Megjelent a Debian 12.2

kami911 képe

A Debian Project tegnap bejelentette a Debian 12.2 kiadását és általános elérhetőségét, mint a legújabb Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” operációs rendszer sorozat második ISO-lemezkép frissítését.

A Debian 12.2 három hónappal a Debian GNU/Linux 12 Bookworm (Könyvmoly) megjelenése után érkezik, hogy az operációs rendszert új hardverre telepíteni kívánók számára naprakész telepítési adathordozót biztosítson, mellyel nem kell több száz frissítést letöltenie a tárolókból a telepítés után. Ez a kiadás elsősorban a biztonsági problémák javításait tartalmazza, valamint néhány komolyabb problémára vonatkozó kiigazítást. A biztonsági javaslatok már külön is megjelentek.

Mint ilyen, a Debian 12.2 tartalmazza az összes biztonsági és szoftverfrissítést, amelyet 2023. június 10. óta adtak ki a Debian GNU/Linux 12 „Bookworm” operációs rendszerhez. Számokban kifejezve, az új ISO-kiadás összesen 117 csomaghoz és 52 biztonsági frissítés képében tartalmaz különféle hibajavításokat.

A Debian GNU/Linux 12 felhasználóknak ajánlott telepíteni a frissítéseket, ami terminálemulátoron vagy virtuális konzolon az alábbi parancsokkal is lehetséges:

sudo apt update && sudo apt full-upgrade.

A biztonsági és hibajavítások technikai részletei a kiadási bejelentési oldalon megtekinthetők . Az új ISO lemezképek már letölthetők a hivatalos webhelyről , de a Debian Project emlékeztet arra, hogy ez az első Debian 12 pontos kiadás nem jelenti a Bookworm sorozat új verzióját.

Miként az megszokott, a Debian 12.1 telepítőkészletei elérhetők 64 bites (amd64), 32 bites (i386), PowerPC 64 bites Little Endian (ppc64el), IBM System z (s390x), MIPS 64 bites Little Endian (mips64el), MIPS 32 bites Little Endian (mips64el), MIPS 32 bites Armel Endian, ARMMIch (Armel,6Arfh, APSh, ARMMIch) és arm64) hardver architektúrákhoz.

Mindemellet  érkeztek Debian 12.2 Live ISO-lemezképek is, amelyek előre telepítve vannak a KDE Plasma, GNOME, Xfce, LXQt, LXDE, Cinnamon és MATE asztali környezetekkel, de csak 64 bites rendszerekhez. NetInstall image (grafikus felület nélküli kiadás) is letölthető azok számára, akik a Debian testre szabását a hálózaton keresztül szeretnék végrehajtani.