VIM

kami911 képe

Megjelent a Vim 9.0!

Sok évnyi folyamatos fejlesztés után a Vim most egy nagy lépést tesz egy nagyobb kiadással. Sok apró kiegészítés mellett a reflektorfényben a Vim szkriptnyelv új inkarnációja áll: Vim9 script. A Vim (Vi IMproved) egy nyílt forrású, multiplatformos szövegszerkesztő, a vi továbbfejlesztett változata. Fő nevezetessége a számtalan billentyűkombináció, amik révén roppant hatékonyan használható. Az egyik legnépszerűbb linuxos szövegszerkesztő. A Vim egy nagymértékben konfigurálható szövegszerkesztő, amely arra épült, hogy bármilyen szöveg létrehozását és módosítását nagyon hatékonnyá tegye. A legtöbb UNIX rendszerhez és az Apple macOS-éhez "vi" néven tartozik. A Vim nagy részét Bram Moolenaar (Bram@Vim.org) írta. Sokan, sokan mások is segítettek abban, hogy a Vim olyanná váljon, amilyen most, funkciók hozzáadásával, hibák kijavításával, javítási javaslatokkal stb.

A Vim Charityware. Annyit használhatod és másolhatod, amennyit csak akarsz, de arra kérünk, hogy adományozz a rászoruló ugandai gyerekek számára. Kérjük, látogasson el az ICCF weboldalára további információkért.

Az előző kiadás a 2019 decemberében megjelent 8.2-es verzió volt. Mivel a GitHub-on mindig a legfrissebb forráskód érhető el, sokan már a későbbi javított verziókat is átvették (több mint 5000 darab van belőlük!). Ezért a változtatásokat már sok felhasználó kipróbálta. Ezen felül hibákat javítottak, biztonsági problémákat kezeltek, és számos tesztet adtak hozzá. A kódlefedettség drámaian megnőtt. Ez a verzió megbízhatóbb, mint bármelyik korábbi.

Miért Vim9 Script

Egy új szkriptnyelv, mire kell ez? A Vim script az idők során folyamatosan fejlődött, miközben megőrizte a visszafelé kompatibilitást. Ez azt jelenti, hogy a múlt rossz döntéseit gyakran nem lehet megváltoztatni, és a Vi kompatibilitás korlátozza a lehetséges megoldásokat. A végrehajtás elég lassú, minden egyes sor minden egyes végrehajtáskor elemzést igényel.

A Vim9 script fő célja a teljesítmény drasztikus javítása. Ezt úgy érték el, hogy a parancsokat olyan utasításokká állítjuk össze, amelyek hatékonyan végrehajthatók. A végrehajtási sebesség 10-100-szoros növekedése várható. Másodlagos cél a Vim-specifikus konstrukciók elkerülése és az általánosan használt programozási nyelvekhez, például a JavaScripthez, a TypeScripthez és a Javához való közelítés.

Te melyik szövegszerkesztőt, szövegszerkesztőket használod és miért azt?

kami911 képe

Boldog 30. születésnapot, Vim!

1991. november 2-án Bram Moolenaar kiadta a "Vi IMitation" projektjének első nyilvános verzióját.

Köszönjük, Bram, hogy elindítottad a #Vim-et és segítetted a fejlesztőket világszerte, hogy produktívnak, felhatalmazottnak és fantasztikusnak érezzük magunkat alkotás közben!

A Wikipédiaból:

A Vim (Vi IMproved) egy nyílt forrású, multiplatformos szövegszerkesztő, a vi továbbfejlesztett változata. Fő nevezetessége a számtalan billentyűkombináció, amik révén roppant hatékonyan használható. Az egyik legnépszerűbb linuxos szövegszerkesztő.

Te melyik szövegszerkesztőt, szövegszerkesztőket használod és miért?

NVim alap beállítása

Az előző részekben már volt szó a NVim és a Vim témáról. Én nagyon megkedveltem a NVim megoldásait, így újra visszatérek a témára. Ez a rész a testre szabásról szól, bár nem igazán a beállításokra koncentrálok, hanem egy olvasott módszerre, amivel rendezetten tudjuk a beállításakolt tartani. Illetve pár olyan tippet is leírok, amit menet közben tapasztaltam meg, és bevált.

SpaceVim

Spacevim? Lehet, hogy sokan nem is hallottatok róla, ahogy én sem. A Magyarch discord csatornáján hívta fel egyik társunk a figyelmet rá, és kipróbáltam. Megtetszett, így egy bemutató, figyelemfelhívó bejegyzést raktam össze. A megszokott mód most sem egy teljes gépkönyvet szeretnék készíteni, hanem csak rámutatni: ilyen is van. Ha megtetszik, hasznosnak találod, akkor használod, ha nem, akkor nem. Nekem nagyon bejött, bár az első pár használatnál nagyon idegesítőnek találtam. Más, mint az nvim vagy a vim csak önmagában használva.

VIM, alapok - kezdőknek

Vim, na ne… ez az első reakciója mindenkinek, aki még nem használt Vim-et. Alapvetően egy átlag felhasználónak nem is kell a Vim, hiszen vannak felhasználóbarátabb, esetlegesen grafikusabb szerkesztők is. Ha nem létszükséglet, akkor minek is ezzel a Vim-mel foglalkozni? Mert elterjedt és minden rendszeren jó eséllyel ott lesz. Alapismereteket érdemes elsajátítani, még akkor is, ha nem igazán akarod használni. Ha nincs más a gépen, akkor se essél kétségbe, illetve ha valamit a Vim nyit meg, akkor se legyen pánik, mert ki sem tudsz lépni.

Feliratkozás RSS - VIM csatornájára