KDE

kami911 képe

Megjelent a KDE Plasma 5.26-os verziója

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.26 kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő darabja, amely új és finomított widgetekkel érkezik, ugrásszerűen javítja az asztali élményt

Újdonságok

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.26 kiadását és általános elérhetőségét, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült népszerű grafikus asztali környezet legújabb stabil változata.

A négy hónapig készülő KDE Plasma 5.26 asztali környezet sorozat olyan izgalmas újdonságokat mutat be, mint a Plasma Bigscreen nevű új, okostévékhez készült felhasználói felület és a hozzá fejlesztett vadonatúj Aura Browser webböngésző. A motorháztető alatt a Plasma Bigscreen is a Wayland tetején fut. A Plasma Wayland munkamenetnek mostantól a HiDPI kijelzőkön is jobban kell működnie az alkalmazások skálázásának két módszerével, amelyek mostantól sokkal jobban néznek ki, mint korábban.

kami911 képe

KDE Slimbook Gen4 és TUXEDO Pulse 15 Gen2 Linux laptopok érkezőben

KDE Slimbook Gen4

A KDE Project a Twitteren jelentette be, hogy elérhetővé tette a KDE Slimbook Gen4-et, a negyedik generációs Linux laptopot, amely frissített processzorral és alapértelmezésben a legújabb Plasma asztali környezettel rendelkezik.

A KDE Slimbook Gen4 legnagyobb változása az új AMD Ryzen 7 5700U processzor, amely akár 4,3 GHz-es órajelre, 8 magra és 16 szálra képes, így nagyobb nyers teljesítményt és jobb akkumulátoros üzemidőt biztosít.

TUXEDO Pulse 15 Gen2

A németországi székhelyű Linux hardvergyártó TUXEDO Computers a mai napon sajtóközleményben jelentette be a TUXEDO Pulse 15 Linux ultrabook második generációját (Gen2), amely frissített komponensekkel rendelkezik.

A két évvel ezelőtt bemutatott TUXEDO Pulse 15 Linux laptop második generációja egy újabb AMD Ryzen 7 processzorral, nevezetesen a 35 W TDP-vel rendelkező Ryzen 7 5700U-val, egyventilátoros, illetve egy hőcsöves hűtőrendszerrel és integrált AMD Radeon RX Vega grafikával rendelkezik, amely gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt ígéri, mint a laptop első generációjában használt Ryzen 7 4800H processzor, de sokkal kisebb fogyasztás mellett.

kami911 képe

Előrendelhető a PinePhone Pro Explorer Edition Linux-ot futtató okostelefon

A PINE64 bejelentette, hogy legújabb, PinePhone Pro Linux-alapú okostelefonjuk már előrendelhető mindazok számára, akik szeretnék megvásárolni a készüléket.

A 2021. október közepén bemutatott PinePhone Pro egyedi gyártású RK3399S Rockchip hatmagos processzorral rendelkezik, amely 1,5 GHz-es órajelen fut, és ARM Mali T860 GPU-val van szerelve. Gyönyörű, 18:9-es képarányú, 1440×720-as IPS kijelzője jeleníti meg a felhasználói felületet, amely Corning Gorilla Glass 4 üveggel van védve. A készülék 4 GB, kétcsatornás, 800 MHz-es LPDDR4 RAM-ban futattja az alkalmazásokat és 128 GB belső eMMC flash-tároló áll a felhasználók rendelkezésére.

Neked lesz ilyen telefonod? Jónak vagy rossznak tartod ezt a koncepciót? Vagy csak túl gyenge a hardver?

kami911 képe

A KDE Plasma 5.23.3 tovább javítja a Wayland munkameneteket és itt a fókuszgyűrű funkció

A KDE Project bejelentette a KDE Plasma 5.23.3 frissítés kiadását és általános elérhetőségét a legújabb és legjobb KDE Plasma 5.23 asztali környezet sorozathoz.

A két héttel a KDE Plasma 5.23.2 után érkező KDE Plasma 5.23.3 kiadás célja a Plasma Wayland munkamenet további javítása azáltal, hogy a Mozilla Firefox webböngésző jobban reagál az ablakára húzott és ejtett fájlokra, javítja a panel automatikus elrejtési animációját, kezeli a külső kijelző ki- és visszakapcsolásakor fellépő Plasma összeomlást, valamint kijavítja a Plasma akadását, amely a Digital Clock appletnek az eszköztár megtekintéséhez történő lebegtetésekor jelentkezett.

Egy másik érdekes változás a KDE Plasma 5.23.3 pont kiadásában az új „fókuszgyűrű” funkció, amely kibővíti a gombok, jelölőnégyzetek, kombinált dobozok, rádiógombok, szövegmezők és spinbox-ok fókuszhatását a közelgő KDE Plasma 5.24 kiadásban, amelyet a KDE Plasma 5.23-ba visszaportáltak, hogy számos, a felhasználók által az utóbbi időben bejelentett, fókusszal kapcsolatos hibát és problémát orvosoljanak, és hogy vizuálisan sokkal könnyebben megkülönböztessék ezeket a felhasználói felület elemeket.

kami911 képe

Legyen a neve Tricia!

A Linux Mint 19.3 neve „Tricia” lesz. A Tricia név a latin eredetű Patrícia női név rövidüléséből származó női név jelentése: rómainak született nemes. A Patrícia név a Patrícius férfi név női párja.

