sebezhetőség

kami911 képe

A Terrapin támadás csökkentheti az OpenSSH kapcsolatok biztonságát

A Terrapin támadás képes csökkenteni az OpenSSH kapcsolatok biztonságát. Akadémiai kutatók egy új támadást fejlesztettek ki, melyet Terrapin néven publikáltak. A kapcsolat felépítésekor, a kézfogás során manipulálja a kódszámokat, hogy bizonyos széles körben használt titkosítási módok használata esetén feltörje az SSH-csatorna integritását.

kami911 képe

CacheWarp: Új sérülékenység az AMD CPU-kban

Manapság nem csak az Intel-nek kell biztonsági szivárgást betömnie. A CacheWarp egy az AMD Epyc első, második és harmadik generációs processzorokban felfedezett biztonsági rés, amely ehetővé teszi a támadók számára, hogy eltérítsék a vezérlést, betörjenek a titkosított VM-ekbe, és jogosultságnövelést hajtsanak végre a VM-en belül. Ez a most fellelt szoftveres hiba az AMD SEV-ES és SEV-SNP alrendszerek ellen irányuló sikeres támadás.

kami911 képe

Kellemetlen VMware sebezhetőségek

A VMware cég biztonsági frissítéseket adott ki, hogy orvosolja azokat a nulladik napi (zero-day) sebezhetőségeket, amelyeket egymásba fűzve felhasználva  kód végrehajtása érhető el azokon a Workstation és Fusion rendszereken, amelyeket nem frissítettek a legújabb javításokkal. A két hiba része volt a Pwn2Own Vancouver 2023 rendezvényen bemutatott sérülékenységi láncnak, amelyet a STAR Labs csapata biztonsági kutatói mutattak be egy hónapja a hackerverseny második napján.

LinuxMintHungary képe

Sérülékenységet találtak a KeePass jelszókezelőben

A KeePass egy igen népszerű nyílt forráskódú jelszókezelő program, ami helyi telepítésű, azaz a titkosított jelszó adatbázist nem a felhőben, hanem a felhasználó eszközén tárolja. A szoftver elsősorban Windows-os számítógépek számára készült, azonban létezik MacOS-re és Linuxra, valamint okostelefonokra portolt változata is. (Egy segédletben bővebben is megismerheti, hogy a jelszókezelőknek milyen típusai vannak.)

kami911 képe

Két magas besorolású hiba miatt érdemes frissíteni az OpenSSL-t

A kritikus hiba végül inkább csak magas besorolásúvá szelídült, de így is mindenki, aki OpenSSL-t 3.0.0-3.0.6 közötti verziókat használ valamilyen formában, frissítse az OpenSSL szoftverkönyvtárat a 2022. november elsejétől elérhető verziókra – így két CVE javítását is megkapja.

Az OpenSSL projekt a hibákról így ír:

kami911 képe

Elsején vigyázó tekinteteiteket az OpenSSL-re vessétek

Az OpenSSL projekt csapata szeretné előre bejelenteni az OpenSSL 3.0.7-es verzióját. Az OpenSSL 3.0.7 egy biztonsági hibajavító kiadás, amely a legmagasabb, kritikus (CRITICAL) súlyosságú probléma át orvosol majd.

kimarite képe

Az új esztendőre: EU-s bug bounty program

Az Európai Bizottság Informatikai Főigazgatóságának (DIGIT – Directorate-General for Informatics) felügyelete alatt indították be a FOSSA (Free and Open Source Software Auditing) projektet, és ennek keretében két széles körben használt programra, az Apache HTTP Server Core-ra és KeePass jelszókezelőre hirdetett hibakereső programot. A kísérlet első szakasza, amire egymillió eurós jutalmazási keretet biztosított az EU, sikeres volt, így 2017-re megduplázták az összeget.

kami911 képe

Veszélyezteti az ellátási láncokat a TeamCity sebezhetőség

A hackerek elkezdték kihasználni a TeamCity On-Premises kritikus súlyosságú hitelesítés megkerülési sebezhetőségét. A kihasználás tömeges, több száz új felhasználó jött létre a nyilvános weben elérhető, javítatlan TeamCity példányokon.

A CVE-2024-27198 kritikus sebezhetőség súlyossági pontszáma 9.8, és a TeamCity minden verzióját érinti a 2023.11.4 kiadásig.

kami911 képe

Akár 97000 Microsoft Exchange kiszolgáló is sebezhető lehet

A CVE-2024-21410 néven nyomon követett, kritikus súlyosságú jogosultságnövelési hiba, amelyet a hackerek aktívan kihasználnak, lehetővé teszi, hogy hitelesítés nélküli támadók NTLM relay támadásokat hajtsanak végre a sebezhető Microsoft Exchange szervereken, és növeljék jogosultságaikat a rendszerben.

kami911 képe

Új Bifrost malware Linuxra, amely VMware doménnek álcázza magát a rejtőzködéshez

Az új Linux-ra készített Bifrost távoli hozzáférésű trójai (RAT) több új álcázási technikát alkalmaz, többek között egy olyan csalárd tartományt, amely úgy lett megtervezve, hogy a VMware részének tűnjön. Húsz évvel ezelőtt azonosították először, a Bifrost az egyik legrégebben fennálló RAT fenyegetés, amely jelenleg kering a világban. Kiszolgálókat fertőz meg rosszindulatú e-mail mellékletek vagy terjesztő oldalak segítségével. Majd érzékeny információkat gyűjt a gazdagépről.

XOrg sebezhetőségek

A közelmúltban több biztonsági rést fedeztek fel a 21.1.11 előtti XOrg szerveren és a 23.2.4 előtti Xwayland megjelenítési implementációkban. Ezek a sérülékenységek halom túlcsordulást, határokon túli írásokat és a helyi jogosultságok kiszélesítését eredményezhetik, ami potenciálisan lehetővé teszi a támadók számára, hogy további infrastruktúrát tekinthessenek meg támadáshoz, felhasználók hozzáadásához vagy törléséhez, illetve fájlok vagy más felhasználók engedélyeinek módosításához.

kami911 képe

Négy súlyos hibát azonosítottak a GNU C könyvtárban, azaz a glibc-ben

kami911 képe

Isten nem ver bottal, csak VMware

Súlyos biztonsági rést találtak a VMware vCenter Server Appliance szoftverében, ami veszélyezteti a VMware vCenter Server és a VMware Cloud Foundation terméket és a távoli támadók bejutását és tetszőleges kód végrehajtását teszi lehetővé. A sérülékenységnek nem szükséges hitelesítés a kihasználásához.

kami911 képe

Négy új Microsoft Exchange zero-day sebezhetőségre derült fény

A Zero Day Initiative (ZDI) nemrégiben nyilvánosságra hozott négy kritikus súlyosságú sebezhetőséget, amelyet a Microsoft Exchange rendszerekben találtak. A szeptember 7-én jelentett hibákat a Microsoft 20 nappal később azonnali beavatkozást nem igénylőnek minősítette, így a ZDI két hónappal később, most, nyilvánosságra hozta ezek tényét.

Oldalak

Feliratkozás RSS - sebezhetőség csatornájára