Eltünedező LAN-kártya avagy egy disztribúciókon és honlapokon átívelő történet

csuhas32 képe

Előzmény

Linuxos hétköznapok

Valamelyik Facebook csoportban akadtam egy illetőre, akinek az egy ideje félretett gépén olyan MX Linux volt, melyet egykor valaki más telepített fel a számára, és most, hogy újra használatba venné a mini PC-t, problémája akadt vele. Virtuális gépre telepített MX-en megtaláltam a gondjára a megoldást, de távoli segítségnyújtás keretében nehezen haladtunk vele, mert a GRUB-ban kellett hozzá ügyködni és ez nem feltétlen a legideálisabb terep a kezdőknek. MIvel talán egy busznyira lakott tőlem, inkább azt választotta, hogy elhozza hozzám a gépet.

Az előre jelzett problémát hamar sikerült orvosolni, ám ekkor kiderült, hogy a rendszer támogatása az állásidő alatt lejárt így már például egy sima frissítés sem fut le és egyéb gondok is akadtak... Ezek gyors elhárítására nem voltam felkészülve. Az egyik pendrive-ra éppen egy Xubuntu 22.04 telepítő volt kiírva, bebootoltunk arról, hogy megnézzük, a gépre jelenleg telepített rendszerhez képest a live alól mennyi hibát tapasztalunk. Csak egyet, hangot nem tudtunk kierőszakolni a gép torkán, de a gép az MX alatt is néma volt, így gyorsan meghozta a pártfogoltam a döntést, neki az is jó, ha nem tart soká, hogyha ezt a rendszert feltelepítjük. Adatmentésre nem volt szükség, a lemezen nem volt semmilyen fontos adat, lehetett mindent törölni.

A hangproblémával kapcsolatban elmondtam, hogy nekiállhatunk a hibát elhárítani, lehet, hogy ez sikerül néhány perc alatt, de az is lehet, hogy elhúzódik. A kínálkozó egyéb lehetőségek demonstrálására előkaptam az USB-s fejhallgatómat, aminek a csatlakozójában van gyakorlatilag a hangkártya és megmutattam neki, hogy azzal máris egyaránt működik a hang ki- és bemenet a rendszeren, valamint elmeséltem, hogy van egy olcsó USB-s hangkártya, melyről fórumtémákból biztosan tudom, hogy automatikusan működik Debian (alapú) rendszerek alatt. Ugyan ennyiért a hangminőség nyilván nem professzionális, de talán van olyan, mint a gépben lévőé, egy ideig tán megtenné ez is...

Itt meg is állított, azt választotta, hogy vásárol egy ilyet, ne raboljuk a hanghiba elhárításával egymás idejét. Néhány nap múlva vissza is jelzett, hogy megvan a hangkártya, minden remekül működik, köszöni szépen a segítséget.

Én azt nyertem a dologgal, hogy életemben először most láttam mini PC-t, ami nagyon megtetszett. Találtam is egy elég gyengécske, ám még éppen elfogadható felszereltségűt, mely belefért szűkös anyagi keretünkbe és indokokat is kerítettem a nélkülözhetetlenségének alátámasztására:
– Amikor többórás családi skype-olás van, hiába a két monitor, ha a második monitoron kattintok bármire, például böngésznék, az első monitoron lévő Skype ablakában megjelenik a partner képe kicsiben is, amit folyton le kell kattintani, ez zavaró az asszony számára és mindenképp meg kellene oldani. Ha a másodlagos monitorra rákötném a mini PC-t, akkor a „nagy gép”-ről az elsődleges monitoron folyhatna zavartalan a Skype, a másodlagos monitoron meg nyugodtan lehet közben bármit csinálni...

