Rendszermásolás a systemback.sh mentési pontjának használatával

csuhas32 képe

Egyik kedvenc témaköröm a telepített, belakott rendszerek másolása. Kendek nagyszerű rendszermentő és -visszaállító alkalmazása a systemback.sh talán előttetek sem ismeretlen, én előszeretettel használom ezt Debian (alapú) rendszereken, mint amilyen a Linux Mint is, de remekül vizsgázott nálam már Manjaron is.
Most azonban arra a kalandra viszlek magammal titeket, amikor nem eredeti rendeltetésének megfelelően, hanem rendszermásolásra próbáltam meg használni, sikerrel.

A módszer előnye, egyik előnye, hogy a rendszerről alapértelmezett beállítások mellett készült mentés gyakorlatilag  csak a rendszerpartíción lévő állományokat takarja, a céllemez vagy -partíció tehát sokszor lehet kisebb a kiindulási lemeznél vagy partíciónál, szemben például azzal, amikor a teljes rendszerpartíciót vagy lemezt mentjük le egy képfájlba.
Szóval van valahol (akár egy külső adathordozón) egy könyvtárunk, amibe ott a systemback.sh (ezt természetesen futtathatóvá tettük) és korábban a

sudo ./systemback.sh -n

segítségével ide készítünk egy visszaállítási pontot.

Innen szükség esetén vissza tudjuk állítani a rendszerünk, de arra is használhatjuk, hogy ezt a rendszert átmásoljuk innen egy másik lemezre illetve partícióra. Hogyan? Erre a célra jó bármilyen futó linux rendszer, lehet ez akár a telepített rendszerünk, de megteszi egy live rendszer is, így máris kiszabadultunk a kiindulási rendszert tartalmazó gép fogságából. Készítettem a virtuális gépen egy új üres lemezt, indítottam egy live rendszert. A GParteddel elkészítettem a partíciós táblát (GPT) és a szükséges partíciókat (1 MB formázatlan , bios_grub zászlóval; 512 MB FAT32; a többi Ext4 [ez lesz a rendszerpartíció]). Egy

setxkbmap hu

paranccsal magyarra állítottam a live billentyűkiosztását. Ahhoz hogy a (live) rendszerünkön futtatni tudjuk a systemback.sh-t telepítve kell lennie az attr psmisc rsync csomagoknak, adjuk ki a:

sudo apt install attr psmisc rsync

parancsot, nehogy valamelyik hiányozzon!

A

sudo parted -l

következett, hogy lássam melyik partíció kell nekem. Nagyjából a README.md szerint „Broken system files can be repaired from a Live system. Just manually mount the system partition(s) under the /mnt directory, and use the -m option.” jártam el:

sudo bash -c "$(wget -O- goo.gl/SXWYn7)" . -m

A célrendszer rendszerpartíciójának szánt partíció felcsatolására az analógia:

sudo mount /dev/sdXN /mnt

Nekem konkrétan a

sudo mount /dev/sdb3 /mnt

kellett.

A systemback.sh által készített mentési pont könyvtárába állva

(Ha nehezen hozzáférhető helyen van a mentési könyvtár, akkor

sudo apt install mc
sudo mc

után bizonyosan oda tudunk navigálni.)

most kell kiadni a

sudo ./systemback.sh -m

parancsot.

Itt azért jött egy figyelmeztetés:

Ezt persze figyelmen kívül hagytam és szépen el is kezdődött a rendszerpartíció mentésének másolása. Aztán hozzájárultam a felhasználói adatok másolásához is. A végén azonban még nem nyomhattam entert, bármely más gombot kellett válasszak, hiszen egy ilyen másolás után van még azért egy-két teendő.

Kezdjük az /etc/fstab-bal. Ebben a kiindulási rendszer bejegyzései szerepelnek. A

sudo blkid

kimenetéből kiindulva írjuk át a célrendszer /etc/fstab fájljában az aktuális helyzethez igazodóan minimum az UUID értékeket. Ha a kiindulási rendszeren volt swapfájl vagy partíció, akkor annak bejegyzése szintén ott van az fstab-ban, ám a swapfájl a systemback.sh a mentésbe nem veszi bele, így az nincs ott a célrendszer rendszerpartícióján. Ha hibás bejegyzés van az fstab-ban, akkor a bootolás el fog akadni, ezért én azt javaslom, hogy a swapfájlra vonatkozó esetleges bejegyzést egyelőre kommenteljük ki.

És akkor természetesen egy frissen formázott lemez így még nem fog bootolni, telepítenünk kell rá rendszerbetöltőt.

Az analógia, amit ehhez én használok:

sudo mount /dev/sdXN /mnt  ##(ez elvileg már megvan.)
sudo mount /dev/sdXE /mnt/boot/efi
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdXE
update-grub
exit
sudo reboot

(Természetesen a megfelelő értékeket mindenkinek magának kell behelyettesítenie az X,N és E helyére...)

Ekkor ugrott a majom a vízbe, izgalommal vártam, hogy a másolt rendszer egyáltalán elindul-e? Elindult, de lett más meglepetés. A bejelentkezési képernyőről a felhasználói fiókba nem jutottam be, a jelszó beírása után visszadobott. Sikerült megoldani, de azt itt most nem írom le, ugyanis ottani hozzáértőbb fórumtársam segített és javított is a szkripten, sőt még Kendekkel is sikerült felvenni a kapcsolatot, ő is nagyon készségesen állt a problémához és módosította a szkriptet, így ti a systemback.sh mai változatával már nem találkoztok ezzel az alapfunkciótól eltérő használat során jelentkező hibával.

Az így másolt rendszer felhasználójának (hacsak nem voltak benne a rendszermentésbe belekerülő fájlok) nincsen Dokumentumok, Letöltések, Képek, Zenék, Sablonok könyvtára, de ezt könnyű pótolni, ugyanígy nincs a másolt rendszer felhasználójának Asztal (Desktop) könyvtára, ezt is javaslom egy mozdulattal pótolni. Persze az is járható út, ha a másolt rendszeren létrehoztok egy új felhasználót az ügyfél által választott jelszóval, majd rendszergazdává teszitek, átlépnék a fiókjába és a kiindulási rendszertől örökölt felhasználót törölitek. Most már lábon van a rendszer, lehet még pótolni esetleg a swapfájlt és az fstab-ban „visszakapcsolni”. Nem mondom, hogy gyermekien egyszerűen, de sikerült egy systemback.sh-t és az általa készített mentési pontot, valamint egy live rendszert használva átköltöztetni egy rendszert.
Ha valakinek megsérül a rendszere, de van egy ilyen rendszermentésem és vissza tudom neki adni egy ilyen másolással a rendszerét, nem kell friss rendszert telepítenem, kitalálni, hogy mi hogyan volt beállítva, milyen alkalmazások voltak pluszban feltelepítve, hanem megmarad az összes bejelentkezés, mentett jelszó, könyvjelző és böngészési előzmény, az bizony nagy könnyebbség tud lenni mindenkinek!
Az adatmentés az egy másik tészta, bár a systemback.sh konfigurálásától függően igazából csak rajtunk áll, hogy mi kerül bele a mentési pontokba.

Eredeti bejegyzés: https://ubuntu.hu/blog/46398-rendszermasolas-a-systembacksh-mentesi-pont...

Hozzászólások

IG képe

Jeles

Kérem hozza ki az ellenőrzőkönyvét, jeles! wink

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve