vulnerability

kami911 képe

A Terrapin támadás csökkentheti az OpenSSH kapcsolatok biztonságát

A Terrapin támadás képes csökkenteni az OpenSSH kapcsolatok biztonságát. Akadémiai kutatók egy új támadást fejlesztettek ki, melyet Terrapin néven publikáltak. A kapcsolat felépítésekor, a kézfogás során manipulálja a kódszámokat, hogy bizonyos széles körben használt titkosítási módok használata esetén feltörje az SSH-csatorna integritását.

kami911 képe

Ami megtörte a ZEN nyugalmát

Tavis Ormandy beszámolt az első nagy eredményükről az új CPU kutatási projektükkel kapcsolatban. Egy felszabadítás utáni használat (use-after-free) hibára bukkatak az AMD ZEN2 processzoraiban. Ez a kifejezés olyan programozási hiba típusra utal, amikor egy program egy már felszabadított memóriaterületre hivatkozik, ami súlyos biztonsági problémákat okozhat. Az AMD frissített mikrokódot adott ki az érintett ZEN2 alapú rendszerekhez a Zenbleed-nek nevezett sebezhetőséghez.

LinuxMintHungary képe

Sérülékenységet találtak a KeePass jelszókezelőben

A KeePass egy igen népszerű nyílt forráskódú jelszókezelő program, ami helyi telepítésű, azaz a titkosított jelszó adatbázist nem a felhőben, hanem a felhasználó eszközén tárolja. A szoftver elsősorban Windows-os számítógépek számára készült, azonban létezik MacOS-re és Linuxra, valamint okostelefonokra portolt változata is. (Egy segédletben bővebben is megismerheti, hogy a jelszókezelőknek milyen típusai vannak.)

kami911 képe

Két magas besorolású hiba miatt érdemes frissíteni az OpenSSL-t

A kritikus hiba végül inkább csak magas besorolásúvá szelídült, de így is mindenki, aki OpenSSL-t 3.0.0-3.0.6 közötti verziókat használ valamilyen formában, frissítse az OpenSSL szoftverkönyvtárat a 2022. november elsejétől elérhető verziókra – így két CVE javítását is megkapja.

Az OpenSSL projekt a hibákról így ír:

kami911 képe

Elsején vigyázó tekinteteiteket az OpenSSL-re vessétek

Az OpenSSL projekt csapata szeretné előre bejelenteni az OpenSSL 3.0.7-es verzióját. Az OpenSSL 3.0.7 egy biztonsági hibajavító kiadás, amely a legmagasabb, kritikus (CRITICAL) súlyosságú probléma át orvosol majd.

kimarite képe

Az új esztendőre: EU-s bug bounty program

Az Európai Bizottság Informatikai Főigazgatóságának (DIGIT – Directorate-General for Informatics) felügyelete alatt indították be a FOSSA (Free and Open Source Software Auditing) projektet, és ennek keretében két széles körben használt programra, az Apache HTTP Server Core-ra és KeePass jelszókezelőre hirdetett hibakereső programot. A kísérlet első szakasza, amire egymillió eurós jutalmazási keretet biztosított az EU, sikeres volt, így 2017-re megduplázták az összeget.

kami911 képe

Veszélyezteti az ellátási láncokat a TeamCity sebezhetőség

A hackerek elkezdték kihasználni a TeamCity On-Premises kritikus súlyosságú hitelesítés megkerülési sebezhetőségét. A kihasználás tömeges, több száz új felhasználó jött létre a nyilvános weben elérhető, javítatlan TeamCity példányokon.

A CVE-2024-27198 kritikus sebezhetőség súlyossági pontszáma 9.8, és a TeamCity minden verzióját érinti a 2023.11.4 kiadásig.

kami911 képe

Négy súlyos hibát azonosítottak a GNU C könyvtárban, azaz a glibc-ben

kami911 képe

Biztonsági javítás telepítését kéri a VLC

A VideoLAN projekt kiadta a VLC 3.0.20 verzióját, mint az utolsó VLC 3.0 sorozat legfrissebb frissítését. Ez a népszerű, ingyenes, nyílt forrású és platformfüggetlen médialejátszó szoftver elérhető GNU/Linux, Android, iOS, macOS, tvOS és Windows rendszerekre.

kami911 képe

Az NVIDIA illesztőprogram frissítések biztonsági problémát is javítanak

Az NVIDIA kiadta a GNU/Linux, FreeBSD és Solaris rendszerekhez készült NVIDIA 545.29.02-es zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogramját, amely számos új funkciót és fejlesztést tartalmaz.

kami911 képe

A Cisco eszközei frissítését kéri

A támadók kihasználnak egy nemrégiben nyilvánosságra hozott súlyos zero-day hibát, amellyel céljuk, hogy rosszindulatú kódok beinjektálásával megfertőzzék és kompromittálják azokat. Biztonsági kutatók, több mint 34 000 publikusan is elérhető Cisco IOS XE eszközt azonosítottak.

kami911 képe

Két biztonsági hiba javításával érkezik a curl project

A széles körben használt curl és libcurl projekt csapata bejelentette a szoftverek 8.4.0-s verzióját amelyben néhány újdonság mellett két biztonsági hiba javítását is elvégezték. A veszélyesebb a CVE-2023-38545 hiba, amely mindkét eszközt érinti és magas besorolást kapott.

kami911 képe

900 000 MikroTik eszköz veszélyben a Super Admin jogosultság hiba miatt

Egy kritikus súlyosságú „Super Admin” jogosultság emelési hiba veszélyezteti azt a 900 000 darab MikroTik RouterOS routert, amelyek a MikroTik RouterOS hosszú távú verziójának a 6.49.8 verziónál régebbi verzióját használja. Ez a hiba lehetővé teszi a támadók számára, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek az említett eszközök felett, és észrevétlenek maradjanak. A távoli és hitelesített támadók kihasználhatják ezt a sebezhetőséget annak érdekében, hogy root-hozzáférést szerezzenek a routeren.

kami911 képe

Figyelmet kér a távoli kódvégrehajtási hiba, amit az OpenSSH 9.3p2 verziójában javítanak

Az OpenSSH 9.3p2 távoli kódfuttatási hibát javító verziója már elérhető, amely a széles körben használt, nyílt forráskódú SSH implementációnak a legújabb verziója. Az OpenSSH 9.3p2 az OpenSSH előző verzióiban fellelhető CVE-2023-38408 jelölésű hibáját javítja.

kami911 képe

X.Org Server-ben lévő biztonsági hiba

Az X.Org Server projekt csapata bejelentette a CVE-2023-0494 (ZDI-CAN-19596) hiba javítását, amely a X.Org Server DeepCopyPointerClasses use-after-free hibát javítja. Ezzel a problémával helyi jogosultságszint emelést érhez el a rosszindulatú felhasználó az X szervert futtató rendszereken, valamint távoli kódvégrehajtást ssh X továbbító munkamenetek esetén. A javítás már elérhető, célszerű mihamarabb telepíteni.

Oldalak

Feliratkozás RSS - vulnerability csatornájára