frissítés

Új Wine 9.0, új lehetőségek

Megjelent a Wine 9.0, amely az ingyenes és nyílt forráskódú kompatibilitási réteg a legújabb verziója. Lehetővé teszi a Windows rendszerekhez fejlesztett alkalmazások és játékok futtatását Unix-szerű operációs rendszereken. Ezzel a verzióval lehetséges a 32 bites Windows alkalmazások futtatása egy tisztán 64 bites Unix telepítésen. Ez a új WoW64 üzemmódnak nevezik, szemben a régi WoW64 üzemmóddal, ahol a 32-bites alkalmazások egy 32 bites Unix-folyamaton belül futnak. Emellett a meglévő Windows bináris programokat ARM64 rendszeren való futtatása előtt is megnyílik a lehetőség. A Wine 9.0 újdonságai közé tartozik még a kísérleti Wayland grafikus illesztőprogram olyan funkciókkal, mint az alapvető ablakkezelés, több monitor támogatása, nagy DPI-s skálázás, relatív mozgási események, valamint a Vulkan támogatás.

kami911 képe

Linux Mint 21.3 „Virginia” - Frissítési utasítások

Általános információk

 • Ez a végleges kiadás hibákat tartalmazhat, ezért ezt a kiadást csak tesztelés után kezdje el használni éles környezetben. A visszajelzéseivel kérjük segítse a Linux Mint fejlesztőcsapatát, a Linux Mint jobbá tételé érdekében!
 • Frissíthet a 21.3 BÉTA kiadásról a Linux Mint 21.3-as verziójára.
 • A Linux Mint 20, 20.1, 20.2 verziókról 20.3 végleges kiadására, majd onnan a Linux Mint 21-es verzióra, ahonnan frissíthet a Linux Mint 21.3-as verziójára.

Frissítés a 21, a 21.1, a 21.2 verzióról a 21.3 verzióra

  kami911 képe

  Linux Mint 21.2 „Victoria” - Frissítési utasítások

  Általános információk

  • Ez a végleges kiadás hibákat tartalmazhat, ezért ezt a kiadást csak tesztelés után kezdje el használni éles környezetben. A visszajelzéseivel kérjük segítse a Linux Mint fejlesztőcsapatát, a Linux Mint jobbá tételé érdekében!
  • Frissíthet a 21.2 BÉTA kiadásról a Linux Mint 21.2-es verziójára.
  • A Linux Mint 20, 20.1, 20.2 verziókról 20.3 végleges kiadására, majd onnan a Linux Mint 21-es verzióra, ahonnan frissíthet a Linux Mint 21.2-es verziójára.

  Frissítés a 21, a 21.1 verzióról a 21.2 verzióra

   kami911 képe

   Megjelent a Debian 12 „Bookworm”

   Megjelent a Debian projekt következő stabil disztribúciójának, a Debian 12 (kódnév „Bookworm”) verziója. A Debian 12 , hosszú és izgalmas fejlesztési folyamat után végre elkészült. A projekt csapata 1 év, 9 hónap és 28 nap kemény munkájának eredményeként mutatja be a legújabb stabil verziót.

   kami911 képe

   Frissítés a Linux Mint 21-es verzióra

   Általános információk

   • A Linux Mint 21-es verzió végleges kiadása hibákat tartalmazhat, ezért ezt a kiadást csak tesztelés után kezdje el használni éles környezetben. A visszajelzéseivel kérjük segítse a Linux Mint fejlesztőcsapatát, a Linux Mint jobbá tételé érdekében!
   • Frissíthet a 21 BÉTA kiadásról, illetve a 20.3 verzióról 21 végleges kiadására.

   Bevezetés a rendszermegújításba

   Ez a bemutató elmagyarázza, hogyan lehet frissíteni a Linux Mint újabb, 21-es verziójú kiadására.

   kami911 képe

   Frissítés az LMDE 5-re

   A Linux Mint Debian Edition (LMDE) 4-es verzióját mostantól lehet frissíteni az 5-ös verzióra. Ez elvégezhető az új Upgrade Tool (Megújító eszköz) segítségével is a következő módon.

   Először frissítse a gyorsítótárat, és telepítse a frissítő eszközt a következő parancsok terminálba (gyorsan elindítható a terminál a Crtl + Alt + T billentyűkombinációval) történő beírásával:

   apt update
   apt install mintupgrade

   Ezután írja be a következő parancsot az Upgrade Tool alkalmazás elindításához:

   sudo mintupgrade

   Ekkor megjelenik az Upgrade Tool ablaka:

   Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

   Ha az eszköz elkészült, és a megújítás sikeres volt:

   • Zárja be az alkalmazást,
   • Távolítsa el az alkalmazást, és
   • Indítsa újra a számítógépet.
   apt remove mintupgrade
   sudo reboot

   Ez egy jelentős frissítés. Több órát is igénybe vehet.

   Az alkalmazás frissíteni fogja a rendszert, és rendszer pillanatképet is fog készíttetni. Ne kapkodjon, ne siessen, ne rövidítse le a megújítást.

   Ne habozzon segítséget kérni, ha kérdései vannak, vagy ha problémái adódnak a megújítással kapcsolatban.

