9

kami911 képe

Az Enterprise Linux-ok 9 második frissítése

A Red Hat bejelentette a Red Hat Enterprise Linux 9.2 általános elérhetőségét, mint a legújabb Red Hat Enterprise Linux 9 operációs rendszer-sorozatának második frissítését, amely új funkciókat, fejlesztéseket, valamint a legfrissebb biztonsági javításokat és csomagfrissítéseket tartalmazza.

kami911 képe

A Debian GNU/Linux 9 „Stretch” nyugdíjba vonult

A Debian GNU/Linux 9 „Stretch” 2022 június harmincadikán – öt év szolgálat után – nyugdíjba vonult. Ez időpont után a csomagtárolók elérhetőek maradnak, de további hibajavító és biztonsági frissítések már nem érkeznek ehhez a verzióhoz. Debian GNU/Linux 9 „Stretch” 2017 június 17-én jelent meg, és a  2019. július 6-án megjelent Debian GNU/Linux 10 „Buster” lett az utódja.

A Debian nem fog további biztonsági frissítéseket biztosítani a Debian GNU/Linux 9-hez. A Debian GNU/Linux 9 „Stretch” csomagok egy részhalmazát külső fél, kereskedelmi megoldásban a Freexian fogja biztosítani, aki további öt évnyi támogatást tervez még adni. Részletes információ a Extended LTS (kiterjesztett hosszú távú támogatás) oldalon található.

Az LTS csapat előkészíti az átmenetet a Debian GNU/Linux 10 „Buster” kidaásra, amely a jelenlegi oldstable kiadás. Az LTS csapat átveszi a támogatást a Biztonsági Csapat augusztus folyamán, míg a buster utolsó pontfrissítése a még abban a hónapban kiadják.

A Debian GNU/Linux 10 „Buster” öt évig hosszú távú támogatást is kap, miután a Debian GNU/Linux 10 „Buster” támogatása 2024. június 30-án ér véget. Debian GNU/Linux 10 „Buster” LTS csak az amd64, az i386, az arm64, az armel és az armhf architektúrájú rendszereket támogatja. Más architektúrákat használóknak illetve az újdonságoknak örülő  felhasználóknak ajánlott a Debian 11 bullseye-ra frissíteniük. A Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer, amely 2021. augusztus 14-én jelent meg 2024 júniusában lép majd LTS fázisba, amely fázis 2026 júliusáig tart.

A Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszeren alapuló és a hosszú távon támogatott Linux 5.10 LTS kernel sorozat által hajtott LMDE 5 „Elsie” disztribúció is.

kami911 képe

Megjelent a Vim 9.0!

Sok évnyi folyamatos fejlesztés után a Vim most egy nagy lépést tesz egy nagyobb kiadással. Sok apró kiegészítés mellett a reflektorfényben a Vim szkriptnyelv új inkarnációja áll: Vim9 script. A Vim (Vi IMproved) egy nyílt forrású, multiplatformos szövegszerkesztő, a vi továbbfejlesztett változata. Fő nevezetessége a számtalan billentyűkombináció, amik révén roppant hatékonyan használható. Az egyik legnépszerűbb linuxos szövegszerkesztő. A Vim egy nagymértékben konfigurálható szövegszerkesztő, amely arra épült, hogy bármilyen szöveg létrehozását és módosítását nagyon hatékonnyá tegye. A legtöbb UNIX rendszerhez és az Apple macOS-éhez "vi" néven tartozik. A Vim nagy részét Bram Moolenaar (Bram@Vim.org) írta. Sokan, sokan mások is segítettek abban, hogy a Vim olyanná váljon, amilyen most, funkciók hozzáadásával, hibák kijavításával, javítási javaslatokkal stb.

A Vim Charityware. Annyit használhatod és másolhatod, amennyit csak akarsz, de arra kérünk, hogy adományozz a rászoruló ugandai gyerekek számára. Kérjük, látogasson el az ICCF weboldalára további információkért.

Az előző kiadás a 2019 decemberében megjelent 8.2-es verzió volt. Mivel a GitHub-on mindig a legfrissebb forráskód érhető el, sokan már a későbbi javított verziókat is átvették (több mint 5000 darab van belőlük!). Ezért a változtatásokat már sok felhasználó kipróbálta. Ezen felül hibákat javítottak, biztonsági problémákat kezeltek, és számos tesztet adtak hozzá. A kódlefedettség drámaian megnőtt. Ez a verzió megbízhatóbb, mint bármelyik korábbi.

Miért Vim9 Script

Egy új szkriptnyelv, mire kell ez? A Vim script az idők során folyamatosan fejlődött, miközben megőrizte a visszafelé kompatibilitást. Ez azt jelenti, hogy a múlt rossz döntéseit gyakran nem lehet megváltoztatni, és a Vi kompatibilitás korlátozza a lehetséges megoldásokat. A végrehajtás elég lassú, minden egyes sor minden egyes végrehajtáskor elemzést igényel.

A Vim9 script fő célja a teljesítmény drasztikus javítása. Ezt úgy érték el, hogy a parancsokat olyan utasításokká állítjuk össze, amelyek hatékonyan végrehajthatók. A végrehajtási sebesség 10-100-szoros növekedése várható. Másodlagos cél a Vim-specifikus konstrukciók elkerülése és az általánosan használt programozási nyelvekhez, például a JavaScripthez, a TypeScripthez és a Javához való közelítés.

Te melyik szövegszerkesztőt, szövegszerkesztőket használod és miért azt?

kami911 képe

Megjelent a Red Hat Enterprise Linux 9

Megjelent a Red Hat Enterprise Linux 9! Annyi bullshit volt a bejelentésben, hogy nem is derül ki mi is a lényeg a felhasználók számára. Az biztos, hogy a világ vezető vállalati Linux platformjának legújabb verziója az évtizedek óta tartó fáradhatatlan innovációra építve az első olyan kiadás, amely a CentOS Stream, a folyamatosan szállított Linux-disztribúcióból épül fel, amely közvetlenül a Red Hat Enterprise Linux előtt jár.

Feliratkozás RSS - 9 csatornájára