sérülékenység

kami911 képe

Két magas besorolású hiba miatt érdemes frissíteni az OpenSSL-t

A kritikus hiba végül inkább csak magas besorolásúvá szelídült, de így is mindenki, aki OpenSSL-t 3.0.0-3.0.6 közötti verziókat használ valamilyen formában, frissítse az OpenSSL szoftverkönyvtárat a 2022. november elsejétől elérhető verziókra – így két CVE javítását is megkapja.

Az OpenSSL projekt a hibákról így ír:

kami911 képe

Elsején vigyázó tekinteteiteket az OpenSSL-re vessétek

Az OpenSSL projekt csapata szeretné előre bejelenteni az OpenSSL 3.0.7-es verzióját. Az OpenSSL 3.0.7 egy biztonsági hibajavító kiadás, amely a legmagasabb, kritikus (CRITICAL) súlyosságú probléma át orvosol majd.

kami911 képe

Így javítsd meg a Spectre, Meltdown és az Intel Management Engine hibákat a gépeden

(Frissítve) A Spectre nevű sérülékenység két hibája többé-kevésbé minden modern processzort, a Meltdown pedig az Intel elmúlt 10 évben megjelent valamennyi processzoraát és néhány erősebb ARM processzort érint – lehetővé téve adatszivárgást. Az Intel Management Engine sebezhetőségei pedig távoltól teszik elérhetővé a gépet. Mindegyik hibára született már hibajavítás, ezek telepítése elengedhetetlen lesz a jövőben a számítógépek biztonságos üzemeletetéséhez. Az első javítások még januárban jelentek meg, de az Intel mikrokód frissítés és a Windows frissítés is olyan hibákat okozott, mely után a gyártók újabb javításokat adtak ki.

kami911 képe

Sérülékenység: a Microsoft Teams alkalmazás a hitelesítési tokeneket egyszerű szövegben tárolja

2022 augusztusában a Vectra Protect csapata azonosított egy olyan támadási útvonalat, amely lehetővé teszi a fájlrendszerhez hozzáféréssel rendelkező rosszindulatú támadó számára, hogy ellopják a Microsoft Teams bármelyik bejelentkezett felhasználójának hitelesítő adatait. A támadóknak nincs szükségük emelt szintű engedélyekre ezen fájlok olvasásához, ami minden olyan rosszindulatú támadásnak teret enged, amelyek helyi vagy távoli fájlelérést biztosít. Ezen túlmenően a biztonsági résről megállapították, hogy az összes kereskedelmi és asztali Teams klienst érinti Windows, Mac és Linux operációs rendszereken is.

Kutatásuk felfedezte, hogy a Microsoft Teams alkalmazás a hitelesítési tokeneket egyszerű szövegben tárolja. Ezekkel a tokenekkel a támadók felvehetik a token tulajdonosának személyazonosságát a Microsoft Teams kliensen keresztül bármilyen engedélyezett művelethez, beleértve a token használatát a Microsoft Graph API funkciók eléréséhez a támadó rendszeréből. Ami még rosszabb, ezek az ellopott tokenek lehetővé teszik a támadók számára, hogy többtényezős azonosítást használó fiókokkal végezzenek műveleteket, így megteremtve a többtényezős azonosítás megkerülését.

A Microsoft tisztában van ezzel a problémával, és lezárta az ügyet azzal, hogy az nem felel meg az azonnali szoftver-hibajavítást igénylő követelményeinek. Amíg a Microsoft nem lép a Teams asztali alkalmazás frissítésére, a kutatók úgy gondolják, hogy az ügyfeleknek érdemes megfontolniuk, hogy kizárólag a webes Teams alkalmazást használják. Azon ügyfelek számára, akiknek a telepített asztali alkalmazást kell használniuk, kritikus fontosságú, hogy figyeljék a kulcsfontosságú alkalmazásfájlokat, hogy a hivatalos Teams alkalmazáson kívül más folyamatok ne férjenek hozzá.

Javaslatok a sérülékenység kihasználásának elkerüléséhez

Kritikus GitLab sérülékenység

2022. augusztus 22-én a Gitlab mögött álló GitLab Inc. megjelentette a GitLab Community Edition (CE) és Enterprise Edition (EE) 15.3.1, 15.2.3 és 15.1.5 verzióit. A széles körben használt DevOps platform, a GitLab kritikus biztonsági frissítéseket adott ki a Community Edition (CE) és az Enterprise Edition (EE) verziójához.

A sebezhetőséget a GitLab CE/EE több verziójához is jelentették:

kami911 képe

Bús Szamba

A Samba összeomolhatott vagy rendszergazdaként futtathatott programokat, amennyiben speciálisan kialakított hálózati forgalommal keresik fel.

Orange Tsai felfedezte, hogy a Samba vfs_fruit modul helytelenül kezelte a bizonyos memória műveleteket. Egy távoli támadó ezt a hibát kihasználva okozhatja a Samba összeomlását, ami a szolgáltatás megtagadásához vezethet, vagy esetleg a tetszőleges kódot futtathat root felhasználóként.

kami911 képe

Megjelent a Flatpak 1.12.3

A Flatpak 1.12.3 a modern GNU/Linux disztribúciókhoz szánt, nyílt forráskódú, és nagyon hatékony Linux alkalmazások sandboxing és disztribúciós keretrendszerének legújabb stabil sorozata. A Linux Mint 20.3-as verziója megkapta a Flatpak 1.12-es verzióját, így érdekes lehet, hogy milyen újdonságok vannak az 1.12-es sorozatban és mit várhat a felhasználó az 1.12.3-as verziótól.

kimarite képe

A systemd bizonyos verziói sebezhetőek, nemsokára javítják

A systemd bizonyos verziói sebezhetőek, nemsokára javítják
A systemd bizonyos verziói sebezhetőek, nemsokára javítják

Nem kell megijedni, a Linux Mint 18.2 és korábbi változatai nem sérülékenyek. Az LMDE2 sem. Csak ezeknél újabb, azaz teszt verziókban kell javítani a systemd túlcsordulásos sebezhetőségét és minden linux disztribúciónál, amely a sebezhető verziójú systemd-t használja. A probléma abból ered, hogy a systemd túlságosan kicsi buffert biztosít a TCP-csomagok számára, így egy speciálisan összeállított csomag segítségével túlcsordulás idézhető elő, speciális körülmények között pedig kódfuttatásra is rávehető a megtámadott rendszer.

kimarite képe

Lynis – ingyenes kiberbiztonsági audit szoftver

Lynis – ingyenes kiberbiztonsági audit szoftver
Lynis – ingyenes kiberbiztonsági audit szoftver

Egy kiberbiztonsági vizsgálat (audit, tanúsítás) a legtöbb rendszerüzemeltető és szoftverfejlesztő számára mindig nagy mumusnak számít, hiszen ekkor derül fény azokra a potenciális sebezhetőségekre, amik a legtöbb esetben valamilyen emberi mulasztás eredményeként maradtak a rendszerben. Éppen ezért érdemes időnként házon belül is megvizsgálni a rendszereket, hogy ne a tanúsítási határidő előtt néhány nappal bukkanjon fel olyan probléma, aminek javítása akár hónapokat is igényelhet.

Feliratkozás RSS - sérülékenység csatornájára