fejlesztés

kami911 képe

Ti milyen Firefox újdonságokra számítotok a közeljövőben?

Ti milyen Firefox újdonságokra számítotok a közeljövőben? Milyen újdonságok lennének jók? Milyen régebbi szolgáltatások és képességek hiányoznak a mostani Firefox böngészőből? Milyen régebbi kiegészítőket használtatok? Tudjátok-e használni most is? Milyen kiegészítőkre lenne leginkább szükség?

Mit gondoltok ugyanezekről a kérdésekről a Firefox Mobil verziói esetében?

kami911 képe

FSF.hu: Szabad Szoftver Pályázat 2023 – Eredményhirdetés

Az FSF.hu Alapítvány ismét pályázatot írt ki szabad szoftverek fejlesztése, népszerűsítése és honosítása témakörben.

Az eredeti kiírás szerint

A pályázók köre: bármely magyarországi természetes vagy jogi személy. A pályázatra biztosított keretösszeg 4 millió forint. Egy pályázó több pályázatot is nyújthat be. Egy pályázat maximális támogatási összege 1 millió forint. A támogatott projektek várható száma: 4-12 pályázat.

És az eredmények

Idén összesen 12 pályázatot kaptunk, amelyből 5 esetén döntöttünk úgy, hogy támogatni fogjuk, ezek az alábbiak:

kami911 képe

Bejelentette a LibreOffice a GSoC projektjeit

A LibreOffice bejelentette a Google Summer of Code (GSoC) 2023-as projektjeinek kiválasztását. A projektek célja, hogy új funkciók és fejlesztések bevezetésével válaszoljanak a felhasználók igényeire. A közelgő fejlesztések között a LibreOffice jövőbeli kiadásai tartalmazni fogják az APNG (Animated PNG) import, illetve export támogatását, amely egy fejlettebb animált formátumot kínál a GIF-képekhez képest megnövelt színekkel és részleges átlátszósággal.

kami911 képe

Így ér véget a DIGI sztori Magyarországon

2023. június 1-től a DIGIMobil előfizetői Magyarországon a Vodafone belföldi hálózatán keresztül vehetik igénybe mobil hang- és adatszolgáltatásainkat, mellyel országos lefedettséget biztosítanak ügyfeleinknek. A régi hálózat lekapcsolásával mellet, így folytatódik a két szolgáltató összevonása.

kami911 képe

Vulkan-nal és új fizikai motorral kelt nagy feltűnést

Három évnyi munka összefoglalásaként megjelent a Godot 4.0 amely egy sokkal fejlettebb és erősebb ingyenes és nyílt forrású játékmotor, amely Vulkan és OpenGL támogatást is biztosít. Új játékspecifikus fizikai motorral, javított grafikával és vizuális effektekkel, jelentősen javult 3D, 2D, többjátékos és XR munkafolyamatokkal, valamint szélesebb lokalizációval, elérhetőséggel és platform támogatással. A Godot játékmotor fejlesztői írták a következőket:

LinuxMintHungary képe

Ne feledjétek: éjszaka DIGI hálózatkarbantartási és fejlesztési munkálatok lesznek

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2023. 02. 01-jén, szerdán a hajnali órákban 1:00-tól 5:30-ig a DIGI hálózatkarbantartási és fejlesztési munkálatait végzik kollégáink, ezért az internet, kábeltévé, műholdas TV, valamint vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatásainkban a jelzett időszakban kiesés várható.

Amennyiben az érintett szolgáltatásokban a megjelölt időszakot követően esetlegesen hibát tapasztalna, kérjük először szíveskedjen újraindítani hálózati (router, ONT) és médiaeszközeit (set top box).

kami911 képe

FSF.hu: Szabad Szoftver Pályázat 2022

Az FSF.hu Alapítvány pályázatot ír ki szabad szoftverek fejlesztése, népszerűsítése és honosítása témakörben. A pályázók köre: bármely magyarországi természetes vagy jogi személy. A pályázatra biztosított keretösszeg 4 millió forint. Egy pályázó több pályázatot is nyújthat be. Egy pályázat maximális támogatási összege 1 millió forint. A támogatott projektek várható száma: 4-12 pályázat.

kami911 képe

A Császárpingivin (ismét) kiakadt a késői kódbeküldőkre

Megjelent a Linux kernel 6.1-es verziójának első kiadásra jelölt verziója. Ez Linus Torvalds jelentette be, a kódbeolvasztási időablak lezárásaként a tesztelési és hibajavítási fázis indult el a kiadásra jelölt verziók közzétételével. Linus-t sokkolja, hogy vannak olyanok, akik a kódbeolvasztási időablak végére ütemezik az új kódok beküldését. Hanyagság lenne, nem törödömség? Netán túlterheltség, vagy az időablakok nem megfelelő értelmezése?

Ezzel kapcsolatban a Főpingvin így fogalmaz:

kimarite képe

Arduino IDE Linux alatt: például az ESP32 eszközökhöz

Bizonyára gondolkodtál már azon, hogy szívesen használnád más platformok fejlesztői környezetét Linux alatt natívan. Ilyen például az Arduino fejlesztői alkalmazása, az Arduino IDE. De, hogy egy eszközt is említsek, amellyel internetes rádiót hallgathatsz: ESP32-Radio.

kimarite képe

Drupal Global Training Day 2019 - Budapest (február)

A nemzetközi Drupal Association negyedévente megrendezi a Drupal Global Training Dayt, amely lehetőséget nyújt bárkinek, hogy megismerkedjen a Drupal webes tartalomkezelő rendszer alapjaival. Az eseményeket a világ több pontján ugyanazon a hétvégéken rendezik meg a közösség aktív résztvevői, hogy bemutassák az érdeklődők számára, mit nyújt a Drupal, mire alkalmas és hogyan érdemes nekikezdeni a vele való munkának.

kimarite képe

A Steam Play új, Beta verziójának bemutatása

2010-ben jelentettük be a Steam Play-t: a Steam felhasználók számára a Steam játékok Windows, Mac és Linux verzióinak egyetlen vásárlással történő elérését. Több mint 3000 olyan játékot tettünk elérhetővé, amelyek tartalmazták a Linux rendszer támogatását, és további napi több címsor került be az idők folyamán. Azóta folyamatosan kerestük a lehetőségeket, hogy még több játékcímet könnyedén elérhetővé tegyünk a Linux felhasználók számára.

kimarite képe

Megjelent a LibreOffice Writer 6.0 kézikönyv

A TDF blogjában jelentette be, hogy a dokumentációs csapat elkészítette a LibreOffice 6.0-ás ágának Writer kézikönyvét.

A kötet egyben és fejezetenként is letölthető ODF és PDF formátumokban (itt). Aki pedig fizikai példányt szeretne vásárolni, az a LULU-n keresztül megteheti.

kimarite képe

Hibajelentés küldése (bug report)

1) A fórumon történő segítség kérés, azaz hibajelentés a következő módon történik:
https://linuxmint.hu/informaciogyujtes-hibajelenteshez
Érdemes betartani pár szabályt (részletesség, érthetőség, stb.):
https://linuxmint.hu/kozosseg/szabalyzat
https://linuxmint.hu/kozosseg

Feliratkozás RSS - fejlesztés csatornájára