sebezhetőség

kami911 képe

A Terrapin támadás csökkentheti az OpenSSH kapcsolatok biztonságát

A Terrapin támadás képes csökkenteni az OpenSSH kapcsolatok biztonságát. Akadémiai kutatók egy új támadást fejlesztettek ki, melyet Terrapin néven publikáltak. A kapcsolat felépítésekor, a kézfogás során manipulálja a kódszámokat, hogy bizonyos széles körben használt titkosítási módok használata esetén feltörje az SSH-csatorna integritását.

kami911 képe

CacheWarp: Új sérülékenység az AMD CPU-kban

Manapság nem csak az Intel-nek kell biztonsági szivárgást betömnie. A CacheWarp egy az AMD Epyc első, második és harmadik generációs processzorokban felfedezett biztonsági rés, amely ehetővé teszi a támadók számára, hogy eltérítsék a vezérlést, betörjenek a titkosított VM-ekbe, és jogosultságnövelést hajtsanak végre a VM-en belül. Ez a most fellelt szoftveres hiba az AMD SEV-ES és SEV-SNP alrendszerek ellen irányuló sikeres támadás.

kami911 képe

Kellemetlen VMware sebezhetőségek

A VMware cég biztonsági frissítéseket adott ki, hogy orvosolja azokat a nulladik napi (zero-day) sebezhetőségeket, amelyeket egymásba fűzve felhasználva  kód végrehajtása érhető el azokon a Workstation és Fusion rendszereken, amelyeket nem frissítettek a legújabb javításokkal. A két hiba része volt a Pwn2Own Vancouver 2023 rendezvényen bemutatott sérülékenységi láncnak, amelyet a STAR Labs csapata biztonsági kutatói mutattak be egy hónapja a hackerverseny második napján.

LinuxMintHungary képe

Sérülékenységet találtak a KeePass jelszókezelőben

A KeePass egy igen népszerű nyílt forráskódú jelszókezelő program, ami helyi telepítésű, azaz a titkosított jelszó adatbázist nem a felhőben, hanem a felhasználó eszközén tárolja. A szoftver elsősorban Windows-os számítógépek számára készült, azonban létezik MacOS-re és Linuxra, valamint okostelefonokra portolt változata is. (Egy segédletben bővebben is megismerheti, hogy a jelszókezelőknek milyen típusai vannak.)

kami911 képe

Két magas besorolású hiba miatt érdemes frissíteni az OpenSSL-t

A kritikus hiba végül inkább csak magas besorolásúvá szelídült, de így is mindenki, aki OpenSSL-t 3.0.0-3.0.6 közötti verziókat használ valamilyen formában, frissítse az OpenSSL szoftverkönyvtárat a 2022. november elsejétől elérhető verziókra – így két CVE javítását is megkapja.

Az OpenSSL projekt a hibákról így ír:

kami911 képe

Elsején vigyázó tekinteteiteket az OpenSSL-re vessétek

Az OpenSSL projekt csapata szeretné előre bejelenteni az OpenSSL 3.0.7-es verzióját. Az OpenSSL 3.0.7 egy biztonsági hibajavító kiadás, amely a legmagasabb, kritikus (CRITICAL) súlyosságú probléma át orvosol majd.

kimarite képe

Az új esztendőre: EU-s bug bounty program

Az Európai Bizottság Informatikai Főigazgatóságának (DIGIT – Directorate-General for Informatics) felügyelete alatt indították be a FOSSA (Free and Open Source Software Auditing) projektet, és ennek keretében két széles körben használt programra, az Apache HTTP Server Core-ra és KeePass jelszókezelőre hirdetett hibakereső programot. A kísérlet első szakasza, amire egymillió eurós jutalmazási keretet biztosított az EU, sikeres volt, így 2017-re megduplázták az összeget.

XOrg sebezhetőségek

A közelmúltban több biztonsági rést fedeztek fel a 21.1.11 előtti XOrg szerveren és a 23.2.4 előtti Xwayland megjelenítési implementációkban. Ezek a sérülékenységek halom túlcsordulást, határokon túli írásokat és a helyi jogosultságok kiszélesítését eredményezhetik, ami potenciálisan lehetővé teszi a támadók számára, hogy további infrastruktúrát tekinthessenek meg támadáshoz, felhasználók hozzáadásához vagy törléséhez, illetve fájlok vagy más felhasználók engedélyeinek módosításához.

kami911 képe

Négy súlyos hibát azonosítottak a GNU C könyvtárban, azaz a glibc-ben

kami911 képe

Isten nem ver bottal, csak VMware

Súlyos biztonsági rést találtak a VMware vCenter Server Appliance szoftverében, ami veszélyezteti a VMware vCenter Server és a VMware Cloud Foundation terméket és a távoli támadók bejutását és tetszőleges kód végrehajtását teszi lehetővé. A sérülékenységnek nem szükséges hitelesítés a kihasználásához.

kami911 képe

Négy új Microsoft Exchange zero-day sebezhetőségre derült fény

A Zero Day Initiative (ZDI) nemrégiben nyilvánosságra hozott négy kritikus súlyosságú sebezhetőséget, amelyet a Microsoft Exchange rendszerekben találtak. A szeptember 7-én jelentett hibákat a Microsoft 20 nappal később azonnali beavatkozást nem igénylőnek minősítette, így a ZDI két hónappal később, most, nyilvánosságra hozta ezek tényét.

kami911 képe

A Cisco eszközei frissítését kéri

A támadók kihasználnak egy nemrégiben nyilvánosságra hozott súlyos zero-day hibát, amellyel céljuk, hogy rosszindulatú kódok beinjektálásával megfertőzzék és kompromittálják azokat. Biztonsági kutatók, több mint 34 000 publikusan is elérhető Cisco IOS XE eszközt azonosítottak.

kami911 képe

Két biztonsági hiba javításával érkezik a curl project

A széles körben használt curl és libcurl projekt csapata bejelentette a szoftverek 8.4.0-s verzióját amelyben néhány újdonság mellett két biztonsági hiba javítását is elvégezték. A veszélyesebb a CVE-2023-38545 hiba, amely mindkét eszközt érinti és magas besorolást kapott.

kami911 képe

Frissítsd a libvpx és a libwebp programkönyvtárat tartalmazó szoftvereidet is!

Nem csak libwebp, hanem a libvpx is... Napvilágot látott egy új CVE-2023-5217 azonosítójú sérülékenység is, amely egy rosszindulatú, a támadó által ellenőrzött VP8 médiafolyam speciális kezelése a tartalomfeldolgozásban puffer túlcsorduláshoz vezethet. Tudomásunk van arról, hogy ezt a problémát más termékekben is kihasználják.Tudomásunk van arról, hogy ezt a problémát más termékekkel szemben már aktívan ki is használják a támadok – így itt is a mielőbbi frissítés javasolt…

Oldalak

Feliratkozás RSS - sebezhetőség csatornájára