Flathub

kami911 képe

Rengeteg javítás érkezik a Linux és a Steam Deck játékokhoz

A népszerű játékfuttató környezet, a Proton egyedi buildje egy újabb frissítésen ment keresztül, melynek legújabb változata a GE-Proton 9-1. Ez a változat számos javítást és frissítést hozott magával, amelyek tovább javítják a felhasználók játékélményét a Linux rendszereken. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az új funkciókat és javításokat.

kami911 képe

Kijelölési rendszerrel, ismétléssel és automatikus mentéssel újít

A ShotCut videóvágó program 24.01.28 verziójában számos új funkciót és fejlesztést vezettek be, például a lejátszó vezérlőkhöz hozzáadott ismétlési lehetőségeket és a többszörös kijelölési rendszer bevezetését az idővonalon. Emellett automatikus biztonsági mentési opciók is elérhetővé váltak, amelyek könnyedén beállíthatóak a felhasználó preferenciái szerint

kami911 képe

Már a Tekken meg sem rebben egy onlájn meccsben

A népszerű játékfuttató környezet, a Proton egyedi buildje egy újabb frissítésen ment keresztül, melynek legújabb változata a GE-Proton 8-30. Ez a változat számos javítást és frissítést hozott magával, amelyek tovább javítják a felhasználók játékélményét a Linux rendszereken. A legjobban várt javítás az EAC (Easy Anti-Cheat) rendszerrek kapcsolatos. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az új funkciókat és javításokat.

kami911 képe

Itt a legújabb Steam-tól független Proton, a GE-Proton zsenge verziója

A népszerű játékfuttató környezet, a Proton egyedi buildje egy újabb frissítésen ment keresztül, melynek legújabb változata a GE-Proton 8-28. Ez a változat számos javítást és frissítést hozott magával, amelyek tovább javítják a felhasználók játékélményét a Linux rendszereken. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az új funkciókat és javításokat.

Tör felfelé a Frlathub és a flatpak!

Miután 2023 májusában elérte az egymilliárd letöltést a Flathub, a Linuxra szánt alkalmazások és játékok százainak otthona, újabb mérföldkőhöz érkezett, egymillió aktív felhasználóhoz (és növekszik).

A Flathub a Flatpak alkalmazások központosított tárháza, amely számtalan alkalmazást és játékot biztosít a Linux-felhasználóknak, amelyeket gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúcióra telepíthetnek minimális erőfeszítéssel a Flatpak néven ismert sandbox univerzális bináris formátumnak köszönhetően.

Fejlesztések a Flathub oldalon

A Flathub stratégiai váltása a kiváló minőségű alkalmazások kiemelésére. A Flathub új irányelvei javítják az alkalmazások minőségét, zökkenőmentes élményt biztosítva a csúcsminőségű alkalmazásokat kereső felhasználók számára.
A Flathub, a Linux ökoszisztéma kulcsszereplője, a disztro-agnosztikus alkalmazásokat kereső felhasználók kedvelt célpontjává fejlődött.

Hangrögzítés több forrásból

Egyszerre szeretnéd rögzíteni a rendszerhangokat és a mikrofon hangját és egyetlen hangfájlba menteni?
A Reco egy ingyenes, nyílt forráskódú hangrögzítő alkalmazás Linuxra, Vala és GTK nyelven. Bár Elementary rendszerre tervezték, jól működik Ubuntu és más Linux disztribúciókon, és nem tűnik túl feltűnőnek a modern GNOME asztalon sem. A kinézete és ami fontosabb a működése is nagyon jó!

kami911 képe

Jobb idővonal teljesítményt és AV1 támogatást nyújt az új frissítés

A ShorCut videóvágó program 23.11.29 verziójában számos új funkciót és fejlesztést vezettek be, beleértve a Crop:Rectangle funkciót, az átláthatóság beállítási lehetőséget, és a Timeline teljesítményének javulását. Emellett új kulcspont típusokat, Bitráta megtekintési opciót, Track Auto Fade Video szűrőt és további fejlesztéseket is bevezettek a felhasználói élmény javítása érdekében. Az új verzió további optimalizációkat és újdonságokat kínál, amelyek segítik a videószerkesztési folyamatot és fontos újdonság a v1_nvenc NVIDIA AV1 hardveres kódolójának támogatása Linux-on és Windows-on is.

kami911 képe

Elkészült a KDEnLIVE 23.08.1-es verziója

A KDEnLIVE fejlesztői büszkén jelentik be az KDEnLIVE 23.08.1 verziójú kiadását, amely reményeik szerint, hogy az KDEnLIVE valaha készült legjobb verziója! A rengeteg újítás közül nehéz kiválasztani a kedvencet! A KDEnLive a KDE Gear verziószámozásához illeszkedik, így négyhavonta jelenik meg új főverzió. A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége.

