LM 21.3 Xfce – Flatpakből telepített alkalmazás indítóikonja az Asztalra

csuhas32 képe

Először fórumtéma alapján csak a Google Chrome-mal próbáltam, de úgy néz ki, hogy általánosabb hibával (buggal) van dolgunk, talán minden Flatpakből telepített csomagot érint Linux Mint 21.3 Xfce kiadás alatt.

A Szoftverkezelőből (Software Manager) feltelepítettem a Google Chrome Flatpak változatát.

És ugyanezt tettem a FileZilla Flatpak alkalmazással.

Majd a Menüben a Google Chrome-ra jobb egérgombbal kattintottam és az „+ Ikon hozzáadása az Asztalhoz” lehetőséget választottam.

Ugyanígy tettem a FileZilla-val is.

Az Asztalon két törött indítóikon jelent meg, melyek nem működtek.

Egy hozzáértőbbnek a hiba feltárásához talán ad valami segítséget, hogy hová igyekeznek mutatni a törött linkek:

teszt@linuxmint:~$ ls -ls ~/Asztal/
total 8
4 lrwxrwxrwx 1 teszt teszt  97 máj   12 22:02 com.google.Chrome.desktop -> ../../../app/com.google.Chrome/current/active/export/share/applications/com.google.Chrome.desktop
4 lrwxrwxrwx 1 teszt teszt 123 máj   12 22:02 org.filezillaproject.Filezilla.desktop -> ../../../app/org.filezillaproject.Filezilla/current/active/export/share/applications/org.filezillaproject.Filezilla.desktop
teszt@linuxmint:~$ 

Én azonban ehhez kevés vagyok, inkább mást tudok megmutatni annak aki ilyet szeretne haszálni:

Hogyan lehet viszonylag egyszerűen elkészíteni más módon az Asztali parancsikonokat?

Jobb egérgombbal kattintás az Asztal egy üres területén és az „Indítóikon létrehozása...” menüpont létrehozása.

Elsőként a Google Chrome-ét szerettem volna letudni, ezért a Név mezőbe a Goo...-t kezdtem írni, ekkor alatta megjelent a Google Chrome ikonja és a Google Chrome indítóikon l...”, melyre rákattintottam.

A többi mező ekkor automatikusan kitöltésre került és nem volt más dolgom, mint a „Létrehozás” gombot megnyomni.

Ugyanezt végigjátszottam a FileZilla-val is.

Indítóikon létrehozásának kezdeményezése az Asztalon jobb egérgombbal kattintva

A filezilla szó begépelésének megkezdése a Név mezőbe, majd a megjelenő lehetőségek közül a „FileZilla indítókon létrehoz...” választása.

Mivel a többi szükséges mező így automatikusan kitöltésre került, a „Létrehozás” gomb megnyomása.

Az így létrehozott ikon normálisan néz ki és ami a nagyobb dolog, rendben működik is, így nem maradt más dolgom, mint két fals linket a Ctrl-t nyomva tartva kijelölni majd a Shift+Delete-tel a végleges törlésüket kezdeményezni.

További kellemes linuxozást!

Hozzászólások

csuhas32 képe

...kiprobáltam,a mateban 21.3

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1 Köszi! A Cinnamonban is rendben, ezért nem is találtam először a hibát, míg a fórumtárs meg nem írta, hogy Xfce változatot használ.

...kiprobáltam,a mateban 21.3

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1 A 21.3 Cinnamonon is működik.
A gond azzal kapcsolatos, hogy amit létrehozott az egy simlink. És bár én nem sokat tudok róla, a gugli igen:

The permission bits are displayed as rwxrwxrwx. All symlinks show these bits, but they are "dummy permissions". The actual (or effective) permissions of a symlink are the permissions of the real file it links to. You can get the real permissions (and file type) by running stat on the symlink, for example:

$ stat -Lc '%a %A' /initrd.img
644 -rw-r--r--
  • stat read file metadata
  • -L dereference (follow) symlinks
  • -c select output according to specified string
  • %a octal permissions
  • %A "human readable" permissions

Vagyis azok az engedélyek csak látszólagosak.
Talán csuhás kolléga virtuális gépen próbálkozott. Nem értek hozzá, nem használom, jó nekem a valóságos Linux Mint is.

csuhas32 képe

OFF Re: Talán csuhás kolléga virtuális gépen próbálkozott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.2 „Talán csuhás kolléga virtuális gépen próbálkozott. Nem értek hozzá, nem használom”

És ennek mi köze a felvetett problémához és annak megoldásához?! Gondolod, hogy azért lett gond a rendszer által létrehozott linkkel, mert virtuális gépen futott a rendszer? Akinél jelentkezett a probléma az éles rendszerén tapasztalta. Ez a hiba ugyanúgy jelentkezik virtuális gépre és valós környezetbe telepített rendszeren egyaránt, nem ez a döntő, hanem hogy Linux Mint (21.3) Xfce rendszer kell a reprodukálásához.
Szándékosan van virtuális gép a segítségnyújtáshoz, gyorsan tudok olyan rendszert telepíteni, amilyet éppen a kérdező használ, tiszta, nincs elállítgatva az én igényeimhez, lehet róla könnyen képernyőképet, videót készíteni, miközben a gazdarendszeren lehet írni a hozzászólást a cikket. A virtuálisban lévő rendszert lehet nyugodtan ütni-vágni, akár szándékosan el is rontani úgy mint ahogyan a kérdezőé el van rontva és aztán megpróbálni megjavítani.
Ha nincs a kérdezővel azonos hardvered, akkor a legtöbbször teljesen mindegy, hogy neked virtuális vagy valós gépre telepített rendszered van, a hardvered így is, úgy is eltér az övétől.

„jó nekem a valóságos Linux Mint is.”

Rossz ajtón kopogtatsz, nekem jelen pillanatban van gépben lévő lemezen telepített Linux Mint 21.3 Cinnamon az egyik gépen, 21.3 Xfce egy másikon és USB-s külső lemezen egy LMDE 6. Ezek mind „igazi” rendszerek. azonban most nincs ennek semmi jelentősége, attól hogy van három valós környezetbe telepített Mintem semmivel sem érek többet ebben az ügyben, mintha csak a virtuálisba feldobott rendszerem lenne.

OFF Re: Talán csuhás kolléga virtuális gépen próbálkozott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.2.1 Nem tudom, hogy mi köze van hozzá, azért írtam, hogy talán.

csuhas32 képe

Vagyis azok az engedélyek csak látszólagosak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.2 Van, aki szerint a Flatpak nincs jól összecsiszolva az Xfce-vel, ezért lépnek fel gondok az engedéllyel, én ezt nem tudom megítélni. Lehet, akár az is, hogy rossz parancs van hozzárendelve az Xfce-hez a Menüben a „+ Ikon hozzáadása az Asztalhoz” menüponthoz, DEB csomagból telepített csomaghoz lett kialakítva és a Flatpak csomagokhoz igazodó eljárást még bele kellene tenni a szkriptbe.

Manapság egyre kevesebben tartanak indítóikont az Asztalon, jobb helyen van az a panelen. Még az is lehet, hogy minden Xfce-ben megvan ez a hiba, de nem minden Xfce rendszeren használnak Flatpak csomagot sem, így aztán duplán nehezen bukott ki.