– Tagja vagyok egy csoportnak ami egy jelenleg csak interneten fogható rádióadó hallgatásához igyekszik technikai tanácsokat adni. Sokan internetrádiót vettek, amit úgy állítunk be, hogy a kedvencekbe felvesszük ezt az adót. Ebben a csoportban egy TV okosítón az Androidot egy Armbianra cserélte le a csoporttárs, tett az eszközbe egy transzmittert is és az egészet úgy állította be, hogy elég volt az eszközt vezetékes internetre csatlakoztatni, a gépet bekapcsolni, a rendszer automatikusan intézett mindent és kis idő múlva a transzmitteren beállított frekvencián szórni kezdte ennek a rádiónak az adását, vagyis ha valaki ezt megvette az  URH rádiókészülékein tudta fogni az adást úgy, mintha azt a hagyományos módon sugároznák, azaz nem kellett hozzá semmilyen plusz műszaki tudás, csak bekapcsolni és használni az analóg rádió(ka)t úgy,  ahogy azt már hosszú ideje megszokta.
Egy ilyen, az internetrádiót és ezt az automatikusan műsort szolgáltató megoldást összekombináló dolog, ha nem is transzmitterrel, mert hagyományos rádiókészülékem már nemigen van, nekem is jól jönne.

Így aztán karácsonyi ajándékként megkaptam a Giada i200-at és kértem hozzá USB-s hangszórót, hogy az internetrádió funkció a monitor nélkül is üzemképes legyen.
A gép a vezetékes netet egyből fogadta, a pendrive-on még mindig fent lévő Xubuntu 22.04 került rá minimális telepítésből építkezve. A rendszer úgy lett beállítva, hogy automatikusan bejelentkezzen a felhasználói fiókba és elkezdje játszani a preferált internetes rádióadó műsorát. Egyetlen adót megszólaltató internetrádióként most már, akár így magában (billentyűzet, egér és monitor nélkül) is képes funkcionálni, hangosítani, halkítani vagy akár némítani a hangszóró gombjaival lehetséges, egy gyengepont van ilyenkor, így csak a kikapcsológombbal (szabálytalanul) lehet leállítani a rendszert. Ha kap egy billentyűzetet is a konfiguráció, akkor már egész pazar, hisz a gyorsbillentyűkre be lett állítva a hangerő növelése és csökkentése, illetve a több kedvenc rádióadó elindításának lehetősége, valamint a rendszer szabályos leállítása is, így ha csak rádióként használom a kis gépet, a monitort és egeret nem is muszáj csatlakoztatni, illetve a monitort nem kell feltétlen bekapcsolni. Persze be lehet, akkor tudok vele böngészni meg egy csomó minden mást is csinálni, még teljes képernyőn focimeccset is simán néztem rajta. Azonban a gépidő nagy részében internetrádióként használom a masinát, ébredéskor vagy hazaérkezéskor csak megnyomom a gép bekacsológombját és néhány másodperc múlva szól a  hátérrádió, akár egész lefekvésig, amikor a Ctrl+F12-vel leállítom a rendszert.

Az ubuntu.hu-n egy fórumtéma alkalmával fogyasztásmérővel tesztelgettük, hogy melyik gép mennyit teljesítményt vesz fel, a Giada-val kapcsolatban kibukott, hogy 2 W-ot akkor is, ha le van állítva.

Később aztán rákötöttem a Giada-t az öreg TV-nkre is, így most már TV-okosítóként is szolgál, a pavucontrollal át tudom dobni akár csak egy kiválasztott alkalmazás hangját is a tévének, így tudunk rajta nézni feliratos filmeket vagy akár straeminget is.

Nagyjából egy belépőszintű sztereó internetrádió áráért van egy, igaz használt, de egy évig garanciás sztereó internetrádióm kedvencekkel, de egyben alapdolgokra használhatóan amolyan egyalkalmazásos számítógépként is üzemel, böngészni, irodai munkát végezni, hanghívást bonyolítani, chatelni, full HD filmet nézni lehet vele, és TV-okosítóként is szolgál... A Linux hozzá ingyen volt.

Természetesen ezt a bejegyzést is erről a gépről írom, közben halkan hallgatom a rádiót.

