Raspberry Pi

kami911 képe

10 éves lett a Raspberry Pi projekt

Eben Upton visszaemlékezése:

Majdnem pontosan ma tíz évvel ezelőtt több ezren állítottátok be az ébresztőórátokat, és arra ébredtetek a szökőnap reggelén, hogy felfedezzétek, hogy elkezdtük árulni a Raspberry Pi számítógépeket. Mire aznap este a kocsmában összegyűlt az önkéntes csapatunk egy ünnepi italra, a Farnell és RS Components már több mint 100 000 megrendelést fogadott be (annak ellenére, hogy a terhelés alatt nehezen tudták online tartani a weboldalukat); (rövid időre) Lady Gaga-t is megelőztük; és a Raspberry Pi egy kicsit nagyobb lett, mint terveztük.

Koppány képe

A Raspberry Pi operációs rendszer mostantól a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye"-n alapul.

A hivatalos Raspberry Pi OS (korábban Raspbian) frissült, és most a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer-sorozaton alapul.

A Raspberry Pi OS legújabb, 2021. október 30-i kiadása az első, amely alapját a régi stabil Debian GNU/Linux 10 „Buster” helyett a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer sorozat adja és  alapértelmezés szerint a Linux 5.10.63 LTS kernelel érkezik.

simonszoft képe

200 db Raspberry Pi 400 az ELTE vizsgaközpontjában

Az ELTE új vizsgaközpontjában a 2021-es novemberi hivatalos indulása óta hetente 10000 vizsgát tesznek a diákok Raspberry Pi 400-as gépeken! Számos ELTE-s projekthez használtak már eddig is Raspberry Pi egységeket főként tudományos és kísérleti jelleggel, valamint IOT eszközként. A jelenlegi már kiforrott felhasználás viszont ettől eltérő, mert munkaállomásként használják a gépeket, sikerrel. Természetesen a Raspberry Pi OS fut a gépeken. Reméljük több hazai intézmény is átveszi majd a gyakorlatot.

kimarite képe

Robotépítő tanfolyamok indulnak

Élmény és tudás, immár felnőtteknek is! Kifejezetten felnőtteknek tartunk robotépítő tanfolyamot, 18 éves kortól. Előképzettség nem szükséges! A képzésen a résztvevőket egy rajzoló robot összeszerelésén és programozásán keresztül vezetjük be a robotikába.

Feliratkozás RSS - Raspberry Pi csatornájára