Asahi Linux

A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent az Apple Silicon Mac gépekre

A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent Apple Silicon Mac gépekre.A disztribúció alapértelmezés szerint a KDE Plasma asztali környezettel érkezik a Waylanden. Az augusztus elején bejelentett és kezdetben a hónap végére tervezett Fedora Asahi Remix disztribúció végre megérkezett azok számára, akik a Fedora Linux operációs rendszert szeretnék telepíteni Apple Silicon Mac gépeikre.

kami911 képe

Felmosatja a padlót az AMD ZEN 4 alapú processzora az Apple M2-vel

Az AMD új, 7-es szériájú mobil processzorai nagyon jóra sikerültek. Kiemelkedőek lettek az ultramobil – „U” jelölésű CPU-k is, amelyet a cég az Apple M2 ellen vet be. Sajnos egyelőre nem túl sok rá épülő laptopot lehet kapni (ASUS Zenbook S 13 OLED, Lenovo Yoga Slim 6, HP EliteBook 845 G10 laptop és a tesztben is szereplő Acer Swift Edge 16, majd későbbiekben jön olyan jól szerelhető, moduláris laptop termék is, amely a Framework nevű gyártó terméke: a Framework 13 és Framework 16), de a megjelent tesztek alapján érdemes rájuk várni. A tesztelt processzor a 7840-es, amelyből a 7-es a legújabb generációt jelöli, a 8-as a most elérhető legmagasabb teljesítményt, az adott fogyasztási osztályban. Az U jelölés a 15-30 watt fogyasztású CPU-k jelzése, míg a 40-es szám a legújabb generációs ZEN 4 CPU architektúrát és a legfrissebb RDNA3-as GPU architektúrát jelöli. Érdekes módon az AMD jelzésrendszere nem egyértelmű ebben a tekintetben. A legfejlettebb összetevőket a 7x40-es jelzés rejti Zen 4 magokkal és RDNA3 GPU-val, míg a 7x45 a és a 7x35 processzorok mellé 2 darab RDNA2 alapú GPU számítás egységet csomagol a sorrendben a Zen 4, illetve a Zen 3+ CPU magok mellé. Így ez utóbbiak, kizárólag külső dVGA megoldás mellett szállítanak majd a játékban is megfelelő grafikus teljesítményt.

kami911 képe

Hatamas munkában az Asahi Linux fejlesztői: Mesa és DRM hírek

Miután a múlt hétvégén elérte a kezdeti pörgő kocka mérföldkövet, Asahi Lina azon dolgozott, hogy még több ilyen fordított kernel DRM/KMS vezérlőt hozzon létre. A tényleges kijelző kimenet már működik - Asahi Lina bemutatja a Westont a fejlesztés alatt álló DRM kernel meghajtóval. A KDE Plasma desktop még nem működik ezen az illesztőprogramon, de legalább már el tudja indítani a Wayland Weston referencia kompozitort.
Izgalmas látni, hogy milyen jó és határozott előrelépés történik az Apple DRM vezérlőnek a Linuxra való fejlesztésében, valamint a felhasználói térben zajló munkában a Mesa „AGX” vezérlővel az OpenGL-támogatás elérése érdekében. Jó sok idő még, és valószinüleg 2023 is eltelik, mire megfelelő upstream támogatás lesz az almás hardverhez végfelhasználók számára. A jelenlegi év végi cél a Mesa kóddal az OpenGL ~2.1 támogatás elérése, míg a Rust nyelven írt DRM kernel meghajtó kiforrott és kernelbe olvasztása valószínűleg sokkal hosszabb időt vesz majd igénybe. Mindenesetre ez az fejlesztés szépen halad előre azok számára, aki számára fontos a Linux futtatása Apple M1/M2 hardvereken.

A nagy grafikai vállalkozás mellett az Asahi Linux funkciótámogatási wikije felvázolja a modern Mac-ek egyéb folyamatban lévő hardverillesztő-programjainak, mint a Thunderbolt, videokódolás és dekódolás, neurális motorok, mikrofonok, belső hangszórók, webkamera és egyéb hardvereszközökkel kapcsolatos munkát és előrehaladásukat.

kami911 képe

Rozsda eszi be magát a Linux kernelbe

A Rust (lefordítva: rozsda) a Linux kernelbe kerülésének vitája véget ért. A végrehajtás megkezdődött. A Linux kernel közeljövőjével kapcsolatban folytatott beszélgetések során Linus Torvalds, a Linux megalkotója azt mondja: „Hacsak nem történik valami különös, akkor a Rust bekerül a 6.1-be”.

A Rust egy modern, általános célú programozási nyelv, amelyet Graydon Hoare tervezett, miközben a Mozillánál dolgozott, a vállalatnál, amely hivatalosan támogatta és elfogadta nyelvet és felhasználták a Servo nevű kísérleti böngészőmotorhoz.

Linux a Rust-ról hosszabban is beszélt: „Mindig is meglehetősen pozitívan álltam a Rusthoz, és az beolvasztás egyik támogatója voltam. Ugyanakkor nagyon pragmatikus is vagyok. És aztán ki tudja, néhány év múlva, miután összevonjuk, és kiderül, hogy egy szánalmas kudarc - talán ez is egy ilyen lesz! Visszatekintve kissé zavarba jövünk a legfőbb vívmányunk miatt, amikor azt gondoljuk, hogy egy új nyelv hozzáadása ilyen egyszerű. Nos, úgy értem, 'mi is tulajdonképpen könnyű? Rámutatok, hogy ez már régóta tart... évek óta. Ez nem egyik napról a másikra történik…”

Sok más lefordított nyelvhez hasonlóan a Rust is képes natív teljesítményt nyújtani, miközben különböző típusú alkalmazásokat működtet – a hagyományos számítástechnikától az alacsony erőforrásokkal rendelkező eszközökig és a beágyazott készülékekig. A teljesítmény mellett fontos értéke a Rust nyelvnek, hogy memóriabiztonságot nyújtson, így a hibák és a potenciális sebezhetőségek számos osztályát már fordítási időben kiküszöbölheti.

A Rust első verzióját 12 évvel ezelőtt adták ki, a nyelvnek a Linux kernelbe való beépítése pedig már jó ideje vita tárgyát képezi. A Google, a Rust Foundation egyik alapító tagja az AWS, a Huawei, a Microsoft és a Mozilla mellett, aktívan használja a Rustot az Android fejlesztéséhez - a mobil operációs rendszer a Linux módosított változatára épül.

Feliratkozás RSS - Asahi Linux csatornájára