Az Enterprise Linux-ok 9 második frissítése

kami911 képe

A Red Hat bejelentette a Red Hat Enterprise Linux 9.2 általános elérhetőségét, mint a legújabb Red Hat Enterprise Linux 9 operációs rendszer-sorozatának második frissítését, amely új funkciókat, fejlesztéseket, valamint a legfrissebb biztonsági javításokat és csomagfrissítéseket tartalmazza.

A Red Hat Enterprise Linux 9.2 hat hónappal a Red Hat Enterprise Linux 9.1 után érkezik, és lehetővé teszi a 64k oldalméret (page size) támogatását az Arm architektúrára, hogy a rendszert több hardveren is telepíthessük, és maximalizálhassuk a nagy adatkészlettel dolgozó terhelések teljesítményét. Emellett bővítették a rendszer szerepeinek (system roles) képességeit is, hogy még több automatizálási feladatot lehessen elvégezni, valamint fejlesztéseket hajtottak végre a Podman nevű szoftveren, amely a Red Hat Linux platformon konténerek fejlesztésére, kezelésére és futtatására szolgál.

A Podman-hoz kapcsolódó új Red Hat Enterprise Linux rendszerszerep, amely a Red Hat Enterprise Linux 9.2 kiadásával érkezik, lehetővé teszi az adminisztrátorok számára a konfigurációk automatizálását a saját igényeik és környezetük szerint anélkül, hogy ismerniük kellene a parancssor használatát. Emellett a Red Hat Enterprise Linux 9.2 több más rendszerszerepet is frissít, amelyek lehetővé teszik a SQL Server/Active Directory hitelesítésének automatizálását, támogatást nyújtanak a SQL Server 2022-höz, valamint az Always-On rendelkezésreállás-csoportok támogatását.

„A világ vezető vállalati Linux platformjának legújabb verziói nagyobb automatizálást hoznak, hogy az IT csapatok hatékonyabban tudják kezelni a hibrid felhőt, miközben könnyebbé teszik az innováció, legyen szó konténerekről vagy új hardverarchitektúrákról történő felvételét” - mondta Gunnar Hellekson, a Red Hat Enterprise Linux alelnöke és ügyvezető igazgatója.

A Red Hat Enterprise Linux 9.2 bevezeti a lemezkép-építő (Image Builder) eszköz szervezetre szabott biztonsági irányelvek támogatását a generált lemezképekben, valamint a Red Hat Enterprise Linux blueprint-ek létrehozásának és megosztásának lehetőségét mind a szerverteremben, mind a külső adatközpontokban, elősegítve a belső lemezkép egységesítést az elszigetelt vagy hálózati kapcsolattal nem rendelkező Linux rendszerek számára.

További fejlesztések is történtek a Red Hat Enterprise Linux Web Console-ban, például lehetővé teszik az automatikus titkosítás feloldásának beállítását a root fájlrendszeren történő titkosított lemezek esetében az NBDE (Network Bound Disk Encryption) használatával, valamint lehetővé teszik a rendszergazdák számára a gyakran használt rendszer szintű titkosítási házirend kiválasztását.

Elérhetőség

A Red Hat Enterprise Linux 9.2 általánosan elérhető a Red Hat ügyfélportálon és a főbb felhőszolgáltatók piacterein keresztül. A Red Hat Enterprise Linux 9.2 a Red Hat Developer programn keresztül is elérhető ingyenesen, amelyek a fejlesztők számára hozzáférést biztosítanak a szoftverekhez, oktatóvideókhoz, demókhoz, kezdeti útmutatókhoz, dokumentációhoz és sok máshoz.

További információk

Szinte testvérek

A Red Hat Enterprise Linux 9.2 általánosan elérhetősége mellett szintén elérhető mind az AlmaLinux OS 9.2, mind a Rocky Linux 9.2 letöltése, mint ingyenes alternatívák a Red Hat Enterprise Linux 9.2 és a CentOS Stream 9 operációs rendszer-sorozatokhoz.

Az AlmaLinux OS 9.2 („Turquoise Kodkod” kódnévvel) és a Rocky Linux 9.2 alapját a Red Hat Enterprise Linux 9.2 kiadása képezi, és gyakorlatilag ugyanazokat az új funkciókat és fejlesztéseket tartalmazzák, amelyeket a Red Hat implementált az upstream kiadásban.

