Rozsda eszi be magát a Linux kernelbe

kami911 képe

A Rust (lefordítva: rozsda) a Linux kernelbe kerülésének vitája véget ért. A végrehajtás megkezdődött. A Linux kernel közeljövőjével kapcsolatban folytatott beszélgetések során Linus Torvalds, a Linux megalkotója azt mondja: „Hacsak nem történik valami különös, akkor a Rust bekerül a 6.1-be”.

A Rust egy modern, általános célú programozási nyelv, amelyet Graydon Hoare tervezett, miközben a Mozillánál dolgozott, a vállalatnál, amely hivatalosan támogatta és elfogadta nyelvet és felhasználták a Servo nevű kísérleti böngészőmotorhoz.

Linux a Rust-ról hosszabban is beszélt: „Mindig is meglehetősen pozitívan álltam a Rusthoz, és az beolvasztás egyik támogatója voltam. Ugyanakkor nagyon pragmatikus is vagyok. És aztán ki tudja, néhány év múlva, miután összevonjuk, és kiderül, hogy egy szánalmas kudarc - talán ez is egy ilyen lesz! Visszatekintve kissé zavarba jövünk a legfőbb vívmányunk miatt, amikor azt gondoljuk, hogy egy új nyelv hozzáadása ilyen egyszerű. Nos, úgy értem, 'mi is tulajdonképpen könnyű? Rámutatok, hogy ez már régóta tart... évek óta. Ez nem egyik napról a másikra történik…”

Sok más lefordított nyelvhez hasonlóan a Rust is képes natív teljesítményt nyújtani, miközben különböző típusú alkalmazásokat működtet – a hagyományos számítástechnikától az alacsony erőforrásokkal rendelkező eszközökig és a beágyazott készülékekig. A teljesítmény mellett fontos értéke a Rust nyelvnek, hogy memóriabiztonságot nyújtson, így a hibák és a potenciális sebezhetőségek számos osztályát már fordítási időben kiküszöbölheti.

A Rust első verzióját 12 évvel ezelőtt adták ki, a nyelvnek a Linux kernelbe való beépítése pedig már jó ideje vita tárgyát képezi. A Google, a Rust Foundation egyik alapító tagja az AWS, a Huawei, a Microsoft és a Mozilla mellett, aktívan használja a Rustot az Android fejlesztéséhez - a mobil operációs rendszer a Linux módosított változatára épül.

A Rust támogatás még kísérleti jellegűnek tekinthető. A támogatás azonban elég jó ahhoz, hogy a kernelfejlesztők elkezdhessenek dolgozni az alrendszerek Rust absztrakcióin, és írhassanak illesztőprogramokat és egyéb modulokat.

Mindeközben már készül is egy illesztőprogram, amely a Mac M2 GPU-ját hajtaná meg a Rust-ban írt, jelenleg még a fejlesztési szakasz elején járó illesztőprogrammal. Az Asahi Linux egyik fejlesztője jelezte is, hogy halad az illesztőprogrammal, már némi grafikát sikerült kicsikarnia az új illesztőprogramból. Az Asahi Linux egy projekt és közösség, amelynek célja a Linux portolása Apple Silicon Macekre, kezdve a 2020-as M1 Mac Minivel, MacBook Airrel és MacBook Próval. A céljuk nem csak az, hogy a Linuxot futtassuk ezeken a gépeken, hanem az, hogy olyan szintre csiszolják, hogy mindennapi operációs rendszerként lehessen használni. Ehhez óriási mennyiségű munkára van szükség, mivel az Apple Silicon egy teljesen dokumentálatlan platform. Különösen célpontban áll az Apple GPU architektúrája, amelyet visszafejteni szeretnének, és egy nyílt forráskódú illesztőprogramot fognak fejleszteni hozzá.

 

Hozzászólások