Raspberry Pi

kami911 képe

Raspberry Pi Pico W: a 2300 forintos IoT platform

Mindig öröm, ha egy új, megfizethető árú eszköz kerül a piacra. A Raspberry Pi Pico W pont ilyen, egy 6 dolláros kicsi számítógép, WiFi csatlakozással. Ideális IoT feladatokra.

Tavaly januárban mutattuk be a 4 dolláros Raspberry Pi Pico-t, az első olyan termékünket, amely az itt, a Raspberry Pi-nél tervezett szilíciumra épül. Ennek középpontjában az RP2040 mikrokontroller áll, amely a TSMC 40 nm-es, alacsony fogyasztású eljárásán készült, és két 133 MHz-es Arm Cortex-M0+ magot, 264 kB on-chip SRAM-ot és az egyedi programozható I/O alrendszerünket tartalmazza.

A bevezetés óta közel kétmillió Pico lapkát adtunk el, és az RP2040 számos harmadik féltől származó termékben is helyet kapott. Mindig is úgy gondoltuk, hogy az RP2040 kiválóan alkalmas kereskedelmi és ipari alkalmazásokhoz, de a globális félvezetőhiány jelentősen felgyorsította az elfogadást. Mivel ma már több millió darab van forgalomban, és több tízmillió további egységre van csővezeték, a jelenlegi beszállítóik által cserbenhagyott tervezőmérnököknek tökéletes ürügyük van a kísérletezésre.

kami911 képe

10 éves lett a Raspberry Pi projekt

Eben Upton visszaemlékezése:

Majdnem pontosan ma tíz évvel ezelőtt több ezren állítottátok be az ébresztőórátokat, és arra ébredtetek a szökőnap reggelén, hogy felfedezzétek, hogy elkezdtük árulni a Raspberry Pi számítógépeket. Mire aznap este a kocsmában összegyűlt az önkéntes csapatunk egy ünnepi italra, a Farnell és RS Components már több mint 100 000 megrendelést fogadott be (annak ellenére, hogy a terhelés alatt nehezen tudták online tartani a weboldalukat); (rövid időre) Lady Gaga-t is megelőztük; és a Raspberry Pi egy kicsit nagyobb lett, mint terveztük.

Koppány képe

A Raspberry Pi operációs rendszer mostantól a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye"-n alapul.

A hivatalos Raspberry Pi OS (korábban Raspbian) frissült, és most a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer-sorozaton alapul.

A Raspberry Pi OS legújabb, 2021. október 30-i kiadása az első, amely alapját a régi stabil Debian GNU/Linux 10 „Buster” helyett a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer sorozat adja és  alapértelmezés szerint a Linux 5.10.63 LTS kernelel érkezik.

kami911 képe

Fedora 37: Raspberry Pi is támogatott

A Fedora Linux 37 még idén ősszel elérhető lesz, és számos új funkciót és fejlesztést ígér, köztük a Raspberry Pi 4 eszközök hivatalos támogatását. A Raspberry Pi 4 támogatása a Fedora Linuxban nem újdonság. A Red Hat által szponzorált disztribúciót a felhasználók már futtathatták az apró számítógépen, de néhány kulcsfontosságú funkció hiányzott, például a hardveresen gyorsított grafika, így a Fedora Project hivatalosan sosem támogatta.

simonszoft képe

200 db Raspberry Pi 400 az ELTE vizsgaközpontjában

Az ELTE új vizsgaközpontjában a 2021-es novemberi hivatalos indulása óta hetente 10000 vizsgát tesznek a diákok Raspberry Pi 400-as gépeken! Számos ELTE-s projekthez használtak már eddig is Raspberry Pi egységeket főként tudományos és kísérleti jelleggel, valamint IOT eszközként. A jelenlegi már kiforrott felhasználás viszont ettől eltérő, mert munkaállomásként használják a gépeket, sikerrel. Természetesen a Raspberry Pi OS fut a gépeken. Reméljük több hazai intézmény is átveszi majd a gyakorlatot.

kimarite képe

Robotépítő tanfolyamok indulnak

Élmény és tudás, immár felnőtteknek is! Kifejezetten felnőtteknek tartunk robotépítő tanfolyamot, 18 éves kortól. Előképzettség nem szükséges! A képzésen a résztvevőket egy rajzoló robot összeszerelésén és programozásán keresztül vezetjük be a robotikába.

Feliratkozás RSS - Raspberry Pi csatornájára