hibajavítás

kami911 képe

Internet Explorer 11 átok ül a Firefox böngészőre

Noha a Microsoft az Internet Explorer termékét 2022 nyarán végképpen elbúcsúztatta, az Internet Explorer nem oly dicső múltja még a jövőben is kisérteni fogja a Firefox felhasználókat. Egyes weboldalak ugyanis rosszul ismerik fel a Firefox 110-től kezdődő verzióit (jelenleg ez a Nightly verzió még) és úgy viselkednek, mintha a felhasználó elavult böngészőt használna.

kami911 képe

Megjelent az OpenSSH 9.3

Az OpenSSH 9.3 elérhető, amely a széles körben használt, nyílt forráskódú SSH implementációnak a legújabb verziója. Az OpenSSH 9.3 az OpenSSH 9.2 verziójának hibajavító kiadása. Az OpenSSH 9.3 megjelenése jelentős biztonsági javításokat és új funkciókat hoz magával. Az új kiadás kiemelt figyelmet szentel a biztonságnak, így számos hibát javítottak és egy memóriaveszélyességi problémát is orvosoltak. A memóriaveszélyességi probléma nem feltétlenül kihasználható, azonban az OpenSSH team az ilyen hibákat általában biztonsági hibaként jelöli meg.

kami911 képe

Ezerszer gyorsabb lesz a tunneling (TUN) adapter a Linux-ban

Vagy legalábbis ezt fogja magáról állítani egy egysoros szoftverfoltnak köszönhetően. Az elmúlt 2 évtizedben a TUN interfész alapból 10 Mbit-es adatátviteli sebességet hirdetett magáról, ez változik meg most 10 Gbit-re.

Ilya Maximets a patch beküldője így ír erről:

kami911 képe

Landolt a Linux 6.0-ban a „Dummy Wait” problémát javító AMD sebességnövelő javítás

2002 óta, amikor a kernel ACPI-támogatással bővült, egy felesleges várakozási - „dummy wait” művelet került be a kernelbe. Történt ez mindazért, mert akkoriban néhány chipkészletnél az STPCLK# nem volt időben érvényesítve a kernelben az üresjárat során. A dummy I/O olvasás késlelteti a további utasításfeldolgozást, amíg a CPU teljesen le nem áll. Az AMD egyik mérnöke azonban nemrégiben észrevette, hogy ezt a viselkedést a modern AMD Zen 3 hardvereken is alkalmazzák, és megállapította, hogy ez teljesítményproblémákhoz vezethet az terhelt és üresjárati fázisok között gyorsan váltó munkaterheléseknél, és különösen a nagyobb magszámú rendszerek, például a Ryzen Threadripper és EPYC platformok esetében.

K Prateek Nayak, az AMD mérnöke, kimutatta, hogy a hibás megoldása milyen jelentős hatással lehet a teljesítményre a modern hardverekre az AMD rendszereken. Az Intel CPU-k eközben nem használják ezt a kódutat a modern hardverekhez, így nem érinti őket ez a teljesítményvesztés. Az adott tesztben a minimum adatátviteli értékek 1390.52 százalékkal növekedtek és az átlagos adatátvitel is 50.85 százalékkal emelkedett.

Eredetileg az AMD egy javítást végzett itt, majd Dave Hansen, az Intel mérnöke tisztította és egyszerűsítette ezt a kódot. Ez utóbbi javítás egyszerűen nem alkalmazza ezt a "dummy wait" megoldást, kivéve a régebbi (Nehalem előtti) Intel rendszereket. Mostantól tehát az AMD rendszerek is kihagyják ezt a műveletet, amely a modern rendszereken ronthatja a teljesítményt. Mivel ez főként az leterhelt és az üresjárati állapotok között gyakran váltó munkaterhelésekre van hatással, valamint a nagyobb magszámú rendszereknél jobban észrevehető, az AMD EPYC szerver teljesítménye ezzel a javítással meglehetősen érdekes lehet, különösen a webszerver / adatbázis-munkaterhelések és más típusú gyors tesztek esetében.

Feliratkozás RSS - hibajavítás csatornájára