Google

kami911 képe

Új processzorok támogatása felé kacsingat az Android

A RISC-V utasításkészletű processzorokra is elérhető lesz az Android rendszer. A hír meglepetést okozott a szakmában, mivel eddig az Android rendszer az x86 mellett kizárólag ARM processzorokra volt elérhető, miután a MIPS architektúra támogatása megszűnt 2018-ban. A RISC-V processzorok népszerűsége az utóbbi időben nőtt, mivel szabadon felhasználhatók és könnyen testreszabhatók. A RISC-V processzorokra való Android támogatás lehetővé teszi az okostelefonok és táblagépek gyártóinak, hogy új, innovatív eszközöket hozzanak létre.

kami911 képe

Bing a Firefox böngészőben?

Történelmileg a Microsoft Bing mindig is második helyen volt a Google mögött. Valószínűleg akkor használtad, ha elindítottál egy Microsoft által készített böngészőt (korábban az Internet Explorert vagy jelenleg az Edge-et) és vagy gyorsan lecserélted a Google-re, vagy a DuckDuckGo-ra az alapértelmezett keresőmotort. Azonban a Microsoft az AI őrületbe való belevetésével, a ChatGPT partnerséggel, a Bing reneszánszát éli át, és a cég kihasználja ezt a hullámot annak érdekében, hogy az emberek valóban elkezdjék használni a Binget.

kami911 képe

A Windows 7, 8, 8.1 verziók veszélyben, egyre kevesebb szoftver támogatja, de a Firefox még kitart

Mint az talán mindenki számára ismert 2023. januárt 10-én lejárt a Windows 8.1, és a Windows 8 terméktámogatása, illetve a Windows 7 kiterjesztett terméktámogatása is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft nem biztosít további biztonsági javításokat, frissítéseket és technikai támogatást már fizetős ügyfelek számára sem. Az ilyen operációs rendszereket futtató számítógépek, amelyek csatlakoznak a hálózatra és az internetre, veszélyeztetettek lehetnek, és veszélyesek lehetnek a többi felhasználóra is.

kimarite képe

Thunderbird: E-mail csalás, hamis weboldal jelentése

Nem vagyok robot (Arnold - reCAPTCHA)
Nem vagyok robot (Arnold - reCAPTCHA)

Manapság divatossá vált az átverős levél, azaz, könnyen áldozattá válhatsz. A gyanús levélben (nem egyértelmű feladó, nem a feladóhoz köthető URL, továbbá, a fogalmazás, a nyelvezet hiányosságai) található hivatkozásokra kattintani, azokat megnyitni nem szabad!

Nem vagyok robot (Arnold - reCAPTCHA)

  Ha egy hivatalos levélben (például Magyar Posta) link rövidítést használnak, az eleve gyanúra ad okot, mégpedig jó erősre...

  kami911 képe

  Rozsda eszi be magát a Linux kernelbe

  A Rust (lefordítva: rozsda) a Linux kernelbe kerülésének vitája véget ért. A végrehajtás megkezdődött. A Linux kernel közeljövőjével kapcsolatban folytatott beszélgetések során Linus Torvalds, a Linux megalkotója azt mondja: „Hacsak nem történik valami különös, akkor a Rust bekerül a 6.1-be”.

  A Rust egy modern, általános célú programozási nyelv, amelyet Graydon Hoare tervezett, miközben a Mozillánál dolgozott, a vállalatnál, amely hivatalosan támogatta és elfogadta nyelvet és felhasználták a Servo nevű kísérleti böngészőmotorhoz.

  Linux a Rust-ról hosszabban is beszélt: „Mindig is meglehetősen pozitívan álltam a Rusthoz, és az beolvasztás egyik támogatója voltam. Ugyanakkor nagyon pragmatikus is vagyok. És aztán ki tudja, néhány év múlva, miután összevonjuk, és kiderül, hogy egy szánalmas kudarc - talán ez is egy ilyen lesz! Visszatekintve kissé zavarba jövünk a legfőbb vívmányunk miatt, amikor azt gondoljuk, hogy egy új nyelv hozzáadása ilyen egyszerű. Nos, úgy értem, 'mi is tulajdonképpen könnyű? Rámutatok, hogy ez már régóta tart... évek óta. Ez nem egyik napról a másikra történik…”

  Sok más lefordított nyelvhez hasonlóan a Rust is képes natív teljesítményt nyújtani, miközben különböző típusú alkalmazásokat működtet – a hagyományos számítástechnikától az alacsony erőforrásokkal rendelkező eszközökig és a beágyazott készülékekig. A teljesítmény mellett fontos értéke a Rust nyelvnek, hogy memóriabiztonságot nyújtson, így a hibák és a potenciális sebezhetőségek számos osztályát már fordítási időben kiküszöbölheti.

