csuhas32 blogja

Fényképek a számítógépek boot-menüiről

T.István fórumtársunk egy kissé eldugott helyen, mindössze egy hozzászólásban adott róla hírt, hogy készül egy új Linux Mint felhasználói kézikönyv, melynek lesz egy külön melléklete és ezzel kapcsolatban írja:
Az lenne a kérésem, ha tudtok segítsetek képekkel, BIOS névvel, és hogy milyen gombot kell lenyomni a BOOT menühöz. Ha fel tudtok rakni képmegosztókra ilyen képeket, az nagyon jó lenne.

Skype repo hitelesítési kulcsa

Skype tároló hitelesítési kulcsával kapcsolatos figyelmeztetőüzenet

Egy hír alatti hozzászólásban hoztam fel, hogy nálam a Skype-ot frissítéseit biztosító tároló hitelesítési kulcsára panaszkodik a Frissítéskezelő.
A figyelmeztetőüzenet:

W: https://repo.skype.com/deb/dists/stable/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.

Debian 12 LightDM – A felhasználók nevének megjelenítése a bejelentkezési képernyőn

Debian 12 – A LightDM bejelentkezési képernyője üres felhasználónév és jelszó mezővel
Bejelentkezési képernyő üres felhasználónév és jelszó mezővel

Ha Debian 12-t telepítünk valamilyen olyan környezettel (például Xfce, MATE), mely Display Manager-ként (magyarul talán a megjelenítéskezelő rá a jó szó) a LightDM-et használja, akkor a bejelentkezési képernyőn a rendszer (a Linux Mint-ben megszokottól eltérően) nem csak jelszót, hanem felhasználónevet is kér.

Internetkapcsolat nélküli gépre csomagok telepítése

Talán a korlátlan adatforgalmat biztosító és széles sávú internetkapcsolathoz hozzászokva az ember nem is gondolná hogy vannak manapság még az internettől elvágott számítógépek, de már nem először, a minap is találkoztam egy bejegyzéssel a Facebookon, melyben valaki azt kérdezte, hogy egy olyan helyre, ahol nem rendelkeznek interneteléréssel, milyen Linux telepítőt adjon, olyan rendszer kellene, amit nem kell majd frissíteni, aztán még azt is megtaláltam egy hozzászólásban, hogy végül egy Linux Mint 21-et írt ki pendrive-ra.
Bár nézetem szerint ilyen helyre nem egy telepítőt, hanem inkább egy, a majdani felhasználás körülményeihez igazodó, belakott rendszert volna jó eljuttatni, hiszen net nélkül például a nyelvi csomagok sem lesznek telepítve és akkor még az esetleges hiányzó illesztőprogramokról nem is beszéltünk, de ha így, hát így, menjünk a témafelvető által felkínált nyomban!

Verából Viktória

Nem kell ezzel rohanni, ráértek vele akkor is bőven, amikor majd a frissítéskezelő felajánlja!

Ma lala kidobolta, hogy a 21.2 (victoria) stable változatai immár elérhetőek Cinnamon és MATE környezettel. Mivel nekem a jelenlegi  főrendszerem Linux Mint 21.1 Cinnamon volt, gondoltam, miért is ne frissítsem?
Nem biztos, hogy az általam használt a legjobb módszer és ha valaki mégis utánam csinálná, mielőtt hozzáfog, feltétlen készítsen rendszer-visszaállítási pontot mondjuk a Timeshifttel!

A számítógépemen lévő fényképet én így szerepeltetem hozzászólásban

Tudom, van már erről egy jó leírás, de talán nem baj, ha megmutatom, én hogyan csinálom.
Elkezdem írni a mondókámat, amikor oda érek, ahol képet szeretnék szerepeltetni a hozzászólásban, akkor a böngészőmben nyitok egy új lapot (vagy fület) és azon ellátogatok az https://imgur.com/ oldalra:

LMDE 2 Cinnamon – A Wine megjelenítése a Menüben

A Wine-t például a

sudo apt-get install wine

paranccsal tudjuk telepíteni, azonban a Linux Mint Debian Edition 2 Betsy Cinnamon változatának Menüjében a Wine és a hozzá tartozó menüpontok nem jelennek meg úgy, ahogy azt korábban Linux Mint 17.3 vagy 18 Cinnamon variánsában megszokhattuk.

1. Tapasztalatom szerint valamilyen alkalmazást telepítenünk kell a Wine-nal, hogy az LMDE 2 Cinnamon Menüjében a Wine egyáltalán megjelenjen.

Feliratkozás RSS - csuhas32 blogja csatornájára