Az AlmaLinux OS egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet az AlmaLinux Community fejleszt és támogat. Az AlmaLinux OS célja az, hogy egy stabil és biztonságos alternatívát nyújtson az üzleti környezetben használt Red Hat Enterprise Linux (RHEL) operációs rendszerhez. Az AlmaLinux OS az előző CentOS Linux disztribúció nyomdokain halad, miután a CentOS Projekt döntött a CentOS Stream fókuszáltabbá tételéről. Az AlmaLinux OS a CentOS Linux 8 kiadásának forráskódjára épül, és célja a szoftverkompatibilitás és az API-stabilitás fenntartása, ami lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a meglévő RHEL vagy CentOS környezetükről zökkenőmentesen migráljanak az AlmaLinux-re. Az AlmaLinux OS a RHEL kompatibilitásra összpontosít, ami azt jelenti, hogy azonos bináris csomagokat és API-kat használ, amelyek a RHEL-t használó szoftverekkel való kompatibilitást biztosítják. Emellett az AlmaLinux OS-t hosszú távú támogatás (LTS) jellemzi, amely biztosítja a stabilitást, biztonsági frissítéseket és javításokat a rendszer életciklusa során. Az AlmaLinux OS fejlesztése nyitott és közösségalapú. A közösség tagjai aktívan részt vesznek a fejlesztésben, tesztelésben és javítások elkészítésében, hogy a lehető legjobb és legmegbízhatóbb operációs rendszert hozzák létre. Az ingyenesen elérhető rendszert, és bárki letöltheti, telepítheti és használhatja a saját infrastruktúrájában vagy környezetében. Az AlmaLinux OS célja, hogy támogassa az üzleti felhasználókat és szervezeteket a stabilitást és megbízhatóságot igénylő kritikus környezetekben.

A Rocky Linux egy közösségi alapú, nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet a Rocky Linux Projekt hozott létre. A projekt célja az, hogy egy ingyenes és stabil alternatívát nyújtson a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) operációs rendszerhez, miután a CentOS Projekt módosította a CentOS fejlesztési irányát. A Rocky Linux központi célja az RHEL kompatibilitás fenntartása és a bináris szintű együttműködés biztosítása. A projekt az előző CentOS Linux 8 forráskódjára támaszkodik, hogy biztosítsa a szoftverkompatibilitást és az API-stabilitást a RHEL alapú alkalmazásokkal és környezetekkel. A Rocky Linux közösségi vezetői és fejlesztői csapata aktívan részt vesz a rendszer fejlesztésében és karbantartásában. A közösség által hozott változtatások és javítások általánosan rendelkezésre állnak az operációs rendszer felhasználói számára, akik segíthetnek a projekt továbbfejlesztésében és javításában. A Rocky Linux ingyenesen letölthető, telepíthető és használható mindenki számára, aki szeretné használni az RHEL kompatibilitással rendelkező operációs rendszert a saját infrastruktúrájában vagy környezetében. A Rocky Linux Projekt az üzleti felhasználók és szervezetek számára kínál stabil, biztonságos és hosszú távú támogatást. Az RHEL kompatibilitása, a közösség alapú fejlesztés és a nyílt forráskódú modell révén a Rocky Linux lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy folytathassák a CentOS Linux és az RHEL által nyújtott funkcionalitást és megbízhatóságot a továbbiakban.

Mind az AlmaLinux OS 9.2, mind a Rocky Linux 9.2 számos biztonsággal kapcsolatos változást tartalmaz, például új szabályt a tétlen munkamenetek befejezésére a SCAP (Security Content Automation Protocol) számára, a Clevis automatizált titkosítási keretrendszer frissítését külső tokenek elfogadására, valamint több CA-fájl támogatását a Rsyslog TLS-titkosított naplózásához.

Emellett a Rsyslog jogosultságait korlátozták annak érdekében, hogy minimalizálják a biztonsági kockázatot, továbbá az fapolicyd keretrendszert frissítették az RPM adatbázis szűrésének biztosításához, és különböző biztonság-orientált csomagokat is frissítettek, köztük:

  • az OpenSSL 3.0.7,
  • az SELinux 3.5,
  • az OpenSCAP 1.3.7,
  • az SCAP Security Guide 0.1.66 és a
  • Keylime 6.5.2 verzióit.

Ezen felül az AlmaLinux OS 9.2 frissített AlmaLinux EV Code Sign Secure Boot tanúsítvánnyal érkezik a Secure Boot használatához.

