Teljes GPU gyorsítással fut az Asahi Linux

kami911 képe

Miután a szeptemberben elérte a kezdeti pörgő kocka mérföldkövet, Asahi Lina azon dolgozott, hogy létrehozza a Rust nyelven írt DRM kernel meghajtót.

Ezzel már működik a KDE Plasma és a GNOME asztali környezet is. Emellett teljes GPU gyorsítással fut a Xonotic, a glmark2 és a eglgears is, akár egyszerre is. Tehát a a Linux kernel illesztőprogram most már támogatja az M2-t is, valamint együttműködik Alyssa által írt Mesa illesztőprogramjával is, így már nincsen szükség userspace módosításokra sem. Szóval ez az fejlesztés továbbra is szépen halad előre azok számára, aki számára fontos a Linux futtatása Apple M1/M2 hardvereken. Egyelőre az Open ES 2.x támogatás a cél, amely már 75% valósult meg - a tesztek alapján.

És akár 8 órán keresztül is fut akkumulátorról:

A nagy grafikai vállalkozás mellett az Asahi Linux funkciótámogatási wikije felvázolja a modern Mac-ek egyéb folyamatban lévő hardverillesztő-programjainak, mint a Thunderbolt, videokódolás és dekódolás, neurális motorok, mikrofonok, belső hangszórók, webkamera és egyéb hardvereszközökkel kapcsolatos munkát és előrehaladásukat.

Az Asahi Linux egy projekt és közösség, amelynek célja a Linux portolása Apple Silicon Macekre, kezdve a 2020-as M1 Mac Minivel, MacBook Airrel és MacBook Próval. A céljuk nem csak az, hogy a Linuxot futtassuk ezeken a gépeken, hanem az, hogy olyan szintre csiszolják, hogy mindennapi operációs rendszerként lehessen használni. Ehhez óriási mennyiségű munkára van szükség, mivel az Apple Silicon egy teljesen dokumentálatlan platform. Különösen célpontban áll az Apple GPU architektúrája, amelyet visszafejteni szeretnének, és egy nyílt forráskódú illesztőprogramot fognak fejleszteni hozzá.

Közreműködők: