6.0

kami911 képe

Köszönjük neked Linux kernel 5.19!

A Linux Kernel 5.19 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.0-ra. A 2022. július végén megjelent Linux kernel 5.19 egy újabb rövid életű kernel-sorozat.

kami911 képe

Megjelent a népszerű, nyílt forráskódú multimédia könyvtár, az FFmpeg 6.0-s verziója

Megjelent a népszerű, nyílt forráskódú multimédia könyvtár, az FFmpeg 6.0-s verziója. A számos funkciófrissítéssel érkező 6.0-s verzió „Von Neumann” kicsit több mint egy évvel a megelőző 5.0-s verzió „Lorentz” után érkezett. Az egyik legfontosabb újdonság a Radiance HDR képformátum támogatása, amely lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú képek feldolgozását és konvertálását. Az új verzióban továbbá elérhetővé vált a ddagrab (Desktop Duplication) video rögzítő szűrő, amely lehetővé teszi a számítógép asztali felületéről történő videorögzítést.

kami911 képe

Szinte csak most jelent meg és máris lejárt

A Linux Kernel 6.0 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.1-re. A 2022. október másodikán megjelent Linux kernel 6.0 egy újabb rövid életű kernel-sorozat.

kami911 képe

Köszönjük neked Linux kernel 4.9 LTS!

A Linux Kernel 4.9 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell például a Linux Kernel 6.0-ra, vagy 6.1-re. A 2016. december 11-én megjelent Linux kernel 4.9 egy hosszú életű kernel-sorozat (LTS - Long Term Support). A Linux 4.9-es kernel hosszú távú támogatási (LTS) státusza miatt a Linux-alapú operációs rendszerrel működő hardvereket gyártó nagyvállalatok nagy valószínűséggel tömeggyártású eszközökön használták. Jó kérdés, hogy hogyan frissítik majd a hardvergyártók ezeket az eszközöket.

kami911 képe

Megjelent az OpenZFS 2.1.7

Támogatott platformok:

 • Linux kompatibilitás 3.10 - 6.0 verziójú kernelek
 • FreeBSD kompatibilitás legalább a 12.2-RELEASE verzióval

A változások száma jelentős, a forráscsomag letölthető az újdonságok részletes listáját tartalmazó kiadási oldalról.

kami911 képe

Az első Linux Kernel 6.0-val működő Arch Linux ISO-lemezkép már letölthető

Az Arch Linux 2022.11.01 megjelent, az Arch Linux első ISO pillanatképeként, amely a legújabb és legjobb Linux 6.0 kernel sorozatot használja azok számára, akik a könnyű, rugalmas és gördülő kiadású GNU/Linux disztribúció friss telepítését tervezik.

A Linux kernel 6.0 2022. október 2-án jelent meg, és olyan új funkciókat vezetett be, mint az AArch64 (ARM64) hardverarchitektúra támogatása az transparent huge pages felosztás nélküli cseréjéhez, az NVMe sávon belüli hitelesítés támogatása, valamint az OpenRISC és LoongArch architektúrák PCI buszainak támogatása.

kami911 képe

Megjelent a Linux kernel 6.0-s verziója

Megjelent a Linux kernel 6.0-s verziója. Vessünk egy pillantást a lényegesebb újdonságokra:

A nagyobb verzióváltás oka, hogy az 5.x sorban a verziószámok túl nagyok lettek. A verziószámváltásokra nincs ökölszabály, és többnyire csak akkor történik ilyen, amikor Linus Torvalds aggódni kezd, hogy a számok egyre nagyobbak.

A Linux 6.0 funkciólistájában részletesebb áttekintést kaphat a kernel ezen verziójának összes változásáról.