  A Rust első verzióját 12 évvel ezelőtt adták ki, a nyelvnek a Linux kernelbe való beépítése pedig már jó ideje vita tárgyát képezi. A Google, a Rust Foundation egyik alapító tagja az AWS, a Huawei, a Microsoft és a Mozilla mellett, aktívan használja a Rustot az Android fejlesztéséhez - a mobil operációs rendszer a Linux módosított változatára épül.

  kimarite képe

  WebP képek megnyitása

  A WebP egy új, veszteséges és veszteségmentes tömörítést alkalmazó képformátum. A Google fejlesztette ki, hogy csökkentse a web hálózati forgalmának jelenleg (2010) mintegy 65%-át adó képfájlok átlagos méretét, ezzel is gyorsítva a weboldalak betöltődését. A Google tesztjei szerint amit a weben található egymillió, véletlenszerűen kiválasztott képfájl (többnyire JPG, néhány PNG és GIF) tömörítésével végeztek, átlagosan 39%-kal lehetett csökkenteni a fájlok méretét, szemmel látható minőségvesztés nélkül.

  kimarite képe

  Firefox 79.0.2, Android - Alapértelmezett keresőszolgáltatás beállítása

  A Firefox 79.0.2 verzióra frissülésekor egészen más Firefox köszön ránk, mint azt korábban megismertünk. Ami engem igazán zavar, hogy a keresőszolgáltatás a Google keresőre váltott. Ennek megváltoztatását írom le most.

  A keresőszolgáltatás cseréjének, az új elemek hozzáadásának módszere a Firefox támogatási oldalon:
  https://support.mozilla.org/hu/kb/alapertelmezett-kereso-kezelese-firefox-android-ba#mobile::m79

  kimarite képe

  Youtube videó feliratai

  A Youtube weboldalon böngészve viszonylag gyakran előfordul olyan videó, melynek a nyelve nem magyar. Ha a videó nyelve angol - mint például sok TED videó esetében - az kiváló alkalom lehet az angol nyelvtudásod gyakorlására. Viszont, ha mindenképpen magyar felirattal szeretnéd megnézni a videót, jó tudni, hogy lehetőséged van kiválasztani azt a videó beállításaiban. A magyar feliratot lelkes önkéntesek készíthetik el (akár te), de gyakoribb, hogy a ténylegesen lefordított magyar feliratozás nem érhető el.

  kimarite képe

  Pale Moon böngésző: a reCaptcha működésének javítása

  Egyes weboldalak a Google reCaptcha szolgáltatást használják a kártékony szándékú robotok kiszűrésére és ehhez hasonló célra, biztonsági megelőzésként, webes védelemként.

  A Pale Moon böngészőnél előfordulhat egy bosszantó hiba a reCaptcha használatánál:
  -- a kérdésnek megfelelő captcha képeket nem lehet kiválasztani,
  -- a böngésző megszakítja a kapcsolatot a captcha-val.

  A megoldás a következő:

  kimarite képe

  A MiniTube YouTube böngésző alkalmazás telepítése

  A MiniTube alkalmazással a böngésző használata nélkül és kevesebb erőforrás felhasználásával nézheted meg a YouTube videókat és még más lehetőségeid is vannak a videó megtekintésén kívül. Mindez egy TV-szerű látványban tárul eléd.

  Fejlesztő: Ferramosca Roberto
  Honlap: https://flavio.tordini.org/minitube

  Az alkalmazás manapság PPA forrásból már nem érthető el, így be kell érned a Roberto honlapjáról letölthető DEB telepítővel. A jelenlegi terjesztések már nem támogatottak a korábbi két PPA által.

  kimarite képe

  Elon Musk és a Google: megreformálni az oktatást

  Elon Musk és a Google: megreformálni az oktatást
  Elon Musk és a Google: megreformálni az oktatást

  Rengeteg pénzt fektetett be Elon Musk arra, hogy alaposan megreformálja az oktatást ott, ahol a legnagyobb szükség van rá. Jelenleg 250 millió gyerek nem tud írni és olvasni – Musk arra vállalkozik, hogy 15 hónapon belül már mindegyikőjük fog tudni. Az UNESCO adatai szerint jelenleg mintegy 250 millió gyerek nem tud írni, olvasni és számolni azért, mert nem jutnak hozzá a legalapvetőbb oktatáshoz sem. Jelenleg mintegy 1,6 millió tanárral többre lenne szükség a Földön, és ez a szám 2030-ra megduplázódhat.

  kimarite képe

  Hivatalosan is a Kubernetes mellé áll az Oracle

  Hivatalosan is a Kubernetes mellé áll az Oracle
  Hivatalosan is a Kubernetes mellé áll az Oracle

  Bejelentette az Oracle is a csatlakozását a Cloud Native Computing Foundation (CNCF) független iparági testülethez, méghozzá platina fokozatú partnerként - szerepel a vállalat közleményében. Egyúttal pedig Jon Mittelhauser, az Oracle mérnöki feladatokért felelős alelnök a CNCF igazgatóságához is csatlakozik. Így már a felhős szervezet legfontosabb támogatói között szerepel például az Amazon, a Cisco, az IBM, a Google és a Microsoft is.

  kimarite képe

  Vigyázat - Google Docs: adathalászat veszély

  Támadás érte a Gmail-felhasználókat, futótűzként terjed az interneten egy Google Docs-ot érintő hatalmas adathalász akció.
  https://www.recode.net/2017/5/3/15535018/google-docs-hack-spreading-email-phishing
  Először a Twitteren jelentették a felhasználók, hogy olyan emaileket kaptak, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak egy Google Docs meghívóra.

  Feliratkozás RSS - Google csatornájára