   Balazs_B képe

   Linux Mint blog havi hírek - 2022. március

   Itt az újabb havi összesítés amely a Linux Mint március havi fejlesztéséről szól. Jó hírek érkeztek a 21-es verzió fejlesztésével kapcsolatban. Vanessa lesz a kódneve az új verziónak, a Warpinator hálózati fájlmegosztó alkalmazás a Linux Mint mellett egyre több Linux-ra is elérhető, használható Windows-on, Android-on és érkezik iOS-re is (és akár Steam Deck-re is). Ti már próbáltátok? Ne feledjétek a Linux Mint Debian Edition 4-es verziója „Debbie” 2022 augusztusában éri el életciklusa végét, így javasoljuk a Linux Mint Debian Edition 5-ös „Elsie” verziójára történő frissítést. Ti használjátok a Warpinatror-t? Hogyan tetszik az a Linux Mint Debian Edition 5 „Elsie” verziója? Tapasztaltatok letöltési sebesség problémákat?

   kami911 képe

   Linux Mint 20.3 „Una” - Frissítési utasítások

   Általános információk

   • Ez a végleges kiadás hibákat tartalmazhat, ezért ezt a kiadást csak tesztelés után kezdje el használni éles környezetben. A visszajelzéseivel kérjük segítse a Linux Mint fejlesztőcsapatát, a Linux Mint jobbá tételé érdekében!
   • Frissíthet a 20.3 BÉTA kiadásról, illetve a 20, 20.1, 20.2 verziókról 20.3 végleges kiadására.

   Frissítés a 20, 20.1 vagy 20.2 verzióról 20.3 verzióra

   1. Frissítés előtt rendszeréről és adataitól mindenképpen készítsen biztonsági másolatot!
   Koppány képe

   Frissítse a rendszerét!

   Frissítse a rendszerét!

   • A biztonsági frissítések nagyon fontosak!
   • A statisztikák arról árulkodnak, hogy nem minden felhasználó alkalmazza őket!
   • Alkalmazza a frissítéseket most!
   • Ne használja a Linux Mint EOL (jelentése: holt) verzióit!

   Biztonsági frissítések

   Fontos a frissítés

   A biztonsági frissítések kiküszöbölik a számítógép biztonsági réseit, megóvják a helyi támadásoktól (például a számítógéphez fizikai hozzáféréssel rendelkező személyektől és olyanoktól, akiknek valamilyen közvetett formán hozzáférésük van), de a távoli támadásoktól is (támadók, akik az internetkapcsolaton keresztül célozzák meg a számítógépet).

   Nem csak az irányított támadásokon van a hangsúly, mert a különböző biztonsági frissítések a rosszindulatú szoftverektől is megvédik rendszerét. Amikor arra utasítja számítógépét, hogy hajtson végre külső tartalmat (letöltött szoftver, e-mail mellékletek, link, amelyre kattint, vagy akár csak egy weboldal, amelyet a böngészőjében meglátogat), akkor azt a kockázatot is vállalja, hogy ajtót nyit a számítógépén, és meghívja a támadókat.

   Ha egy biztonsági rést találnak, a fejlesztők a lehető leghamarabb kijavítják és a disztribúciók azt frissítésként megkapják, így Ön időben alkalmazhatja azokat. Ezek a biztonsági rések nyilvánossá válnak, és a potenciális támadók ismerhetik. Ez azt jelenti, hogy az elavult rendszer nemcsak sérülékeny, hanem egyenesen veszélyes is.

   kami911 képe

   Így javítsd meg a Spectre, Meltdown és az Intel Management Engine hibákat a gépeden

   (Frissítve) A Spectre nevű sérülékenység két hibája többé-kevésbé minden modern processzort, a Meltdown pedig az Intel elmúlt 10 évben megjelent valamennyi processzoraát és néhány erősebb ARM processzort érint – lehetővé téve adatszivárgást. Az Intel Management Engine sebezhetőségei pedig távoltól teszik elérhetővé a gépet. Mindegyik hibára született már hibajavítás, ezek telepítése elengedhetetlen lesz a jövőben a számítógépek biztonságos üzemeletetéséhez. Az első javítások még januárban jelentek meg, de az Intel mikrokód frissítés és a Windows frissítés is olyan hibákat okozott, mely után a gyártók újabb javításokat adtak ki.

   Frissült a ClamAV

   A ClamAV egy nyílt forráskódú víruskereső motor, amelyet a trójaiak, vírusok, rosszindulatú programok és egyéb rosszindulatú fenyegetések észlelésére terveztek, és széles körben használják az e-mailek átvizsgálására a levelezési átjárókon, mivel számos fájlformátumot, aláírási nyelvet és segédprogramokat támogat az adatbázisok automatikus frissítéséhez.

   Lejárt az Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster” hivatalos támogatása!

   Az Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster” hivatalos támogatása 2024. január 25-én lejár. Átmeneti/rövid távú támogatási kiadásként az Ubuntu 23.04 a kiadástól számított 9 hónapig kap frissítéseket. A 2023 áprilisában megjelent kiadás januárjában 2024 eléri az élet végét (EOL).

   Frissíts Ubuntu 23.10-re, hogy továbbra is megkapja a rendszered a biztonsági javításokat

   Ez biztosítja, hogy a jövőben biztonsági javításokat, hibajavításokat és fontos frissítéseket kapj bizonyos szoftverekhez, mindezt a Canonicaltól. Ingyen!

   Újabb frissítés érkezett az MX Linuxhoz

   Az MX "Libretto" sorozatának második frissítése, a 23.2 továbbfejlesztett témát, új eszközöket és PipeWire 1.0-t kínál.
   Alapvetően ennyit elegendő tudni, de én kicsit jobban kifejtem a témát. A kedvenc MX Linux újabb pontkiadást tett közzé. Akinek már telepítve van, a frissítéseket megkapja, így nincs semmi teendője. Aki pedig most szeretné kipróbálni már az új ISO éri el ezen az oldalon. Itt olvashatsz arról is mit tartalmaz újdonságképp ez a kiadás.

   Oldalak

   Feliratkozás RSS - frissítés csatornájára