flatpak

kami911 képe

Az OBS Studio 30.1 szolgálatra jelentkezik!

Az OBS Studio 30.1 már letölthető, amely a hatékony és méltán népszerű élő közvetítési és képernyőfelvételi szoftver inkrementális fejlesztése. Az OBS Studio újdonságai között kiemelendő a PipeWire-t használó videó rögzítő eszköz forrás hozzáadása, valamint bővített AV1 támogatás is.

kami911 képe

Rengeteg javítás érkezik a Linux és a Steam Deck játékokhoz

A népszerű játékfuttató környezet, a Proton egyedi buildje egy újabb frissítésen ment keresztül, melynek legújabb változata a GE-Proton 9-1. Ez a változat számos javítást és frissítést hozott magával, amelyek tovább javítják a felhasználók játékélményét a Linux rendszereken. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az új funkciókat és javításokat.

kami911 képe

Érkezőben az OBS Studio 30.1-es verziója, a beta 1 már tesztelhető

Az OBS Studio 30.1 beta 1 már tesztelhető, amely a hatékony és méltán népszerű élő közvetítési és képernyőfelvételi szoftver inkrementális fejlesztése. Az OBS Studio újdonságai között kiemelendő a PipeWire-t használó videó rögzítő eszköz forrás hozzáadása, valamint bővített AV1 támogatás is.

kami911 képe

Már a Tekken meg sem rebben egy onlájn meccsben

A népszerű játékfuttató környezet, a Proton egyedi buildje egy újabb frissítésen ment keresztül, melynek legújabb változata a GE-Proton 8-30. Ez a változat számos javítást és frissítést hozott magával, amelyek tovább javítják a felhasználók játékélményét a Linux rendszereken. A legjobban várt javítás az EAC (Easy Anti-Cheat) rendszerrek kapcsolatos. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az új funkciókat és javításokat.

kami911 képe

Itt a legújabb Steam-tól független Proton, a GE-Proton zsenge verziója

A népszerű játékfuttató környezet, a Proton egyedi buildje egy újabb frissítésen ment keresztül, melynek legújabb változata a GE-Proton 8-28. Ez a változat számos javítást és frissítést hozott magával, amelyek tovább javítják a felhasználók játékélményét a Linux rendszereken. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az új funkciókat és javításokat.

Tör felfelé a Frlathub és a flatpak!

Miután 2023 májusában elérte az egymilliárd letöltést a Flathub, a Linuxra szánt alkalmazások és játékok százainak otthona, újabb mérföldkőhöz érkezett, egymillió aktív felhasználóhoz (és növekszik).

A Flathub a Flatpak alkalmazások központosított tárháza, amely számtalan alkalmazást és játékot biztosít a Linux-felhasználóknak, amelyeket gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúcióra telepíthetnek minimális erőfeszítéssel a Flatpak néven ismert sandbox univerzális bináris formátumnak köszönhetően.

Fejlesztések a Flathub oldalon

A Flathub stratégiai váltása a kiváló minőségű alkalmazások kiemelésére. A Flathub új irányelvei javítják az alkalmazások minőségét, zökkenőmentes élményt biztosítva a csúcsminőségű alkalmazásokat kereső felhasználók számára.
A Flathub, a Linux ökoszisztéma kulcsszereplője, a disztro-agnosztikus alkalmazásokat kereső felhasználók kedvelt célpontjává fejlődött.

Hangrögzítés több forrásból

Egyszerre szeretnéd rögzíteni a rendszerhangokat és a mikrofon hangját és egyetlen hangfájlba menteni?
A Reco egy ingyenes, nyílt forráskódú hangrögzítő alkalmazás Linuxra, Vala és GTK nyelven. Bár Elementary rendszerre tervezték, jól működik Ubuntu és más Linux disztribúciókon, és nem tűnik túl feltűnőnek a modern GNOME asztalon sem. A kinézete és ami fontosabb a működése is nagyon jó!

Flatpak downgrade

A Flatpak csomagolás egyik kevésbé ismert tulajdonsága, hogy lehetővé teszi a telepített alkalmazások visszaminősítését. Technikailag kisebb vagy pontszerű kiadású frissítéseket adnak ki a problémák megoldására. De a dolgok rosszabbra fordulhatnak, ha egyes frissítések rosszabbak mint az eredeti. Vagy esetleg olyan fejlesztések találunk benn, amikre nincs szükség, és a régebbit jobbnak tartjuk. A Flatpak csomagok visszaminősítése nem olyan evidens, mint a megszokott Linux disztribúcióban a csomagkezelővel.

kami911 képe

Elkészült a KDEnLIVE 23.08.1-es verziója

A KDEnLIVE fejlesztői büszkén jelentik be az KDEnLIVE 23.08.1 verziójú kiadását, amely reményeik szerint, hogy az KDEnLIVE valaha készült legjobb verziója! A rengeteg újítás közül nehéz kiválasztani a kedvencet! A KDEnLive a KDE Gear verziószámozásához illeszkedik, így négyhavonta jelenik meg új főverzió. A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége.

A 22.08-as kiadás számos javítást és hibajavítást tartalmaz a felhasználói felületen a zökkenőmentes szerkesztési élmény érdekében. Ha már a gördülékenységről beszélünk, ez a verzió számos fejlesztést tartalmaz a proxy klipgeneráló rendszerben, ami simább kezelőfelületet eredményez, és javításra került az NVENC és VAAPI proxy klipek kódolásának támogatása.

Flathub 2023: tervek és törekvések – lapszemle

A Linux Mint 21.1 egyik fő újdonsága a teljes körű Flatpak integráció. A Frissítéskezelő megújult, de ami a tartalmat illeti, jelentősen megugrott a naprakész verziók száma, amik leginkább Flatpak változatban érhetők el. Ha vannak telepítve Flatpak programok a gépen, akkor az is feltűnhetett, hogy szokatlan ütemben frissülnek, mind a programok, mind a működésükhöz szükséges kiegészítők.

kami911 képe

Indul a felvétel

Az OBS Studio 29.0 hivatalosan is megjelent, amely a hatékony és méltán népszerű élő közvetítési és képernyőfelvételi szoftver hatalmas frissítése, amely számos új funkciót és a legújabb Qt technológiákon alapuló, megújult felületet kínál. Az OBS Studio 29.0 legfontosabb elemei közé tartozik az AV1 kódoló támogatása az RX7000 sorozatú GPU-khoz, valamint Arc GPU-k támogatása Intel AV1 Encoder-hez, illetve Intel HEVC/H.265 GPU gyorsított tömörítés támogatása Windows alatt. Továbbá elérhető vált egy upward kompresszor és egy 3 sávos equalizer szűrő is.

kami911 képe

AV1 kódolási képességgel erősít a HandBrake 1.6.0

Már letölthető a HandBrake nyílt forráskódú és keresztplatformos videó transzkódoló program új, 1.6.0-s verziója, számos fejlesztéssel, többek között szoftveres és hardveres AV1 videokódolás, és VP9 10 bites kódoló, továbbá az NVENC HEVC 10 bites hozzáadásával érkezett és bővült a kódoláshoz bevethető profilok száma is.

Közel egy évvel a HandBrake 1.5.1 után érkezett meg a HandBrake 1.6 verzió. Most már Flatpak formában frissíti vagy telepíti a HandBrake-et a GNU/Linux disztribúciójára.

Oldalak

Feliratkozás RSS - flatpak csatornájára