A Linux Mint 19 fejlesztési ciklusa a soron következő 19.3-as verzióval lassan lezárul. Ráadásul 2020-ban új Ubuntu LTS (20.04) alapokon kerül majd kiadásra a Linux Mint 20-es verzió a május-június környékén, illetve a Debian alapú terjesztés, a Linux Mint Debian Edition 4 is érkezik.

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 18.2 „Sonya” XFCE és KDE BÉTA kiadása

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 18.2 BÉTA kiadását, amely a Sonya nevet kapta. Ahogy a 18-as kiadás is, a 18.2-es kiadás is az Ubuntu – 2016. áprilisban megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.

A Linux Mint 18.2 „Sonya” kiadása a KDE Plasma 5.8-as verzióját tartalmazza. Ennek a verziónak az újdonságai a következőek:

kami911 képe

Érdemes áttekinteni a KDE 6 nagy kiadásának alkalmazásait is

A KDE közösség büszkén mutatta be a Plasma 6-ot, a Frameworks 6-ot és a Gear 24.02-t. Ebben a cikkben a KDE Gear alkalmazások újdonságairól lehet többet megtudni.

kami911 képe

KDE neon 6: most már elérhető

Tegnap volt a KDE projekt nagy napja, amikor bejelentette valaha volt legnagyobb frissítését. A projekt 25 éves történetében még soha nem jelentettünk be ennyi új terméket egyszerre, de ez a frissítés megújult alapot hoz, hogy szoftveralapunk továbbra is erős maradjon. A KDE neon User kiadás ezt követve frissült: a KDE Frameworks 6, a Plasma 6 és az összes alkalmazás részleteivel a KDE Gear 24.02-ből. Frissítheted a Discover segítségével, vagy letöltheted a legújabb telepíthető ISO-lemezképfájlt.

kami911 képe

Ma délután KDE 6 megakiadás party

Noha a Linux Mint kiadását közvetlenül nem érinti, jó ha tudtok róla, és esetleg meg is jelentek a helyszínen. Ma délután lesz a KDE, most megjelent megakiadásának, a hatosnak a kiadási bulija.

Időpont: 2024. február 28. 18:00 (szerdán!)
Helyszín: A Grund (1082 Budapest, Nagy Templom utca 30.)

Tervezett témák:

kami911 képe

Elkészült a KDE Gear 23.08.5

A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége. A négyhavonta megjelenő kiegészítő KDE alkalmazások, keretrendszerek és könyvtárak gyűjteménye számos érdekes alkalmazást kínál a KDE asztali környezet rajongóinak. A KDE projekt kiadta a KDE Gear 23.08.5 verzióját, mely az utolsó frissített változat első tervezett karbantartási frissítése a KDE Gear 23.08 nyílt forráskódú szoftvercsomagnak. Bár az is igaz, hogy ezt gondoltuk a KDE Gear 23.08.4-ről is, amely szintén a sorozat utolsó frissítéseként jelent meg. A verzió célja, hogy további hibajavításokat kínáljon, mielőtt a nagy várakozással várt KDE Plasma 6 asztali környezet és KDE Frameworks 6 részeként még ebben a hónapban megjelenik a jelentős KDE Gear 24.02-es frissítés.

A Kubuntu a régi KDE-val jelenik meg?

A Kubuntu 24.04 LTS nem KDE Plasma 6.0-tal jön!
A Kubuntu 24.04 LTS alapértelmezés szerint nem használja a KDE Plasma 6.0-t.

A Kubuntu Tanács tagja, Rick Timmis áttekintést adott egy közelmúltbeli értekezletről, amelyen egyhangúlag megállapodtak többek között a KDE Plasma 6 alfajának elkészítésében, amely az októberi 24.10-es kiadást célozza meg az áprilisi LTS helyett.

Célegyenesben az új KDE 6

Alig egy hónap van a megjelenésig. Célegyenesben a KDE Mega Release 6, Plasma 6, KDE Frameworks 6 és KDE Gear 24.02. Tegnap a KDE Plasma 6 RC2 menetrend szerint jelent meg. Hacsak nem történik valami szokatlan, ez lesz az utolsó tervezett kiadás a február 28-i stabil megjelenés előtt.

A KDE Plasma 6 pénzügyi céljai teljesültek

A KDE Plasma 6 pénzügyi céljai teljesültek. A Plasma 6 virágzó közössége biztosítja a pénzügyi sikert, és 50 nappal az asztali környezet indulása előtt eléri a kitűzött célokat.
A február 28-án megjelenő Plasma 6 asztali környezet várhatóan forradalmi mérföldkő lesz fejlődésében, amely fejlett funkciókkal és modern kezelőfelülettel átalakítja a felhasználói élményt.

Csak egy maradhat? Ez a Wayland lesz!

Ahogy 2024-be lépünk, a Wayland sajnos továbbra is megosztó témának bizonyul, és néhányan csalódottak benne vagy a múltbeli tapasztalatok miatt, vagy mert még nem minden szoftver lett teljesen adaptálva a Wayland közvetlen használatához az összes elérhető funkcióval. Vannak még olyanok is, akik egy X11 reneszánszban reménykednek, ami soha nem fog megvalósulni. A jól ismert KDE-fejlesztő, Nate Graham egy blogbejegyzéssel vázolja fel legújabb Wayland-gondolatait, hogy az X11 egy rossz platform, és a legutóbbi "Wayland mindent tönkretesz" téma nem igazán pontos.

Oldalak

Feliratkozás RSS - KDE csatornájára