Linux Mint blog havi hírek - 2023. március

kami911 képe

Linux Mint csapat köszöni mindannyiuknak a támogatást és az adományokat!

Ma bemutatunk néhány vizuális változást, amin a következő kiadásra készülve dolgoznak.

Bevezetés

A Linux Mint 21.1-ben a következő fejlesztéseket vezetik be a Linux Mint fejlesztői:

  • A Mint-Y-t egy kevésbé hangsúlyos témává alakították át, élénk színekkel és új hely ikonokkal.
  • A régi megjelenést a Mint-Y-Legacy téma segítségével biztosítanak azok számára, akiknek nem tetszettek ezek a változások.
  • A népszerű 3rd party témák (Yaru, Numix, Breeze, kurzor témák...) választékát lett elérhető a rendszerhez.

Ezek jó fogadtatásra találtak, és sok lehetőséget biztosított a felhasználók számára, hogy választhassanak.

Ennek ellenére néhány probléma felkeltette a fejlesztők figyelmét.

A témák és színváltozatok hatalmas választéka rendetlenséget okozott, és megnehezítette a felhasználók számára egy adott téma megtalálását.

Egyes ikontémák jól működtek egyes vezértémákkal, másokkal azonban nem. Az üdvözlő képernyő lehetőséget biztosít a világosról sötétre és egyik színről a másikra történő gyors váltásra, de ennek is megvannak a maga korlátai:

Csak a Mint-Y témával és csak a Linux Mint terjesztésben működik jelenleg.

Ezt szem előtt tartva úgy döntöttek, hogy olyan megoldást terveznek, amely bármely témával és bármely disztribúcióval működhet, és amely sokkal könnyebbé teszi a böngészést és a választást anélkül, hogy a telepített témák hosszú listáját kellene végigböngészni, és aggódni kellene a kompatibilitás miatt.

Ja, és a csíkos hely ikonok nem voltak olyan népszerűek, mint ahogyan azt elképzelték a fejlesztők. Ezt nagyon korán eldönthetővé a visszajelzések alapján.

Egyszerűsítések

Nincs barna

A barna és a homok ugyanannak a színnek az árnyalatai (ugyanaz az színárnyalat). Színárnyalatok bevezetésével az egyik már nem lesz benne a következő verzióban.

Nincs csík

A csík a hely ikonokon aranyos volt, de nem kapott jó fogadtatást. Az emberek több változatosságot akartak, amikor a színekről volt szó. A csík színe nem volt eléggé látható ahhoz, hogy jól működjön a mappa színváltóval.

A csíkot ezért a grafikusok eltávolították, így az ikonok most már hasonlóan néznek ki, mint a Papirus ikon témában, amelyen alapulnak.

Nincsenek színtelen ikonok

A GTK (a Linux Mint-ben a legtöbb alkalmazás által használt eszközkészlet) egyik igazán klassz tulajdonsága, hogy támogatja a „szimbolikus” ikonokat.

A szimbolikus ikonokat úgy tervezték, hogy jó kontrasztot biztosítsanak és minden méretben felismerhetőek legyenek. A GTK dinamikusan változtatja ezen ikonok színét a mögöttük lévő háttérszín alapján.

Nézze meg az alábbi „Másolás” menüpontot:

Ez a menü a Nemo-ból származik, amely szimbolikus ikonokat használ. Amint azt láthatja, az ikon színe megváltozik, és feketéből fehérbe vált, amikor a menüpontot kijelölésre került. Ez megfelel a címkének.

Összehasonlításképpen nézze meg az alábbi menüpontot:

Ez a menü a Caja-tól származik, normál ikont használ, más néven „fullcolor” ikonokat. Ez egy olyan ikon, amely mindig pont úgy jelenik meg, ahogyan kinéz. A GTK nem változtatja dinamikusan a színeit.

Mint láthatja, nem néz ki olyan szépen. A „Copy” felirat fehérre invertálódik, de az ikon megtartja eredeti színét, és hiányzik a kontraszt.

És ez a bizonyos ikon nem csak „fullcolor”, azaz teljes színű ikon... ez egy monokróm teljes színű ikon. Teljes színű ikonokat használunk a párbeszédpanelekben, az alkalmazás menüjében, és ez rendben is van, amíg ezek az ikonok valóban színesek. A probléma itt az, hogy ez a teljes színű ikon egyszínű.

Manapság az a trend, hogy a műveleti ikonok monokrómok. Ezt szokta meg és ezt várja el mindenki. Ezt jól, szimbolikus ikonokkal lehet csinálni:

vagy rosszul, egyszínű ikonokkal:

Az ilyen jellegű problémák elkerülése érdekében az összes Linux Mint csapat által fejlesztett alkalmazás és projekt szimbolikus ikonokat használ. Ez biztosítja, hogy bármilyen témával jól nézzenek ki, függetlenül attól, hogy a témák sötétek, világosak vagy világosak és sötétek.