Az eltünedező hálókártya

A linuxmint.com fórumán találtam egy témát melyben arról panaszkodott valaki, hogy az LMDE 6 32 bites változatát nem tudja bebootolni kizárólag Legacy-t ismerő gépen. Mivel a Giada-val is csak Legacy módban tudok bootolni, gondoltam ránézek a dologra. Letöltöttem és kiírtam a lemezképet, megpróbáltam bebootolni. Félig sikerült csak, hisz a Plymouth után eltűnt a kép és noha hallottam az Asztal betöltését jelző hangot, a képernyő fekete maradt, szigorúan véve ugyan bebootolt, de ez így gyakorlatilag használhatatlan. Próbáltam én mindent, ami csak eszembe jutott, de se tty-re átjelentkezni, se jobb eredményt elérni sehogyan nem sikerült. Ekkor letöltöttem egy LMDE 6 64 bites lemezképet. Az ebből írt telepítőről simán bootoltam volt kép. Meg is írtam az ottani kérdezőnek, ha a gépben lévő processzor tudja a 64 bitet, próbálja ki, hogy a 64 bites LMDE 6 miképp muzsikál live rendszerként nála, azonban nekem adódott egy váratlan gondom, nem volt a live alatt vezetékes internet-kapcsolatom. Mi a fene?! Feltelepítettem a rendszert egy külső lemezre, de a telepített rendszeren sem sikerült vezetékes netet csiholnom még úgy se, hogy a Giadanak szerencsére van WiFi-modulja is, így nem voltam net nélkül a hibaelhárítási-kísérlet idejére sem. Ez elkezdte piszkálni a csőrömet, mert bár nem szándékozom cserélni a gépen lévő rendszert, de ha egyszer mégis erre vetemednék, akkor kellemetlen volna egy ilyen hiba.

Előkaptam hát a már bevált Debian 12 netinst telepítőt és bootoltam arról, az egyből látta a LAN-kártyát, így azt kiválasztva telepítettem boldogan az LMDE helyére ezt a rendszert, de a telepített rendszert indítva itt sem volt vezetékes net.

Ezen a ponton nyitottam egy témát a problémának az ubuntu.hu-n. A fórumtársak segítőkészek voltak, nekiugrottunk a dolognak, a rendszerek látták a LAN-kártyát, elvileg tudták is, hogy melyik meghajtó kell hozzá, de betölteni, az eszközt a kiválaszthatóak között meg is jeleníteni hol sikerült, hol nem.

Azt is meg kell említenem, hogy még az LMDE által létrehozott jó nagy swap partíciónak hála a Debianon megjelentek olyan funkciók, mint az alvás és hibernálás, melyek az én Xubuntumon nem elérhetőek és még soha nem használtam őket. Estére már jó fáradt voltam és jött egy kósza gondolatom, a kikapcsolás helyett a hibernálást választottam, majd újra elindítottam a rendszert. Fura, számomra mindenképp ismeretlen dolgokkal találkoztam, aztán csak bent voltam valahogy a fiókomban, leállítottam a rendszert. Másnap bekapcsoltam a gépet és volt vezetékes internet a Debianon!

Itt vagyok benne egy témában és eltűnt a hiba! Ez akaratlan kiszúrás a problémára idejüket, energiájukat áldozó, nekem önzetlenül segíteni igyekvő fórumtársakkal is. Fogtam hát és átparticionáltam a külső lemezt, ugyanúgy feltettem a jelenlegi mellé egy ugyanolyan Debiant, ahogy előző nap, hogy ismét legyen egy a hibát produkáló rendszerem. Nem sikerült hisz a telepítés túl jól sikerült, a telepítés során és az újraindítás után is volt a második Debianon is vezetékes internet.
Bebootoltam az LMDE 6 telepítőjéről, ott nem volt sem live alatt, sem később a külső lemezre immár harmadikként telepített rendszert elindítva vezetékes internetkapcsolat. Én még ennyire hibát produkáló rendszernek nem örültem!