A Rocky Linux 9.2 frissített Container Universal Base Image-t (UBI) hozott, hogy jobban hasonlítson a felsőbb szintű RHEL UBI képekhez, alapértelmezetten engedélyezi a Waylandet az Aspeed GPU-khoz, kezdeti támogatást nyújt az Intel ARC GPU-khoz, javítja a Flatpak alkalmazások támogatását, frissíti a WireGuardVPN-t az SELinux-szel való együttműködéshez, és hozzáadja az nfsrahead eszközt a read_ahead_kb paraméter beállításához az NFS csatolások használata esetén.

Ha ingyenes alternatívát keresel a Red Hat Enterprise Linux 9 vagy a CentOS Stream 9 operációs rendszer-sorozathoz, letöltheted az AlmaLinux OS 9.2 vagy a Rocky Linux 9.2 verziót a hivatalos weboldalakról. A támogatott architektúrák:

  • 64-bites x86 (x86_64),
  • AArch64 (ARM64),
  • PowerPC 64-bit Little Endian (ppc64le),
  • és IBM System z (s390x)

továbbá elérhető Cloud és konténer, Rasberry, Live, illetve WSL lemezképek is.

Szokás szerint az Oracle Enterprise Linux 9.2-es verziója is elérhető, valamint letölthető a vállalat honlapjáról.

Az Oracle Enterprise Linux (OEL) egy Linux-alapú operációs rendszer, amelyet az Oracle Corporation fejleszt és támogat. Az OEL a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) forráskódjára épül, és a két rendszer között szoros kompatibilitás van. Az Oracle vállalat úgy alakította ki az OEL-t, hogy megfeleljen az üzleti környezetben használt adatközponti rendszerek igényeinek. Az OEL azonos technológiai alapokon nyugszik, mint a RHEL, és az Oracle saját hardver- és szoftvertermékeihez, például adatbázisokhoz és alkalmazásokhoz kínál optimalizált funkciókat és teljesítményt. Az Oracle Linux Support szolgáltatás részeként az Oracle vállalat teljes körű technikai támogatást nyújt az OEL-hez, amely magában foglalja a javításokat, frissítéseket és biztonsági patcheket. Az Oracle Enterprise Linux továbbra is szorosan követi a Red Hat Enterprise Linux kiadásait és frissítéseit, és az Oracle célja az ügyfeleknek olyan alternatívát nyújtani, amely biztosítja a szükséges kompatibilitást a már meglévő Oracle-termékekkel és infrastruktúrával. Az OEL egyik fő vonzereje az Oracle vállalat termékeivel és megoldásaival való integráció, valamint a megbízhatóság és teljesítmény, amit a Red Hat Enterprise Linux alapjaira építve nyújt.

Kalamajka a 8-as verziók körül

A CentOS Linux egy GNU/Linux disztribúció, amely a kereskedelmi Red Hat Enterprise Linux operációs rendszer forrásainak felhasználásával készült és kompatibilis azokkal. A CentOS Linux 8 eredetileg csak két évvel ezelőtt, 20219 szeptember 24-én jelent meg, és 10 évig, 2029-ig kellett volna karbantartani. Egy évvel ezelőtt, 2020. december 8-án a Red Hat bejelentette, hogy 2021 végén véget vet a CentOS 8-as sorozatnak, és a fejlesztésüket egy új, CentOS Stream nevű upstream fejlesztési platformra összpontosítják. A Red Hat szerint azonban a CentOS Stream nem alternatívája a CentOS Linux 8-nak vagy bármely más támogatott CentOS Linux sorozatnak. Folyamatosan megújuló disztribúció, amely éppen a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) fejlesztése előtt jár, és a Fedora Linux és a RHEL között helyezkedik el. Ezért a stabilitás érdekében eljött az idő, hogy áttérjen egy alternatív szabad operációs rendszerre, például a Rocky Linux vagy az AlmaLinux OS-re.

Úgy tűnt a CentOS Linux 8 operációs rendszer sorozat 2021. december 31-én elérte az életciklusa végét, így itt az ideje, hogy telepítéseit egy alternatív disztribúcióra, például a Rocky Linux-ra vagy az AlmaLinux OS-re, esetleg RedHat Enterprise Linux 8-ra, vagy Oracle Enterprise Linux 8-ra migrálja. Eredetileg 2022 első napjától kezdve a disztribúció már nem támogatott, ami azt jelenti, hogy nem kap többé szoftver- és biztonsági frissítéseket, mégis a RedHat és IBM végül visszakozott és meghosszabította ezeknek a termékeknek a támogatását 2024 május 31-ig. Mindezek mellett a CentOS Linux 7 is továbbra is támogatott marad, egészen: 2024. június 30.ig.