Egy olyan alkalmazás, amely teljes színű ikonokat használ, csak néhány témával fog jól működni. Egy szimbolikus ikonokat használó alkalmazás minden témával jól fog működni.

A Mint-Y eddig monokróm, teljes színű ikonokat biztosított. Ez azért történt, hogy a színes ikonos alkalmazások szépen nézzenek ki (majdnem hasonlóan a szimbolikus megjelenéshez), de ennek ára volt. Először is: csak világos témákkal működött, így minden színváltozatot duplikálni kellett, hogy egy világos és egy sötét ikon témát is lehessen biztosítani. Másodszor, ez nem működhetett olyan témákkal, amelyekben sötét és világos elemek keveredtek (például: Mint-Y-Legacy-Darker vagy Arc-Darker).

A Transmission, azon kevés alkalmazások egyike, amely még mindig a teljes színű ikonokra támaszkodik. Szépen néz ki, mert a Mint-Y monokróm ikonokat biztosít, amelyek hasonlóan néznek ki a szimbolikus ikonjaihoz. De ez az alkalmazás ugyanazokkal a téma-kompatibilitási problémákkal küzd, mint a Caja.

A Linux Mint 21.2-ben eltávolítják a fejlesztők az összes monokróm ikont és az összes sötét ikon témát. Azokban az alkalmazásokban, amelyek még mindig használják őket, a „fullcolor” ikonok alapértelmezés szerint Adwaitát fognak használni.

Hogy jobban néznek-e ki, az szubjektív, de legalább mindenhol működni fognak.

Cinnamon „stílusok”

A Cinnamon következő verziója bevezet egy új koncepciót, a „stílusok” fogalmát. Egy stílusnak legfeljebb három módja van: vegyes, sötét és világos. Mindegyik mód tartalmazhat színváltozatokat. A variáns a témák olyan kombinációja, amelyek jól működnek együtt. A stílusok, módok és variánsok mögött az az elképzelés áll, hogy igazán egyszerűvé tegye a váltást, és hogy gyorsan át lehessen tekinteni a jelenlegi beállítást, függetlenül attól, hogy hány egyedi téma van telepítve, és anélkül, hogy egymáshoz illeszkedő elemeket kellene keresni.

Amikor megnyitja a téma beállításait, ezt fogja látni:

A stíluskombinációban olyan népszerű stílusokat lát majd, mint az Adwaita, Mint-X, Mint-Y stb... Válasszon ki egy módot, és megjelennek a színváltozatok.

A stílusok, módok és színváltozatok között néhány gombnyomással válthat majd az új verzióban.

A stílusok, módok és színváltozatok között néhány gombnyomással válthat majd az új verzióban.

Ha testreszabni szeretné a dolgokat, vagy olyan témák kombinációját szeretné kiválasztani, amelyek nem javasoltak, akkor a „Speciális beállítások” gombra kattintva visszatérhet a megszokott beállítási ablakba, ahol minden témát külön-külön választhat.

Mint-L

A Mint-Y-Legacy-t átnevezték Mint-L-re.

Ha kedveli a „sötétebb” témákat, akkor még soha nem volt ilyen egyszerű a választás. Most, hogy a monokróm ikonok eltűntek, kompatibilissá váltak a teljes színű ikonokat használó alkalmazásokkal.

Kéttónusú hely ikonok

A csíkok eltűntek a helyikonokról, és minden szín gyönyörű kéttónusú ikonokat kapott.

Íme néhány példa, Aqua:

Rózsaszín:

Új színváltozatok

Korábban igyekeztek a készítők a szivárvány minden színét lefedni, és arra törekedtek arra, hogy a színek ne legyenek túlságosan hasonlóak egymáshoz. Ez hiba volt. A tapasztalatok szerint a legtöbb ember a kéket vagy az aquát szereti leginkább. Természetesen a fejlesztők továbbra is törekednek a változatosság biztosítására, és az nem probléma, ha két stílus hasonló, amíg valami kézzelfoghatót különbséget hoznak, és mindkettő népszerű.

Ezeket az elveket szem előtt tartva készült el egy másik narancssárga kombináció. Ez a Yaru-t használja (a Papirusból, az Ubuntu Yaru témájából inspirálódva):

A kéktől a zöldig pedig 7 gyönyörű változatot kapnak a felhasználók. Itt van a Teal szín a Cyan ikonok használatával:

Terjesztések és a harmadik féltől származó témák

Mindenki számára minden azonnal működni fog, nem kell barkácsolni. Azt szeretnék a fejlesztők, hogy a Cinnamon stílusok jól működjenek mindenkinél, más disztribúciókban is, és a külső képzőművészektől származó témák esetében is.

