Megjelent a Linux Mint 21.2 „Victoria” kiadása

kami911 képe

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21.2 kiadását, amely a Victoria nevet kapta. A 21.2-es kiadás is az Ubuntu – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a EZ A VÉGLEGES verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

Verziók

A most megjelent végleges kiadás teljesen lefordított magyar nyelvű felületet kínál. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 5.8-as verzióját, a MATE asztali környezet 2021. augusztus 10-én megjelent 1.26 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2022. december 15-én megjelent 4.18 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is. A most megjelent kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Újdonságok, információk

Újdonságok a havi blogok alapján

Képernyőképek

Linux Mint 21.2 „Victoria” számos újdonságot kínál a leendő felhasználóknak, amelyek az alábbi három forrásból származnak:

 • Az asztali felületek további tökéletesítésből származó újdonságok,
 • Az Ubuntu alaprendszer frissítéséből származó újabb szoftververziók és finomítások, valamint
 • A Linux Kernel új verziójából származó újdonságok.

64 bites változat

Fontos változás, hogy ez a kiadás csak 64 bites kiadásban lesz elérhető. A 64 bites technológia az x86 platformon, papíron 2000 óta, termékként 2003 óta elérhető. Az AMD az elmúlt 17 éveben megjelent processzorai támogatják a 64 bites végrehajtást. Az Intel az elmúlt 12 évben megvalósítja a Core 2 Duo-val és az Intel Core i3 és i5, valamint i7 és i9 sorozataival. Az Atom processzorral szerelt gépekénél ellenőrizni kell a processzor 64 bites képességeit. Általában érdemes 64 bites verziót telepíteni, kivéve, ha a processzor nem támogatja, vagy a rendszermemória mérete kisebb, mint 3 gigabájt.

A Linux Mint 21.2-es, Victoria kódnevű verziója a főbb összetevőket tartalmazza:

 • Cinnamon 5.8 verzió (Cinnamon változat),
 • MATE 1.26 verzió (MATE változat),
 • Xfce 4.18 verzió (Xfce változat),
 • Linux kernel 5.15 verzió,
 • A linux-firmware verzió: 20220329.
 • Flatpak version: 1.12.
 • Ubuntu 22.04 programcsomagok:
  • Mesa 22.0,
  • GCC 10.3,
  • LibreOffice 7.3,
  • A legújabb Mozilla Firefox, Thunderbird kiadások.

Frissítési figyelmeztetések

 • Ez a végleges kiadás hibákat tartalmazhat, de ezt a kiadást a fejlesztők már napi, produktív használatra is javasolják.
 • A BÉTA kiadásról frissíthet a végleges kiadásra.
 • A Linux Mint 20.x-es verziójának 64 bites kiadásáról frissíthet a 20.3-es végleges verzióra. A Linux Mint 20.3-as verziójáról frissíthet majd a Linux Mint 21-es verziójára és onnan a 21.2-es verzióra. A frissítés menetét a Linux Mint 21.2 végleges verziójának megjelenése utáni hónapban teszik közzé a fejlesztők.

Hibajelentés

 • Kérjük jelentse a talált hibákat a megfelelő projekt github oldalának hibajegykezelőjébe lehet felvenni.
 • Hibajelentéskor, amennyire csak lehet, pontosan írja le a hibajelenséget és azt is, hogy a fejlesztők hogyan tudják reprodukálni a hibát, vagy megértsék a bejelentés okait.
  • A nem reprodukálható vagy nem érthető hibákat nem lehet javítani.
  • Kövesse az egy probléma egy hibajegy elvet.
  • Ne felejtse el megemlíteni, ha egy hiba máskor, vagy másik terjesztésben nem jelentkezik, illetve más környezetben sem reprodukálható.
  • Fontos leírni, hogy a hiba mindig, gyakran jelentkezik, vagy hogy mivel lehet előidézni.
  • A reprodukálható és érthető hibák könnyebben javíthatóak.
 • Ide a  kommentekbe írhatják a honosítással kapcsolatos vagy egyéb hibákat is.

Letöltés

MATE (64 bit) letöltés

Cinnamon (64 bit) letöltés

XFCE (64 bit) letöltés

(kép)

Hozzászólások

Sikerült a frissítés, gyorsan

#1 A szoftverforrások kézi szerkesztésével csináltam az éles rendszerem, így virtuális gépen próbáltam ki, hogy megy ez a Frissítéskezelőből felhasználóbarát módon.
https://linuxmint.hu/comment/61975#comment-61975

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

FrA frissítés menetét a Linux Mint 21.2 végleges verziójának meg

Írod: "A frissítés menetét a Linux Mint 21.2 végleges verziójának megjelenése utáni hónapban teszik közzé a fejlesztők." Persze a official-package-repositories.list fájl szerkesztése után a frissítés megoldható, elég gyorsan megvan és semmi hibát nem okoz, de egy rutintalanabbnak azért ez gondot okozhat.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

FrA frissítés menetét a Linux Mint 21.2 végleges verziójának meg

#2 Nekem ebben a pillanatban ajánlotta fel a 21.2-re frissítést ezen a gépen. (Nem változtattam semmit a tárolókon)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Frissen telepítettem

Egy HP Probook 450 G3 laptopra, amit felújítottam, többek között IPS FullHD kijelzőt kapott. A világos témák valahogy túl világosak. Túlontúl. Mármint, pl. Timeshift felületen a kijelölő négyzetek nem látszanak a fehér hátterén. A fehér szimbolikus ikonok meg egyes alkalmazásokon láthatatlanok, pl. DC eszköztára. Vissza kellett váltanom Mint-X L ikonkészletre, hogy valamit lássak is. Elképzelhető, hogy a kijelző beállításával van gond, de a képek bombasztikusan jól néznek ki, nem hiszem, hogy azzal baj lenne.

Minden esetre sokkal többet foglalkoztam a témázással, és színbeállítással mint bármikor. És még fogok szerintem.

Érdekesség hogy ezen a gépen a Mint 21.1 Live rendszer (nem telepítettem, csak próbálkoztam) alapból kezelte a kijelző méretarány beállítását, Mint 21.2 esetén be kellett kapcsolni a vezérlőelemek nem egész számú méretezésének engedélyezését, hogy ez működjön.

A gépen van egy Windows is, külön meghajtón. Ezt a Grub vagy Initframs hibásan kezeli, olyan UUID kerül a Grub.cfg-be, amit utána nem talál a Grub.

Egyelőre ennyi a benyomásom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Frissen telepítettem

#3 Írtam:

A gépen van egy Windows is, külön meghajtón. Ezt a Grub vagy Initframs hibásan kezeli, olyan UUID kerül a Grub.cfg-be, amit utána nem talál a Grub.

A megoldás: BIOS-ban kikapcsoltam a Fast Boot opciót, és máris működik a dolog.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve