zsarolóvírus

kami911 képe

A LockBit újraéled és fel akarja venni a kesztyűt a hatóságokkal

A LockBit csoport, kevesebb mint egy héttel azután, hogy a bűnüldöző szervek feltörték a szervereit, új infrastruktúrán indítja újra műveleteit, és azzal fenyegetőzik, hogy még több támadást intéznek a kormányzati szektor ellen.

A banda egy hosszú üzenetet tett közzé a betörést lehetővé tevő gondatlanságukról és a művelet további részleteiről. Közleményükben arra hivatkoznak, hogy “személyes hanyagság és felelőtlenség” vezetett ahhoz, hogy a bűnüldöző szervek megzavarták a tevékenységüket. Bejelentették, hogy folytatják a műveleteiket.

kami911 képe

Parkolópályára került a LockBit

A bűnüldöző szervek letartóztatták a LockBit zsarolóvírus csoport két újabb tagját. Miután egy nemzetközi művelet során feltörték a kiberbűnöző banda szervereit, lefoglaltak több mint 200 kriptotárcát és létrehoztak egy dekódoló eszközt a titkosított fájlok ingyenes visszaállítására.

kami911 képe

Online zsarolóprogram dekódolót adott ki a CyberArk

A CyberArk létrehozta „White Phoenix” nevű nyílt forráskódú zsarolóvírus online dekódolót, amely az intermittáló titkosítást alkalmazó ransomware-ek ellen segíthet.

kami911 képe

A CISA újabb 6 hibát vett fel a KEV katalógusba

A CISA hat új hibát vett fel a KEV (Known Exploited Vulnerabilities) katalógusába:

kami911 képe

A Lazarus Operation DreamJob támadási kampánnyal Linux-ok is a célkerszetben vannak

Az ESET kutatói felfedeztek egy új Lazarus Operation DreamJob támadási kampányt, amely Linux felhasználókra céloz. Az Operation DreamJob elnevezésű sorozatban a csoport social engineering technikákat használ, hogy befolyásolja célpontjait, hamis állásajánlatokkal becsalogatva őket.

kami911 képe

Sajnos elindult az RTM szolgáltatás

Úgy tűnhet, hogy szinte minden nap újabb ransomware-as-a-service (RaaS) szolgáltató tűnik fel a palettán. Az úgynevezett „Read The Manual” (RTM) Locker banda korábban az elektronikus bűnözés területén tevékenykedett, mostanában azonban vállalati környezeteket céloznak meg a zsarolóprogramjukkal, és szigorú szabályokat írnak elő az alvállalkozóiknak. Vajon csak egy újabb zsarolóvírus banda, vagy ennél több rejlik e mögött a csoport mögött és a programjuk mögött? Az RTM Locker banda alvállalkozókat von be azzal a céllal, hogy áldozatokat zsaroljanak meg.

Feltűnt egy új Linux IceFire Ransomware-változat

Összegezve: a cikkben említett zsarolóprogram az IBM Aspera Faspex fájlcserélő rendszer hibáját használja ki a fertőzéshez. Az IBM Aspera Faspex hasonló a SendAnywhere-hez, azaz a kliens program feltölti egy IBM szerverre a küldendő fájlt, a címzettnek meg küld egy levelet a letöltési linkkel. Ha nem használod ezt a fájlcserélőt, akkor ez a fenyegetés nem érint, de az eset tanulsága az, hogy a Linux sajátosságainak köszönhetően ezek a férgek másként terjednek, mint a Windowst célzó változatok.

kami911 képe

Ransomware támadás érte a brit KFC és Pizza Hut éttermeket

Az itthon is ismert KFC, Pizza Hut, és az itthon kevésbé ismert Taco Bell, és The Habit Burger Grill étteremláncokat franchise rendszerben üzemeltető Yum! Brands, Inc. január 18-án bejelentette, hogy ransomware támadás érte őket, ami bizonyos informatikai rendszereiket érintette.

kami911 képe

A Play zsarolóvírusról

A Play zsarolóvírus (más néven PlayCrypt) egy új zsarolóprogram, amely 2022 júniusában fedeztek fel először. A Play zsarolóvírussal folytatott támadások világszerte folyamatosan szedik az áldozataikat. A Play a közelmúltban azzal került be a hírekbe, hogy segítségével megtámadták az argentin Cordobai Igazságügyi Minisztériumot és a német „H-Hotels” szállodaláncot, továbbá Antwerpen város informatikája és a Rackspace is áldozatul esett ilyen támadásnak. A Play támadásai a latin-amerikai régió szervezeteire összpontosítanak - Brazília az elsődleges célpontjuk. Indiában, Magyarországon, Spanyolországban és Hollandiában is megfigyelték ezeket a támadások végrehajtásában. A Cobalt Strike által kompromittálódott célpontokat, illetve nemrég kezdték el kihasználni a Microsoft Exchange ProxyNotShell sebezhetőségeit is. A csoport taktikája és technikái hasonlóak a Hive és a Nokoyawa zsarolóvírus-csoportokhoz, ami a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy a Play-t ugyanazok az emberek működtetik. Vessünk egy pillantást a Play ransomware-re, taktikáikra és technikáikra, valamint arra, hogy a szervezetek hogyan védekezhetnek az ilyen típusú fenyegető szereplők ellen.

kami911 képe

Általánosságban a zsarolóvírusokról

Zsarolóvírus (ransomware) olyan kártékony szoftver, amelynek célja valamilyen módon „túszul ejteni” a felhasználók informatikai eszközein tárolt adatait, amelyek visszaszerzéséhez váltságdíj megfizetését kéri a támadó. A ransomware támadások általános jellemzői:

  • állományok titkosítása,
  • zsaroló üzenet (ransomnote),
  • határidő a váltságdíj kifizetésére,
  • állományok egy részének törlése.

Hogyan történik a fertőzés?

A leggyakoribb fertőzési módok között szerepel a kéretlen e-mail üzenetek káros csatolmányával, valamint káros weboldalak útján történő fertőzés. Ennek kapcsán meg kell említenünk az online hirdetések szerepét is, mivel sok esetben ezek segítségével ejtik csapdába a felhasználókat. Az is jellemző, hogy a támadók valamely sérülékenységet (pl.: a CVE-2017-0144 számú, lásd WannaCry támadás), hibás konfigurációt (például: gyenge jelszó, RDP) vagy felhasználói mulasztást kihasználva illetéktelenül hozzáférnek egy rendszerhez, amin azután a káros kódot futtatják.

A levelekben a támadók többnyire megtévesztő módon számlákra, hivatalos dokumentumokra hivatkozva próbálják rávenni az áldozatot, hogy nyissa meg a mellékletet ─ amely gyakran egy „.exe”, vagy „.pdf” kiterjesztésű fájl ─, valamint a levélben található hivatkozást. Amennyiben a felhasználó megnyitja a fertőzött állományt, a kód lefut, és céljainak megfelelően titkosítja az elérhető adatokat.

A zsarolóvírusok általában aszimmetrikus titkosító algoritmusokat alkalmaznak, amelyek nehezen törhetőek, ezért általában csak abban az esetben van mód az állományok visszafejtésére, amennyiben a vírus készítői programozási hibát vétettek, vagy önként nyilvánosságra hozzák a dekriptáláshoz szükséges mester kulcsot (lásd: TeslaCrypt esetében).

Feliratkozás RSS - zsarolóvírus csatornájára