Az enyémet jóval meghaladó közösségi tudást igénybevéve sem igazán találtuk az okot, még a kernelt is frissítettem ugyan olyanra, mint amit a Debian is használ, mégse látta az LMDE a vezetékes hálózati-kártyát. Az utolsó javaslat az volt, hogy próbáljam meg még más kernellel is, ha úgy sem megy, akkor passz.

Kissé hitehagyottan, inkább már csak becsületből, fel is tettem még egy másik kernelt az LMDE-re, azonban ahhoz, hogy ez a módosítás érvénybe lépjen el kellett indítanom az egyes számú Debiant egy sudo update-grub erejéig, mert az övé volt a külső lemezen lévő összes rendszer GRUB-ja.
Az egyes számú kísérleti Debian rendszer sem látta a LAN-kártyát, pedig itt utoljára rendben volt a vezetékes internet és tutira semmit nem változtattam azóta ezen a rendszeren! Ilyen nincs!

Ekkor bevillant, hogy a Giada leállítása után is feszültség alatt marad a külső lemez, ezt a tokjának továbbra is világító LED-lámpája jelzi nekem, még jó hogy nem kiabál. Hát persze, ki is mértük, a kikapcsolt állapotban is felvett 2 W!

Volt egyszer nekem egy gépem, ami néha nem volt hajlandó bebootolni, ilyenkor legalább tíz percre áramtalanítani kellett és utána megint rendben működött egy ideig. Ó hát hányszor volt már, hogy egyszer csak nem szolgáltattak műsort az internetrádiók, elvesztették a WiFi-kapcsolatot a zsebrádiónak vagy transzmitteres sugárzás központjául használt okostelefonok és a tanács mindig az volt: Tessék kikapcsolni és kihúzni a konnektorból fél órára az internetrádiót, újraindítani vagy ki-bekapcsolni a WiFi-jelet adó routert/modemet! A saját gondommal kapcsolatban ez hogy nem jutott eszembe?!

Lehet, hogy a hibernálás utáni zűrzavar felért bizonyos értelemben egy áramtalanítással, ezért lett egy időre vezetékes net a rendszereken?

Így hát nem csak kikapcsoltam, de áramtalanítottam is a Giada-t. Az volt a tervem, hogy a várakozás után egyből valamelyik kísérleti rendszert bootolom majd, mert az is lehet, hogy a bekapcsolás után elsőként bebootoló rendszer fogságába esik a LAN a következő áramtalanításig, de elvétettem és bebootolt a Xubuntu. Itt, mint eddig mindig, volt vezetékes net. Nem akartam újból várakozni, újraindítottam a gépet. Az összes kísérleti rendszert sorban bootoltam egymás után és minden telepített kernelt kipróbáltam, mindig volt vezetékes net.

Aztán egyszer csak valaki visszakérdezett, hogy LMDE 6 live alatt is van? Bebootoltam hát az LMDE 6 telepítőjét, de nem volt vezetékes internet-kapcsolat. Áramtalanítottam a Giada-t, vártam tán két percet, újra bebootoltam az LMDE 6 telepítőjéről, és tessék, máris volt vezetékes internet. :-)


A Giada i200 internetrádióként funkcionálva

Hozzászólások

Koppány képe

Ez jó :)Arra emlékeztet,

Ez jó :)Arra emlékeztet, amikor Debian 11el szívtam. A Magyarországon telepített és sokáig használt rendszer itt Németországban bár csatlakozott mind Wifire mind vezetékes hálózatra az istennek nem volt internet. Sok utána olvasás után jöttem rá,hogy egy config fájlban a területi beállításokat módosítani kell,hogy csatlakozni tudjon. Lehet írok majd egy bejegyzést róla. Egyébként én Is nagyon kacsintgatok egy mini pc felé Debiant szánok majd rá. Ez nem most lesz. Jelenleg a nosztalgia win95 pc készült el és a következő magamra szánt összegből egy szelídebb  elektromosgitárszettet szeretnèk. 

Szívesen olvasnék még több mini pckről szóló bejegyzéseket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve