wine

kami911 képe

Végre itt a Wine 8.0

Megjelent a Wine 8.0-s kiadása, amely a nyílt forráskódú szoftver éves stabil kiadása. A Wine ezen kiadása egy év fejlesztési erőfeszítését és több mint 8600 egyéni kódváltoztatás összefoglalását jelenti egy teljesen új főverzióban. Számos javítást tartalmaz, amelyekről a hírben bővebben olvashat. A fő eredmény a PE formátumra való átalakítás befejezése, amely a négy évvel ezelőtt elkezdett munkálatok végére tesz pontot.

kami911 képe

Tovább emelkedett a Linux részesedése a Steam Hardware Survey szerint

A Valve most tette közzé a Steam Survey 2022. novemberi eredményeit, amelyek a múlt havi emelkedés után, tovább emelkedett, és százalékos alapon ismét túlszárnyalták az eddig legmagasabb Linux játékos részesedést a teljes piaci részesedést tekintve.

kami911 képe

A Steam Hardware Survey szerint ismét történelmi csúcson a Linux részesedése

A Valve most tette közzé a Steam Survey 2022. októberi eredményeit, amelyek - a múlt havi enyhe visszaesés után - százalékos alapon ismét túlszárnyalták az eddig legmagasabb Linux játékos részesedést a teljes piaci részesedést tekintve.

kami911 képe

Proton 7.0 a házban

A Valve kiadta a Proton 7.0-t, a Wine-on alapuló Steam Play nyílt forráskódú kompatibilitási eszközének legújabb főverzióját, amely számos új funkciót vezet be, és több Windows-játékot támogat Linuxon való használathoz.

A Wine 7.0-ra és a DXVK 1.9.4-re épülő Proton 7.0 jelentős fejlesztéseket tartalmaz a Linux-játékok számára, többek között a Skyrim és a Fallout 4 játékok javított hangtámogatását, a H264 videók helyi dekódolásának támogatását, valamint az örökölt EAC (Easy Anti-Cheat) kezdeti támogatását, továbbá a Star Wars: Squadrons és a Knockout City videojátékok már játszhatóvá váltak, és hamarosan számos más játék is támogatása is belekerül a csomagba.

Természetesen a Proton 7.0-nak köszönhetően számos Windows-játék már Linuxon is játszható. Ezek közé tartozik az:

kami911 képe

Végre itt a Wine 7.0

Megjelent a Wine 7.0-s kiadásához, amely a nyílt forráskódú szoftver éves stabil kiadása. A Wine lehetővé teszi a Windows játékok és alkalmazások futtatását Linux, macOS, BSD és más platformok alatt. Ez egy összefoglaló a tavalyi Wine 6.0-s mérföldkő óta bevezetett számos változásról. Ha Linux alatt szükség van Windows alkalmazok futtatására, akkor a Wine vagy a belőle készült termékekkel teheti meg azt a felhasználó, x86 utasításkészlettel rendelkező számítógépeken. A Wine új kiadása, egy évnyi fejlesztési fázis után került immáron végleges verzióban a publikum elé.

kami911 képe

A Proton Experimental további CEG DRM javításokat kapott

Nemrégiben a Valve frissítette a Proton Experimental-t, a Proton speciális verzióját, amely először a régebbi CEG DRM támogatásával Most egy másik új build is megjelent. Megjegyzés: a kezdeti CEG-támogatáshoz jelenleg is szükség van a Steam Beta Clientre.

A változásnaplóban egyszerűen megjegyzi, hogy javítja a „CEG DRM-et használó játékokkal való kompatibilitást”, de az újabb verzió a legújabb fsync-változásokat is tartalmazza. Egy Proton fejlesztő szerint, régebbi kernelen futtatva, az fsync automatikusan letiltásra kerül, így ha használnálatához, akkor frissíteni szükséges.

kami911 képe

Újabb csúcson a Steam kliens Linux felhasználói bázisa

Júliusban a Steam kliens használata Linux-on újra átlépte az 1,0%-os piaci részesedési küszöböt a Steam Deck bejelentését és a Steam Play / Proton folyamatos fejlődését követően. A Steam Linux-os felhasználói bázisa hónapról hónapra tovább nőtt, és a ma közzétett, október hónapra vonatkozó számokkal újabb csúcsot ért el.

kami911 képe

Megjelent a DXVK 1.9.2

Megjelent a DXVK 1.9.2 verziója, amely a Steam rendszeren futtatható Windows-os játékok futtató komponense. A DXVK programkönyvtár segítségével a windows-os DirectX rendszerhívásokat fordítja át Vulkan-nal kompatibilis rendszerhívásokra. Ezt használja a Steam-be integrált, Wine köztesréteg alapú, Proton, amely lehetővé teszi a Windows-on futó játékok Linuxon futtatására. 

kami911 képe

Jobban nyomtat és jobban szól, de nem csak monóban!

A Wine egy szoftver, amely lehetővé teszi a Windows operációs rendszer alatt futó programok futtatását más operációs rendszerekben, például Linux vagy macOS alatt. Az új 8.9-es verzió néhány fontos frissítést és javítást tartalmaz. Az egyik kiemelkedő újdonság az új Mono motor bevezetése, amely a 8.0.0 verzióra frissül. A Mono motor egy open source fejlesztői platform és futásidejű környezet, amely a .NET alkalmazások támogatására szolgál a Wine-ban és a Linux alapú rendszereken is.

kami911 képe

Modernebb hardverrel is kompatibilis a DXVK 2.2-es verziója

A most megjelent DXVK 2.2-es verziója új fejlesztésekkel és újdonságokkal bővült. Az egyik legfontosabb újdonság a D3D11-es eszközök létrehozása egy D3D12-es eszközön, illetve egy sor hibajavítás és teljesítménynövelés is érkezett ebbe a verzióba.

kami911 képe

Még több nyomtatási javítással

Ez a frissítés új funkciókkal és javításokkal szolgál, amelyek javítják a kompatibilitást és a teljesítményt. A PostScript illesztőprogramban történt fejlesztésekkel a PE támogatás még tovább bővült, ami elősegíti a Windows alkalmazások még simább futtatását. Az ARM64EC modulok betöltésének kezdeti támogatása pedig lehetővé teszi az ARM64 architektúrán futó alkalmazások kompatibilitásának javítását. Emellett az IME szerkezet átalakítása további előrelépést jelent a bemeneti módszerek kezelésében.

kami911 képe

Több ponton fejlődött a Proton

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak azok a játékok, amelyeket eredetileg csak Windows operációs rendszeren lehetett futtatni. A Linux operációs rendszeren futó játékok száma azonban az utóbbi években növekedett, azonban sokan még mindig csak Windowson tudják élvezni kedvenc játékaikat. A Proton nevű program azonban lehetővé teszi a Linux-on futó játékosoknak, hogy a Steam játékplatformon keresztül elérhető Windows-os játékokat futtassák.

kami911 képe

Nyomtatási javításokkal

Az új 8.7-es verzióban számos frissítés és javítás érhető el. Az újdonságok közül kiemelendő, hogy a DXBC shader feldolgozás kiszervezésre került a vkd3d számára és a nyomtatáskezelő fejlesztéseket kapott a PostScript illesztőprogram esetében.

Oldalak

Feliratkozás RSS - wine csatornájára