A Cinnamon stílusok JSON fájlokban vannak definiálva a

/usr/share/cinnamon/styles.d/

és mappában helyezkednek el. Ezeket a fájlokat ábécé sorrendben olvassa be a rendszer, és a stílusok felülírhatják egymást, ha azonos nevük van. Ez azért van így, hogy a disztribúciók, továbbá a témák készítői saját stílusokat definiálhassanak. A Cinnamon az Adwaita számára biztosít stílusdefiníciókat. A Mint további stílusdefiníciókat biztosít a saját témáihoz.

Az alkotóművészek számára is viszonylag egyszerűvé tették új Mint-Y ikon témák generálását. Itt vannak a SUSE és a Gulf példái:

Ha érdekli a Cinnamon stílusok definiálása vagy saját Mint-Y színtémák generálása, ne habozzon kapcsolatba lépni a fejlesztőkkel!

(forrás)

Hozzászólások

Balazs_B képe

Jó lesz!

Nekem tetszik!

 

Aki fel akarta túrbózni a Mint kinézetét, az persze eddig is meg tudta tenni ezt. Most viszont már gyárilag benne lesz még több lehetőség erre!!!

Én például pont ezt nem értettem sosem a GNOME-nál. Miért kell kivenni az ilyen funkciókat? Oké hogy hülyebiztossá teszik mert csak kettő opciót lehet kiválasztani gyárilag, de miért kell ezeket a funkciókat ki is szedni?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jó lesz!

#1 Teljesen egyetértek, a rajongók nagy része testreszab, a felhasználók meg kevésbé. Pont ez a jó a szabad szoftverben, hogy lehet akár bütykölni is mindenfélét, akár témákat is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó lesz!

#1
Legutobb a cli csomagkezelo kinezetet turboztam kisse.
sudo apt install nala
https://trendoceans.com/nala-package-manager/
https://ibb.co/m8bDVym

(apt, aptitude ugyanugy hasznalhato mint eddig.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ja ja, ki ki hogy

Szomszédnak tönkre ment az őskori gépe, egy Lenovo akárhányas (fekvő alacsony ház, csak kettő SATA II port, 1 HDD hely, LGA775, W7) -mondta nézzem már meg, mondtam vegyen inkább kevésbé régi gépet. Nincs most arra pénz...

OK, akkor megjavítom, de az nem most lesz (púpos kondikat kell cserélni az alaplapon). De megkaphatja a régi gépem, csak szerzek valahonnan egy házat... Összeraktam, tettem bele HDD-ket, SSD-t, raktam rá egy Linux Mint-et, meg biztos ami biztos, a W7-et...

Átvittem, mutattam a Linuxot, mi hol van, témákat, kiegészítőket, háttérkép meg színvilág, és elkezdtem összefoglalni, hogy mit kell tudni, pl. attribútumok -na itt nézett mint aki marslakót lát, mondta ilyeneket ne mondjak. Jó, akkor vissza, itt lehet beállítani ezt, ilyen effektusok -jaj, áttetsző menü, panel, ez nagyon zavaró, ezt ne...

Jó, akkor egy pasztell témát belőttem, közbe kinyögte, hogy annyira ne erőlködjek, úgyis a Windows lesz használva.

Akkor mondom, láttad, hogy miket kattintottam össze, nyitogattam, csuktam módosítottam? És láttál bármiféle karikázást, késlekedést, láttad milyen villámgyorsan működött minden?

Ja, tényleg. Akkor szedjem le a Windowst, nem kell...

Azóta is azzal a pasztell (szerintem randa) témával működik a rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Windows-ról váltva

#2 Sok helyen elég volt nálam is csak kicsit mutogatni a rendszert, hogy gyorsabb az eddigi W-nél, kicsit máshol van, kicsit mások az ikonok, de legtöbbször ez a szint megugorható volt. Meg ha tehetem inkább Linux-ot támogatom a felhasználóknak, azt szívesebben teszem, jobban kézreáll már nekem. Nagy út volt ez nekem a 90-es évek végi Windows használattól, főleg NT vonal, emlékszem mennyire vártam a 2000-et és mennyire nem volt hozzá hardverem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nekem tetszenek az új

Nekem tetszenek az új fejlesztések, kíváncsian várom, hogy milyen lesz a Linux Mint 21.2 és az LMDE6. A témaválasztónak szerintem jót tesz ez az átszervezés és aki jobban testre akarja szabni a rendszerét, az is megtalálja a számára jó utat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve