Xfce újdonságok

kami911 képe

A Linux Mint 21.2 verziójában az Xfce 4.18-as verziója használható. Az újdonságok részletes listája itt olvasható el. A teljes változásnapló pedig itt található.

Widget könyvtár (libxfce4ui)

A fájlnév beviteli párbeszédpanel

Az XfceFilenameInput egy kényelmes widget a fájlnevek beviteléhez, amely azért került hozzáadásra az asztali környezethez, hogy már a korai szakaszban megakadályozza az érvénytelen fájlneveket megadását, és részletes visszajelzést adjon a konkrét problémáról.

XfceFilenameInput - hátul lévő helykitöltő jelek

XfceFilenameInput - per jel

Általános gyorsbillentyű-szerkesztő

Ez a widget egy gyorsbillentyű- szerkesztő, amelyet azért vezettek be, hogy grafikus felületet kapjon a komponensspecifikus gyorsbillentyűk módosítására. Jelenleg csak a Thunar, az Xfce4-terminál és a Mousepad által használatos, bár más komponensek is használatba vehetik.

Az XfceShortcutsEditor a Thunarban

Thumbnail Service (Bélyegkép előállító szolgáltatás)

Néhány teljesítményjavítás történt a pixbuf-thumbnailer és az ütemező programokban. Valamint most már több felülírási lehetőség is van az asztali bélyegképekhez. Mostantól támogatott az x-large és xx-large méretű bélyegképek használata, ami gyakran előfordul a nagy felbontású kijelzők használatakor.

A Tumbler és a Thunar mostantól támogatja a megosztott bélyegkép-tárolókat tárolókat, ahogyan azt a freedesktop.org bégyegkép specifikációja leírja. Ezzel a funkcióval előzetesen készíthetünk miniatűröket egy mappához, közvetlenül a képek közelében. Így a miniatűröket nem kell minden egyes felhasználó számára újra generálni. A megosztott beélyegképekről további információkat a kapcsolódó blogbejegyzésben talál.

Panel (xfce4-panel)

A DateTime és a Clock pluginok átfedő funkcionalitást biztosítottak. A párhuzamos fejlesztés elkerülése érdekében egyetlen bővítménybe olvadtak össze.

panel-clock1

Az új 'Clock' panel widget

Az új Clock plugin most egy új bináris időmódot kapott, és alvásfigyelőt biztosít. Itt egy képernyőkép az összes lehetséges elrendezésről, amelyek: A következő beállítások közül választhatunk: Analóg, Bináris, Digitális, Fuzzy és LCD.

panel-clock2

Az összes lehetséges óra üzemmód
Asztalkezelő (xfdesktop)

A Thunarhoz hasonlóan mostantól a kontextusmenü 'Törlés' menüpontja elrejthető.

Annak érdekében, hogy az 'asztali ikonok átrendezése' gomb megnyomásakor véletlenül se piszkoljuk össze az asztalt, mostantól megerősítést kér a felhasználó.
Beállításkezelő (xfce4-settings)

Az xfce4-settings-manager keresőbejegyzését kicsit leegyszerűsítették. Mostantól mindig megjelenik, csúszka vagy gomb nélkül.

settings-main-dialog

xfce4-settings-manager - a keresés bejegyzése mindig megjelenik
Megjelenítési beállítások

Az xfce4-display-settings kapott néhány apróbb javítást, és lehetőséget arra, hogy eldöntsük, mit tegyünk, ha új kijelzőt csatlakoztatunk.

settings-display

xfce4-display-settings - kisebb javítások
A megjelenés beállításai

Új téma kiválasztásakor mostantól lehetőség van automatikusan beállítani egy hozzá illő xfwm4 témát, ha van ilyen.

settings-appearance

xfce4-appearance-settings - kapcsoló a megfelelő Xfwm4 téma beállításához
Fájlkezelő (thunar)
Lista nézet

A könyvtárak esetében mostantól a méret oszlopban megjeleníthető a tartalmazó fájlok száma. Mostantól lehetőség van a 'fájl létrehozásának dátuma' oszlop hozzáadására, és az 'oszlopok konfigurálása' párbeszédpanel bármelyik oszlopfejre való jobb kattintással megnyitható.

thunar-listview1

Thunar - Lista nézet - Beállítások

thunar-listview2

Thunar - Lista nézet - Fájlok száma és a fájl létrehozásának dátuma
Kép előnézet

Végre egy képelőnézeti oldalsó ablaktábla került a Thunarhoz. Nem, várjunk csak, valójában kettő is! Kiválaszthatja a "beágyazott" módot, amely nem foglal extra helyet, de elrejti a bal oldali ablaktábla egyes részeit. Vagy választhatja az "önálló" üzemmódot, amely egy külön jobb oldali ablaktáblát használ, és néhány alapvető információt is megjelenít.

