Hatamas munkában az Asahi Linux fejlesztői: Mesa és DRM hírek

kami911 képe

Miután a múlt hétvégén elérte a kezdeti pörgő kocka mérföldkövet, Asahi Lina azon dolgozott, hogy még több ilyen fordított kernel DRM/KMS vezérlőt hozzon létre. A tényleges kijelző kimenet már működik - Asahi Lina bemutatja a Westont a fejlesztés alatt álló DRM kernel meghajtóval. A KDE Plasma desktop még nem működik ezen az illesztőprogramon, de legalább már el tudja indítani a Wayland Weston referencia kompozitort.
Izgalmas látni, hogy milyen jó és határozott előrelépés történik az Apple DRM vezérlőnek a Linuxra való fejlesztésében, valamint a felhasználói térben zajló munkában a Mesa „AGX” vezérlővel az OpenGL-támogatás elérése érdekében. Jó sok idő még, és valószinüleg 2023 is eltelik, mire megfelelő upstream támogatás lesz az almás hardverhez végfelhasználók számára.

A jelenlegi év végi cél a Mesa kóddal az OpenGL ~2.1 támogatás elérése, míg a Rust nyelven írt DRM kernel meghajtó kiforrott és kernelbe olvasztása valószínűleg sokkal hosszabb időt vesz majd igénybe. Mindenesetre ez az fejlesztés szépen halad előre azok számára, aki számára fontos a Linux futtatása Apple M1/M2 hardvereken.

A nagy grafikai vállalkozás mellett az Asahi Linux funkciótámogatási wikije felvázolja a modern Mac-ek egyéb folyamatban lévő hardverillesztő-programjainak, mint a Thunderbolt, videokódolás és dekódolás, neurális motorok, mikrofonok, belső hangszórók, webkamera és egyéb hardvereszközökkel kapcsolatos munkát és előrehaladásukat.

Az Asahi Linux egy projekt és közösség, amelynek célja a Linux portolása Apple Silicon Macekre, kezdve a 2020-as M1 Mac Minivel, MacBook Airrel és MacBook Próval. A céljuk nem csak az, hogy a Linuxot futtassuk ezeken a gépeken, hanem az, hogy olyan szintre csiszolják, hogy mindennapi operációs rendszerként lehessen használni. Ehhez óriási mennyiségű munkára van szükség, mivel az Apple Silicon egy teljesen dokumentálatlan platform. Különösen célpontban áll az Apple GPU architektúrája, amelyet visszafejteni szeretnének, és egy nyílt forráskódú illesztőprogramot fognak fejleszteni hozzá.

(forrás)