A 22.08-as kiadás számos javítást és hibajavítást tartalmaz a felhasználói felületen a zökkenőmentes szerkesztési élmény érdekében. Ha már a gördülékenységről beszélünk, ez a verzió számos fejlesztést tartalmaz a proxy klipgeneráló rendszerben, ami simább kezelőfelületet eredményez, és javításra került az NVENC és VAAPI proxy klipek kódolásának támogatása.

kami911 képe

A GPU Effects funkció visszatér, Motion Tracker videószűrő és új időzítő szűrők

Az új Shotcut verzió, az 23.04-s számozású béta változat számos új funkcióval bővül, amelyek között találhatók az eddigi hibák javításán túl teljesen új eszközök és lehetőségek. Az új Shotcut verzió már elérhető a GitHub oldalról letölthető AppImage formájában, valamint a Flathub Beta tárolójából telepíthető Flatpak változatban is. Az új Shotcut 23.04 béta verzió a legújabb Qt 6 és FFmpeg 6 keretrendszerek segítségével készült, és javított Wayland támogatást, ARM64 (AArch64) verziót a Flatpak binárisból, idővonal optimalizációt, gyorsabb előnézeteket ígér a legtöbb videókliphez szűrő nélkül, valamint további többszálasítást az audio és video fájl olvasásában.

Flathub 2023: tervek és törekvések – lapszemle

A Linux Mint 21.1 egyik fő újdonsága a teljes körű Flatpak integráció. A Frissítéskezelő megújult, de ami a tartalmat illeti, jelentősen megugrott a naprakész verziók száma, amik leginkább Flatpak változatban érhetők el. Ha vannak telepítve Flatpak programok a gépen, akkor az is feltűnhetett, hogy szokatlan ütemben frissülnek, mind a programok, mind a működésükhöz szükséges kiegészítők.

kami911 képe

Elkészült a KDEnLIVE 22.08-as verziója

A KDEnLIVE fejlesztői büszkén jelentik be az KDEnLIVE 22.08 verziójú kiadását, amely reményeik szerint, hogy az KDEnLIVE valaha készült legjobb verziója! A rengeteg újítás közül nehéz kiválasztani a kedvencet! A KDEnLive a KDE Gear verziószámozásához illeszkedik, így négyhavonta jelenik meg új főverzió. A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége.

A 22.08-as kiadás számos javítást és hibajavítást tartalmaz a felhasználói felületen a zökkenőmentes szerkesztési élmény érdekében. Ha már a gördülékenységről beszélünk, ez a verzió számos fejlesztést tartalmaz a proxy klipgeneráló rendszerben, ami simább kezelőfelületet eredményez, és javításra került az NVENC és VAAPI proxy klipek kódolásának támogatása.

kami911 képe

Itt a Rhythmbox 3.4.5, fejlesztett podcast támogatással

A Rhythmbox 3.4.5 jelentős fejlesztéseket tartalmaz a podcast letöltési, lejátszási és kezelési képességek terén. Például a fejlesztők átírták a podcast letöltőt, hogy a podcast-okhoz jobb folytatási és újrakezdési megoldást  kínáljon; az epizódok sorrendje megmarad, akkor is, ha több podcast epizódnak ugyanaz a megjelenési dátuma; és a podcast epizódok GUID-jei (globálisan egyedi azonosító) mostantól az epizód URL-jének módosításait kezelik.

Az „Rnote” egy szabadkézi jegyzetelő eszköz, amely Rust & GTK4 környezetben készült

Az Rnote egy komolyan lenyűgöző szabadkézi jegyzetelő alkalmazás, amelyet Rust nyelven és GTK4-ben írtak.

Ha van egy laptopod digitális tollal vagy érintésérzékeny képernyővel, és a GNOME Shell-t használod, ki kell próbálnod.

Az Rnote-ot a fejlesztő „egyszerű jegyzetelő alkalmazásként említi, amelyet Rustban és GTK4-ben írtak”.

kimarite képe

A Discord VoIP alkalmazás telepítése

A Discord egy szabadalmaztatott, ingyenes VoIP alkalmazás és digitális terjesztési platform - amelyet eredetileg a videójáték-közösség számára fejlesztettek ki -, és amely a felhasználók szöveges- képi- videó- és hang kommunikációjára specializálódott a csevegőcsatornában. A Discord a Windows, a macOS, az Android, az iOS, a Linux rendszereken használható (multiplatform) és webböngészőkben is elérhető. 2019. július 21-ig bezárólag, több mint 250 millió egyedi felhasználója van.

Feliratkozás RSS - Flathub csatornájára