thunar-preview1

Thunar - Beágyazott képelőnézet

thunar-előnézet2

Thunar - Önálló képelőnézet
Visszavonás és újraindítás

Mostantól lehetőség van az alapvető fájlműveletek visszavonására és újbóli elvégzésére. A visszavonás és az újrakezdés használható az 'áthelyezés', 'átnevezés', 'kukázás', 'összekapcsolás' és 'létrehozás' műveletekhez. Alapértelmezés szerint az utolsó 10 művelet előzménye kerül tárolásra, bár az előzmények hossza konfigurálható. A visszavonás/visszavonás kiváltásakor egy kevés részletet tartalmazó értesítés jelenik meg.

thunar-undo-redo

Thunar - Visszavonás és újrakezdés
Fájl kiemelése

A fájlok mostantól kiemelhetők a háttér és a fájlnév különböző színű beállításával. Ezt egy további fülön keresztül lehet megtenni, amely a 'tulajdonságok' párbeszédpanelen található. A nézet menüben egy jelölőnégyzet áll rendelkezésre a funkció engedélyezéséhez/letiltásához. Ha engedélyezve van, a fájlok mostantól a szivárvány minden színében megjeleníthetők.

thunar-hightlight1

Thunar - Fájlkiemelő beállítások

thunar-hightlight2

Thunar - Kiemelt fájl a lista nézetben

thunar-hightlight3

Thunar - Kiemelt fájlok ikon nézetben

A fájlkiemeléssel kapcsolatos további információkért olvassa el a kapcsolódó blogbejegyzést.
Eszköztár

Mostantól lehetőség van az eszköztár testreszabására a személyes igényei szerint! Ehhez egy további párbeszédpanel került hozzá, amelyen az egyes elemek láthatósága és pozíciója kezelhető. Valamint a mappákhoz megjelenő egyéni műveletek is használhatók az eszköztáron.

A menüsor elrejtésekor egy további eszköztárgomb jelenik meg, amellyel a menü megjeleníthető.

thunar-toolbar1

Thunar - Eszköztár minden konfigurálható elemmel

thunar-toolbar2

Thunar - Eszköztár konfigurációs párbeszédpanel

thunar-toolbar3

Thunar - Menüsor megjelenítése gomb

A konfigurálható eszköztárral kapcsolatos további információkat a kapcsolódó blogbejegyzésben talál.
Osztott nézet

A Thunar mostantól lehetőséget biztosít osztott ablaktáblák használatára. A panelek elválasztója mozgatható, és a pozíciója tárolásra kerül. Egy xfconf beállításon keresztül függőleges osztás is lehetséges.

thunar-splitpanes

Thunar - Osztott panelek
Statusbar

Az állapotsor stílusát finomítottuk, és a '|' mostantól a bejegyzések elválasztására szolgál. Továbbá, mostantól lehetőség van a testreszabására a kontextus menü segítségével.

thunar-statusbar

Thunar - Állapotsor testreszabása
Rekurzív keresés

A Thunarban mostantól lehetőség van rekurzív keresésre, közvetlenül magában a Thunarban. A keresés egy külön szálban történik, és a keresési eredmények gyorsan hozzáadódnak egy listanézethez. Egy új 'Location' sor mutatja, hogy hol találhatóak a keresési eredmények, és a kontextusmenüben a 'Open Item Location' (Elem helyének megnyitása) opcióval gyorsan oda lehet utazni. A beállítások párbeszédpanelben lehetőség van a rekurzív keresés helyi mappákra való korlátozására vagy letiltására.

thunar-search1

Thunar - Rekurzív keresés

thunar-search2

Thunar - Rekurzív keresés beállításai

A rekurzív keresési funkcióval kapcsolatos további információkért olvassa el a kapcsolódó blogbejegyzést.
Legutóbb használt fájlok

A nemrég használt fájlok mostantól az oldalsó ablaktáblában érhetők el. A 'Rekurzív keresés' funkcióhoz hasonlóan az új 'Hely' sor használható a lista nézetben. Emellett a 'Legutóbbiak' funkcióhoz egy új 'Visszatérés' sor is hozzáadható, amellyel a fájlokat a legutóbbi használatuk szerint lehet rendezni.

thunar-recent

Thunar - Legutóbb használt fájlok

A Thunarban a 'Legutóbbiak'-ról további információkat a kapcsolódó blogbejegyzésben talál.
Könyvjelző menü

Annak érdekében, hogy a 'Go' menü kompakt maradjon, a könyvjelzők egy külön, új 'Könyvjelzők' menübe kerültek. A 'Könyvjelző hozzáadása' menüpont a Thunar 4.18-as verziójában inkább a 'Küldöm' menüben volt elrejtve. Az új 'Könyvjelzők' menü részeként most már jobban látható.

thunar-bookmarks

Thunar - Könyvjelzők menü
Szemétkönyvtár

Az új kiadással a szemétkönyvtár egy információs sávot biztosít, amely könnyű hozzáférést biztosít az `Empty Trash` és a 'Restore' funkciókhoz. A lista nézet használatakor megjelenik egy 'Törlés dátuma' oszlop, így a fájlok a törlés dátuma szerint rendezhetők. A kontextusmenüben mostantól lehetőség van a 'Visszaállítás és megjelenítés' kiválasztására, hogy automatikusan megnyíljon egy új lap a visszaállított fájl(ok) mappájában.

