NVim sorok számozása

Sorszámozás NVim alatt

A legpraktikusabb megoldásnak a sima sorszámozást tartom, maikor emelkedő sorszámmal látja el az NVim (vi, vim) a sorokat és azt menet közben ki- és bekapcsolhatom. Így mindig a megfelelő állásban van a sorszámozásom.
Alap, és mindenki tudja: parancsot bevinni, értéket megadni csak a "parancs" módban lehet. Ebbe úgy lépünk be, hogy lenyomjuk az Esc gombot. Majd a parancssorba beírjuk a

:set number

értéket. A felépítése egyszerű, a :set megadja, hogy most nem parancsot, hanem egy beállítást közlünk vele. Általában a parancsok nagyon értelmesek, itt a number is eléggé beszédes.
A kikapcsolása ennek az ellentettje:

:set nonumber

Ez is egy általános megoldás, ha van egy értékmegadás, annak az eltüntetése a no előtaggal lehetséges. Nem feltétlen, de sokszor.

Ennyi betű leírása nem NVim felhasználó stílus, ahol a jelszó: hatékonyan, gyorsan és egyszerűen.
Vannak rövidítések is:

:set nu

Bekapcsolható így is a sorszám.

:set nu!

Pedig ki kapcsolja.

Relatív sorszámozás NVim alatt

A relatív sorszámozás nem az első sortól az utolsóig emelkedő sorszámot jelenti, hanem a jelnelegi sortól le- és felfelé induló sorszámozást. Így az aktív sortól való távolságot jelzik a számok. Praktíkus lehet egyes helyzetekben.

:set relativenumber
illetve a
:set rnu
paranccsal kapcsoljuk be. A kikapcsolása logikusan:

set norelativenumber
vagy a
set nornu

A relatív sorszámok csak NVim, vim szövegszerkesztővel működnek. Ezért, ha a régi vi verziót használsz, ez a két parancs nem fog működni! Érdemes - ha van rá lehetőséged - az NVim-et használni, sokkal fejlettebb, mint a vi.

Megnyitás egy adott sornál

Ha egy adott sorszámnál akarod megnyitni a fájlt, akkor a terminálban a

nvim +sor_száma minta.txt

azaz a + után a sor számát megadva kapcsolót kell használni. Gyors, ha tudod melyik sorban kell majd dolgoznod.

Alapbeállítások megadása

Bár van lehetőség megadni a NVim (vi, vim) használatakor, menet közben a paramétereket, de kényelmesebb lehet a konfigurációban rögzíteni. A konfigurációs állományok eltérhetnek, én, ahogy ebben a leírásban is bemutattam, nem az alapbeállításokat használom, Te a sajátodat keresd meg. Általában a ~/.vimrc vagy hasonló fájl lesz a nyerő.
Megnyitás után a

set number vagy a set relativenumber sort illeszd be. Ahogy itt is, nagyon logikusan ven felépítve a NVim, mert a parancsok és a konfigurációs bejegyzések a legtöbb esetben megegyeznek. Mentés, kilépés után már a megadott alapértékeket használja a rendszerünk.

Gyors és egyszerű a sorszámozás kezelése...

Ha tetszett a bejegyzés látogass el a blogomba: https://magyarlinux.hu/

A youtube csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCk1lOfX4qlaeEk2VhLu5DRg

Ha a bejegyzéshez tartalmi kiegészítést teszel, amit érdemes lehet az eredetibe is elhelyezni, akkor azt jelezd a linuxvideok@protonmail.com címemre! A blog alatti hozzászólásokat nem mindig nézem.