Ezekkel összhangban jelent meg a RedHat Enterprise Linux 8.8-as verziója, amelynek számos közös újdonsága van a 9.2-es verzióval. Az RHEL 8.8 és 9.2 verziói fejlesztőknek kínálnak újításokat az alkalmazások stream-ben az új fordítók, runtime nyelvek, adatbázisok és webszerverek révén. A kiadás fejlesztései között szerepelnek:

  • A Python 3.11 több új funkciót és jelentősen gyorsabb teljesítményt nyújt.
  • Az új Performance Co-Pilot (PCP) verzió új elemző eszközöket és a Grafana adatmegjelenítő platformot kínál.
  • Az Nginx 1.22 - a nagy teljesítményű, könnyű webszerver, fordított proxy és terheléselosztó - most már kompatibilis az OpenSSL 3.0-val, amely megerősíti a kérések csempészésével és protokollátíveléssel szembeni védelmet, valamint alkalmazásszintű protokoll-tárgyalást (ALPN) is támogat.
  • A PostgreSQL 15 - egy népszerű nyílt forráskódú adatbázis - új biztonsági funkciókkal és jelentős teljesítményfejlesztésekkel rendelkezik.
  • Frissítések történtek a Rust v1.66, a Go v1.19 és az LLVM v15 fejlesztői eszközkészletekben.

A 8.8-as verzió kiadási megjegyzései itt találhatóak. Ezzel a verzióval kíván ekvivalens megoldást, mind a Rocky Linux, mind az AlmaLinux OS, amelyek nagyszerű nyílt forráskódú, vállalati és szervercélú alternatívája a CentOS 8-nak. De mielőtt eldöntené, melyik a legjobb a gépei számára, készítsen teljes biztonsági mentést a legfontosabb fájljairól!

A CentOS 8-ról a Rocky Linux való áttéréshez használhatja a migrate2rocky nevű ingyenes eszközt, követve a Rocky Linux fejlesztőcsapata által itt megadott migrációs utasításokat. Külső cégen keresztül vásárolható hozzá technikai támogatás is. Az Rocky Linux a tervek szerint 2029. március elsejéig nyújt biztonsági frissítéseket a 8.x sorozatú rendszerhez.

A CentOS 8-ról az AlmaLinux OS-re való áttéréshez használhatja az almalinux-deploy nevű ingyenes eszközt, követve az AlmaLinux OS fejlesztőcsapata által itt megadott migrációs utasításokat. Az Alma Linux a tervek szerint 2029. március elsejéig nyújt biztonsági frissítéseket a 8.x sorozatú rendszerhez.

Mindkét disztribúció teljes CentOS 8 támogatást nyújt, számos olyan extra funkcióval együtt, amelyek a CentOS 8 operációs rendszersorozatban nem voltak elérhetők. Az elvégzendő feladat, hogy a meglévő hardverhez a legjobb CentOS 8 alternatívát válassza, ezért érdemes egy kis időt szánni a telepítések migrálása előtt a rendszerkövetelmények, képességek tanulmányozásukra.

A RedHat váltási opciókról itt olvashat. Az nyílt forráskódú projekteknek, nonprofit szervezeteknek, fejlesztőknek ingyenesen, akadémiai, iskolai használatra csökkentett áron érhető el.

A negyedik irány lehet az Oracle Enterprise Linux 8. Az Oracle Linux ingyenesen letölthető, terjeszthető és használható (még a élesben is), és ez így van több mint 14 évvel ezelőtti megjelenése óta. A CentOS 8-ról az Oracle Enterprise Linux-ra való áttéréshez használhatja az centos2ol nevű ingyenes eszközt, követve az Oracle Enterprise Linux fejlesztőcsapata által itt megadott migrációs utasításokat. Vásárolható hozzá technikai támogatás is.

Hozzászólások

kami911 képe

A hír második felében szó van

A hír második felében szó van a 8.8-as verzióról is, ami szerencsére a Rocky, Alma és Eracle Enterprise Linux-oknak hála még sokáig kapnak frissítéseket, ha valakinek erre lenne szüksége.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve