zero day

kami911 képe

Vészhelyzeti frissítés jelent meg a Google Chrome webböngészőjéhez

A Google csütörtökön egy sürgősségi frissítést adott ki a Chrome böngészőjéhez, amely két nulladik napi sebezhetőség javítását tartalmazza, amelyeket a vállalat szerint aktívan kihasználnak.

kami911 képe

Vészhelyzeti frissítés jelent meg a Google Chrome webböngészőjéhez

A Google öt napja és ma egy-egy magas prioritású sürgősségi frissítést adott ki a Chrome böngészőjéhez, amely két nulladik napi sebezhetőség javítását tartalmazza.

A CVE-2023-2033 és CVE-2023-2136 néven kiadott hibaismertetések és javítások az Skia nevű grafikus alrendszerben és a V8 JavaScript motorban javítanak magas besorolású sebezhetőségeket.

kami911 képe

Nulladik napi sebezhetőség: a Google Pixel 6, a Samsung Galaxy S22 és más eszközök is érintettek

A szóban forgó sebezhetőség az Android kernel részét érinti, lehetővé téve a támadó számára, hogy tetszőleges olvasási és írási hozzáférést, root jogosultságot és a SELinux kikapcsolásának jogát szerezze meg. Az ilyen jellegű jogosultság-emeléssel egy rosszindulatú szereplő megbabrálhatja az operációs rendszert, manipulálhatja a beépített biztonsági rutinokat, és sokkal nagyobb kárt okozhat.

Bár Zhenpeng Lin a Google Pixel 6-on mutatta be az exploitot, egy maroknyi jelenlegi generációs Android-eszköz érzékeny erre a bizonyos nulladik napi fenyegetésre, köztük a Google Pixel 6 Pro és a Samsung Galaxy S22 család. Valójában a sebezhetőség minden olyan Android-eszközt érint, amelyen a Linux kernel 5.10-es verziója fut. Lin szerint a normál Linux kernel is érintett.

Figyelemre méltó, hogy a sebezhetőség pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra. Lin azonban két másik kutatóval, Yuhang Wuval és Xinyu Xinggel együtt megjelenik a Black Hat USA 2022-es rendezvényén. Előadásuk rövid ismertetője szerint - "Vigyázat: Egy új kihasználási módszer! No Pipe but as Nasty as Dirty Pipe" - a támadási vektor lényegében a hírhedt Dirty Pipe sebezhetőség egy általánosított, de erősebb változata. Ráadásul Linuxon is kiterjeszthető a konténerekből való kitörés elérésére.

Feliratkozás RSS - zero day csatornájára