Debian 12

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint Debian Edition 6 „Faye” kiadása

Megjelent a az LMDE (Linux Mint Debian Edition) 6 operációs rendszer kiadása. A Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” operációs rendszeren alapuló és a hosszú távon támogatott Linux 6.1 LTS kernel sorozat által hajtott LMDE 6 „Faye” disztribúció a Linux Mint 21.2 „Victoria” kiadásban jelen lévő frissített szoftver stackkel és a legújabb Cinnamon 5.8 asztali környezettel, PipeWire hang-alrendszerrel, GTK4/libadwaita támogatással és jobb sötét megjelenéssel is érkezik alapértelmezetten.

kami911 képe

Mindenki kérte az LMDE 6-ot! Most itt a béta verzió, induljon a közös tesztelés!

A hamarosan megjelenő LMDE (Linux Mint Debian Edition) 6 operációs rendszer kiadása már elérhető nyilvános béta tesztelésre a 2023 október során megjelenő végleges kiadás előtt.

kami911 képe

Megjelent a Debian 12 „Bookworm”

Megjelent a Debian projekt következő stabil disztribúciójának, a Debian 12 (kódnév „Bookworm”) verziója. A Debian 12 , hosszú és izgalmas fejlesztési folyamat után végre elkészült. A projekt csapata 1 év, 9 hónap és 28 nap kemény munkájának eredményeként mutatja be a legújabb stabil verziót.

Cinelerra már natívan telepíthető Debian alá

A Cinelerra egy professzionális videóvágó és videószerkesztő szoftver, amelyet Linux rendszerekhez terveztek. A Cinelerra lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy videókat vágjanak, szerkesszenek, effektekkel lássanak el, hangot állítsanak be, és számos egyéb videószerkesztési feladatot hajtsanak végre.

A Cinelerra számos funkciót kínál, amelyek lehetővé teszik a videószerkesztők számára a kreatív munka végzését, és az összetett videók létrehozását. Néhány jellemző funkciója:

csuhas32 képe

Debian 12 LightDM – A felhasználók nevének megjelenítése a bejelentkezési képernyőn

Debian 12 – A LightDM bejelentkezési képernyője üres felhasználónév és jelszó mezővel
Bejelentkezési képernyő üres felhasználónév és jelszó mezővel

Ha Debian 12-t telepítünk valamilyen olyan környezettel (például Xfce, MATE), mely Display Manager-ként (magyarul talán a megjelenítéskezelő rá a jó szó) a LightDM-et használja, akkor a bejelentkezési képernyőn a rendszer (a Linux Mint-ben megszokottól eltérően) nem csak jelszót, hanem felhasználónevet is kér.

kami911 képe

Az LMDE 6 bétának szánt verziója már elérhető tesztelésre

A hamarosan megjelenő LMDE (Linux Mint Debian Edition) 6 operációs rendszer kiadása már elérhető bétának szánt verziója tesztelésre, a 2023 szeptember során megjelenő végleges kiadás előtt.

Máris itt a Debian 12.1

A Debian Project tegnap bejelentette a Debian 12.1 kiadását és általános elérhetőségét, mint a legújabb Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” operációs rendszer sorozat első ISO-frissítését.

A Debian 12.1 hat héttel a Debian GNU/Linux 12 Bookworm (Könyvmoly) megjelenése után érkezik, hogy az operációs rendszert új hardverre telepíteni kívánók számára naprakész telepítési adathordozót biztosítson, melyel nem kell több száz frissítést letöltenie a tárolókból a telepítés után.

kami911 képe

A Debian Bookworm kiadás tervezett megjelenése

A közkedvelt Debian Linux disztribúció, amely folyamatosan fejlődik és újabb verziókkal bővül. Itt a Linux Mint magyar oldalán is szívesen követjük az eseményeket, hiszen a Linux Mint Debian Edition is Debian-ra épül. A legújabb kiadás, a Bookworm, tervezett megjelenési dátuma 2023. június 10. Ha szeretnéd megünnepelni a megjelenést, érdemes lehet részt venni egy Debian Release Party-n, vagy akár sajátot is szervezni. További információkat a https://wiki.debian.org/ReleasePartyBookworm oldalon találhatsz.

kami911 képe

Kiadásra jelölve: Debian 12, Bookworm

Jól halad a kiadás felé a Debian projekt következő stabil disztribúciójának, a Debian 12 (kódnév „bookworm”) verziója. A napokban jelentették be, hogy a termék a kiadásra jelölt (RC1) állapotba került, így már nagyobb erőkkel lehet tesztelni a leendő új rendszert.

kami911 képe

Soft freeze állapotban a Debian 12, Bookworm

Jól halad a kiadás felé a Debian projekt következő stabil disztribúciójának, a Debian 12 (kódnév „bookworm”) verziója. A napokban jelentették be, hogy a termék a soft freeze állapotba került, így nagyobb változtatások nem lesznek már a rendszeren.

Feliratkozás RSS - Debian 12 csatornájára