/áthelyezési műveleteinek észlelését FAT fájlrendszereken, új hálózati nézet és még sok más.

 

Új funkciók a Nautilusban

A Nautilus (Fájlok) fájlkezelő további új funkciókat kapott a GNOME 46 asztali környezet 2024. március végi kiadása előtt, mivel a fejlesztők a hétvégén új alfa buildet tettek közzé.

A GNOME 46 asztali környezet jelenleg nyilvános alfa tesztelésre érhető el, és a Nautilus kapott egy frissítést, amely javította az egyéni mappa ikonok felfedezhetőségét, a jelszó megerősítését védett ZIP-archívumok létrehozásakor, valamint a tulajdonos/csoport- és egyéb engedélyek módosításának lehetőségét.

A GNOME új rendszerfigyelő bővítményt készít

A GNOME új rendszerfigyelő bővítményt készít a GNOME Shellhez, aminek már rég itt az ideje.
A CPU, a memória és a hálózati tevékenységek szemmel tartása a GNOME Shellben egyszerű a feladatra szabott, közösség által épített bővítmények sorának köszönhetően. Most egy új lehetőség érhető el a GNOME Shell felhasználók számára, amelyet maga a GNOME tervezett, fejlesztett és támogat.

Miért érdemes saját erőforrás-figyelő kiegészítőt létrehozni?

Fontos Gnome frissítések

A GNOME 44.7 optimalizálja a Shell-alkalmazások keresését és javítja a teljesítményt

A frissítés javítja a GNOME Shell, Nautilus, Mutter és a GNOME 44 asztali környezet egyéb alapvető összetevőit.

A GNOME Project a mai napon kiadta a GNOME 44.7-et a GNOME 44 „Kuala Lumpur” sorozathoz, hogy több hibát és teljesítmény-visszaesést javítson ki.

Megérkezett az új Manjaro

A legújabb, 6.6.7-es Linux kernelre épülő Manjaro 23.1 „Vulcan” a PipeWire 1.0.0-val együtt érkezik, amely az asztali élmény fokozására összpontosít. A Manjaro 23.1 „Vulcan” a legújabb asztali környezeteket hozza el számodra.

A Manjaro az Uranos 2023 szeptemberi kiadását követően bejelentette legújabb, Vulcan kódnevű, 23.1-es verziójának megjelenését. A kiadás elsősorban arra összpontosít, hogy felhasználóinak a vezető asztali környezetek legfrissebb verzióit biztosítsa.

GNOME Shell 45.2 frissítés az Ubuntu 23.10-re

Az első pontkiadás a GNOME Shell 45-höz csak a múlt hónap végén jelent meg az Ubuntu 23.10-ben, és máris úton van a második! Több fontos hibajavítással és érdekességgel.

A GNOME Shell 45.2 december elején jelent meg, most az Ubuntu fejlesztői összecsomagolták és kiadták az Ubuntu 23.10 felhasználóinak.

A mai napon elérte a fejlesztők által elvárt szintet, így feltételezhetjük, hogyha az elkövetkező napokban nem találnak váratlan problémákat, a frissítést az elkövetkező egy-két héten keresztül minden felhasználóhoz eljuttatják a szokásos frissítési csatornán keresztül.

A Pano Clipboard Manager már támogatja a Gnome 45 verziót

Pano Clipboard Manager mostantól támogatja a GNOME 45-öt. Ez a Gnome használóknak jó hír.
Mostantól már Pano az Ubuntu 23.10-ben is jól működik.

Linux vágólapkezelőinek világában kevesen férnek hozzá a Pano-hoz , egy GNOME Shell-bővítményhez, de ez most megváltozik.

kami911 képe

A GNOME 46 asztali környezet várhatóan 2024. március 20-án jelenik meg

Folyik a munka a népszerű GNOME asztali környezet következő nagy kiadásán, a GNOME 46-on, és egyre közelebb kerülünk a végleges kiadáshoz, amely számos új funkciót fog tartalmazni. A GNOME 46 fejlesztési ciklusa valószínűleg már a napokban elkezdődik, de az első tesztverzió már a jövő év elején elérhető lesz. Minden további nélkül íme a GNOME 46 kiadási ütemtervének főbb mérföldkövei:

kami911 képe

Megérkezett a GNOME 44.5 a GNOME szoftverek, az Epiphany és más fejlesztésekkel

Nem a GNOME 45 az egyetlen GNOME desktop kiadás, amely érkezett, mivel a GNOME projekt bejelentette a GNOME 44.5 általános elérhetőségét is, amely a GNOME 44 asztali környezet sorozat újabb karbantartási frissítése. A GNOME Projekt bejelentette a GNOME 44.5 verzióját, ami az új és legfrissebb GNOME 44 „Kuala Lumpur” asztali környezet sorozat ötödik frissítő kiadása.

kami911 képe

Nem gomb, hanem kapszula: itt a GNOME 45

Beérett az elmúlt fél év munkája, elkészült a GNOME asztali környezet következő nagy kiadása, a GNOME 45, kódnevén „Riga”. A GNOME 45-ös kiadásának frissítései között szerepel az új Adatvédelem panel, felhasználói panel és nyomtatók panel elrendezések, valamint a Nautilus fájlkezelő új navigációs nézetet kapott. Emellett a GNOME Shell, GNOME Szoftver és több más alkalmazás is számos új funkciót és javítást kapott a frissítés során. Viszont eltűnt a a „Tevékenységek” gomb. Kinek fog hiányozni?

kami911 képe

Érkezik a GNOME 45, itt a béta

Folyik a munka a népszerű GNOME asztali környezet következő nagy kiadásán, a GNOME 45-ön, és egyre közelebb kerülünk a végleges kiadáshoz, amely számos új funkciót tartalmaz. A GNOME 45 béta kiadásának frissítései között szerepel az új Adatvédelem panel, felhasználói panel és nyomtatók panel elrendezések, valamint a Nautilus fájlkezelő új navigációs nézetet kapott. Emellett a GNOME Shell, GNOME Szoftver és több más alkalmazás is számos új funkciót és javítást kapott a frissítés során.

A kiadási ütemterv:

kami911 képe

Frissült a legújabb stabil GNOME

A GNOME Projekt bejelentette a GNOME 44.1 verzióját, ami az új és legfrissebb GNOME 44 asztali környezet sorozat első frissítő kiadása. A változások és javítások sokasága még kellemesebbé teszi a használatot és számos speciális esetben előforduló összeomlást és memória túlhasználatot javít.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gnome csatornájára