thunar-trash

Thunar - Szemét infoszalag és törlés dátuma oszlop
Alapértelmezett alkalmazások

Javult az egyes mime típusokhoz tartozó alapértelmezett alkalmazások beállításának/feloldásának kezelése. A kontextusmenü kapott egy dedikált 'Set Default Application' (Alapértelmezett alkalmazás beállítása) elemet, amely megnyitja az 'ApplicationChooserDialog'-ot az 'use as default' (alapértelmezettként használni) előválasztással. A párbeszédpanel mostantól rendelkezik egy 'Alapértelmezett alkalmazás' résszel, hogy egyértelművé váljon, melyik alapértelmezett alkalmazás van jelenleg beállítva. Ha el akarja távolítani az alkalmazásokat a listából, kattintson rá a jobb gombbal, és válassza a 'társítás elfelejtése' lehetőséget.

thunar-default-application1

Thunar - Kontextusmenü-bejegyzés az alapértelmezett alkalmazás beállításához

thunar-default-application2

Thunar - Átalakított alkalmazásválasztó párbeszédpanel
Egyéni műveletek

Mostantól lehetőség van az egyéni műveletek kaszkádos almenükben történő elrendezésére. Csak adja meg az egyéni művelet azonos almenü nevét, hogy ugyanabba a menübe helyezze. Ha több menüszintre van szüksége, akkor ezt úgy érheti el, ha az "Almenü" bejegyzés elérési útvonalában a '/' betűt használja.

thunar-uca-submenu1

Thunar - Egyéni akció almenü

thunar-uca-submenu2

Thunar - Egyéni művelet konfigurációs párbeszédpanel
Beállítások

A beállítások párbeszédpanelben a miniatűrök beállításai csoportosítva lettek, és eközben lehetőség van a fájlméret korlátozására, amelyhez miniatűröket kell generálni. Ez enyhíti az esetleges teljesítményproblémákat azáltal, hogy megakadályozza a nagyméretű videofájlok miniatűrjeinek létrehozását.

thunar-preferences1

Thunar - Miniatűr beállítások

A fájlátviteli műveletek mostantól opcionálisan használhatják a *.partial~ fájlt köztes fájlként. Az átviteli művelet után mostantól lehetőség van a fájl ellenőrző összegek ellenőrzésére, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egyetlen bit sem sérült meg. Vegye figyelembe, hogy az ellenőrző összeg funkció aktiválásakor a másolás során némi többletidőre lesz szükség.

thunar-preferences2

Thunar - Fájlátviteli beállítások

Az új fájlátviteli beállításokkal kapcsolatos további információkért olvassa el a kapcsolódó blogbejegyzést.

Egy jelölőnégyzetet adtunk hozzá a héjszkriptek futtatásának engedélyezéséhez. A Thunar 4.18-ban csak egy rejtett beállítás módosításával lehetett megváltoztatni ezt a viselkedést. Használja ezt az opciót óvatosan!

thunar-preferences3

Thunar - Szkriptfuttatási beállítások

Mostantól lehetőség van a lapok indításkor történő visszaállítására, valamint a teljes könyvtár elérési útvonalának megjelenítésére a lapok címében.

thunar-preferences4

Thunar - Lap- és ablakbeállítások
Alkalmazáskereső (xfce4-appfinder)
Konfiguráció

Az Appfinder támogatást kapott a 'PrefersNonDefaultGPU' tulajdonsághoz, ami hasznos a hibrid grafikus kártyákkal rendelkező rendszereknél.

A környezeti változókat mostantól elemzi a rendszer, ha összecsukott módban adjuk át.

Az ablakdíszítések elrejtésének lehetősége hozzá lett adva.appfinderxfce4-appfinder ablakdíszítés nélkül
Ablakkezelő (xfwm4)
MunkaterületekA munkaterület beállítás mostantól más ablakkezelőkkel is működik.
Compositor

A kompozitor mostantól támogatja az adaptív vsync-et GLX-szel.
Általános
Méretezés

Javítottuk az UI skálázás támogatását és javítottuk a sok elmosódott ikonokat az alapkomponensekben, amikor a skálázást használják. Ez különösen hasznos lesz a Hi DPI képernyők esetében.
Ablak fejlécek

Az Xfce Windows/Dialogok összes fejlécét alapértelmezés szerint mostantól az ablakkezelő rajzolja (Xfwm4). Néhány párbeszédpanel opcionálisan támogatja a 'GtkHeaderBar' (CSD) megjelenítést, ami egy xfconf beállítással engedélyezhető.

general-gtkheaderbarxfce-appearance-settings - A GtkHeaderBar engedélyezésének beállítása.

 

 

Melléklet: