Apple

A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent az Apple Silicon Mac gépekre

A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent Apple Silicon Mac gépekre.A disztribúció alapértelmezés szerint a KDE Plasma asztali környezettel érkezik a Waylanden. Az augusztus elején bejelentett és kezdetben a hónap végére tervezett Fedora Asahi Remix disztribúció végre megérkezett azok számára, akik a Fedora Linux operációs rendszert szeretnék telepíteni Apple Silicon Mac gépeikre.

simonszoft képe

MacBook Pro (2012) - Linux Mint 21.2 telepítése

Adott egy MacBook Pro (13-inch, Mid 2012, i5, 16Gb RAM, 250GB SSD) laptop, sajnos az Apple 2022.11.30-val megszüntette a támogatást a macOS 10.15 Catalina rendszerhez így egyre nehézkesebbé vált a rendszer használata.
Persze tudom ez egy 10 éves eszköz de egészen jó állapotban van, ráadásnak az akkuk is cserére kerültek már benne, tehát még sokáig használható lenne csak megfelelő OS kell rá.

Először is utána olvastam a hardver támogatásnak és két problémát írtak le sokan:

kami911 képe

Felmosatja a padlót az AMD ZEN 4 alapú processzora az Apple M2-vel

Az AMD új, 7-es szériájú mobil processzorai nagyon jóra sikerültek. Kiemelkedőek lettek az ultramobil – „U” jelölésű CPU-k is, amelyet a cég az Apple M2 ellen vet be. Sajnos egyelőre nem túl sok rá épülő laptopot lehet kapni (ASUS Zenbook S 13 OLED, Lenovo Yoga Slim 6, HP EliteBook 845 G10 laptop és a tesztben is szereplő Acer Swift Edge 16, majd későbbiekben jön olyan jól szerelhető, moduláris laptop termék is, amely a Framework nevű gyártó terméke: a Framework 13 és Framework 16), de a megjelent tesztek alapján érdemes rájuk várni. A tesztelt processzor a 7840-es, amelyből a 7-es a legújabb generációt jelöli, a 8-as a most elérhető legmagasabb teljesítményt, az adott fogyasztási osztályban. Az U jelölés a 15-30 watt fogyasztású CPU-k jelzése, míg a 40-es szám a legújabb generációs ZEN 4 CPU architektúrát és a legfrissebb RDNA3-as GPU architektúrát jelöli. Érdekes módon az AMD jelzésrendszere nem egyértelmű ebben a tekintetben. A legfejlettebb összetevőket a 7x40-es jelzés rejti Zen 4 magokkal és RDNA3 GPU-val, míg a 7x45 a és a 7x35 processzorok mellé 2 darab RDNA2 alapú GPU számítás egységet csomagol a sorrendben a Zen 4, illetve a Zen 3+ CPU magok mellé. Így ez utóbbiak, kizárólag külső dVGA megoldás mellett szállítanak majd a játékban is megfelelő grafikus teljesítményt.

kami911 képe

Javíthatatlannak tűnő hardveres probléma az Apple M1 csipben: PACMAN

Mi az a PACMAN?

A PACMAN egy újszerű hardvertámadás, amely képes megkerülni a  Apple M1 CPU-n a Pointer Authentication (PAC) rendszert. A felfedezést tevő MIT CSAIL kutatók, az alábbiakbna mutatják be ezt a támadási formát:

kami911 képe

A KDE Connect már elérhető iPhone-ra és iPad-re is

A hivatalos KDE Connect mobil kliens már elérhető az Apple App Store-ban.

A hivatalos iOS-alkalmazás megjelenése azt jelenti, hogy az iPhone valamint iPad készülékkel rendelkezők még mélyebb integrációban részesülhetnek mobil eszközeik és Linux asztali gépük között.

A KDE Connect for iPhone jellemzői a következők:

Feliratkozás RSS - Apple csatornájára