 • Az Intel Arc Graphics diszkrét GPU-k, mint az A750 és az A770, a Linux 6.0 kernel i915 DRM kernel illesztőprogramja működnek! De ez még kísérleti a Linux 6.0-ban, így a „force_probe” opciót kell engedélyezni. De legalább a Linux 6.0-val már lehetséges az új Intel asztali diszkrét grafikus kártyáknak a használata, egy frissített Mesa stack-kel párosítva együtt.
 • További AMD RDNA3 illesztőprogram fejlesztések, ami remélhetőleg elég ahhoz, hogy a közelgő Radeon RX 7000 sorozatú grafikus kártyákkal működjön. Majd a megjelenéskor meglátjuk, de remélhetőleg minden szükséges bit a helyén van.
 • Landolt a „Dummy Wait” problémát javító AMD sebességnövelő javítás
 • Qualcomm Snapdragon 8xc Gen3 támogatás, valamint korai támogatás a Lenovo ThinkPad X13s Arm laptophoz. Ez a munka a mainline-ban még korai formában van, de legalább használhatóvá válik, és egy újabb Arm Linux laptop opciót nyit meg.
 • Új SOC-ok támogatása:
  • NXP i.MX93 SoC
  • Allwinner H616
  • Marvell Prestera 98DX2530
  • Nuvoton NPCM8XX
  • Sunplus SP7021
  • Google Chameleon v3
  • Számos egyéb ARM alapú Chromebook-ok támogatása.
 • Raspberry Pi 4 V3D támogatás (3 évvel a Pi 4 megjelenése után).
 • OpenRISC PCI támogatás.
 • Új bővítmények támogatások a RISC-V számára.
 • Különböző ütemező változások, beleértve néhány NUMA kiegyensúlyozó javítást az AMD Zen számára, valamint az AMD CPU-k mostantól az MWAIT-ot részesítik előnyben a HALT-tal szemben.
 • Különböző Intel Raptor Lake kiegészítések, például a TCC hűtési vezérlőhöz, Raptor Lake P a RAPL vezérlőben, Raptor Lake USB4 / Thunderbolt és más hiányzó Raptor Lake eszközök támogatása. Van néhány kezdeti Meteor Lake támogatás is, például az hanggal kapcsolatban.
 • Az AMD Ryzen 7000 „Raphael” platform hang-illesztőprogramjának támogatása.
 • IO_uring user-space block driver támogatás, különböző IO_uring optimalizációk és egyéb ígéretes I/O-val kapcsolatos munkák: például a Btrfs Send Protocol v2.
 • Az Intel Habana Labs Gaudi 2 gyorsítók kezdeti támogatása.
 • A H.265/HEVC média user-space API mostantól stabilnak tekinthető.
 • Futtatási idejű ellenőrzés a biztonságkritikus rendszerek számára.
kami911 képe

Szevasz Linux kernel 6-os!

Megjelent a Linux kernel 5.19 verziója és ennek kapcsán Linux Torvalds a Linux kernel atyja, megjegyezte, hogy

Anyway, regardless of all that, this obviously means that the merge
window (*) will open tomorrow. But please give this a good test run
before you get all excited about a new development kernel.

(*) I'll likely call it 6.0 since I'm starting to worry about getting
confused by big numbers again.

Szóval nem kizárt, hogy a következő 5.20-as kernel verzió végül már a 6.0-s lesz . Ha emlékeztek, a kernel verzió fő ugrását 3.19 után 4.0-ra, 4.20 után 5.0-ra lépte meg Linus. Így jó esély van ezentúl a 19-20 környéki pont kiadás után, vagy ahogyan viccelt is vele, amikor elfogynak a számoláshoz az ujjai, újabb főverzióhoz érkezzen a Linux kernel.

Ti már várjátok a 6.0-t? Milyen újdonságokat látnátok szívesen? Mi az amit leginkább hiányoltok?

kami911 képe

Megjelent a Calibre 6-os verziója

A Calibre készítője és karbantartója, Kovid Goyal kiadta népszerű nyílt forráskódú, platformokon átívelő és ingyenes e-könyv-kezelő szoftverének új verzióját.

A Calibre 6.0 az első olyan kiadás, amelyet a legújabb Qt 6 nyílt forráskódú alkalmazás keretrendszerre portoltak, így a felhasználóknak modernebb kezelőfelületet és valószínűleg zökkenőmentesebb teljesítményt kínál. Ez azt jelenti, hogy a Calibre már nem fogja támogatni a 32 bites CPU-kat, mivel a Qt 6 nem támogatja őket, és előfordulhat, hogy néhány harmadik féltől származó bővítmény nem fog működni, amíg azokat is át nem írják a Qt 6-ra.

A Calibre 6.0 kiadás másik fontos újdonsága a teljes szöveges keresés, mivel a Calibre mostantól képes a könyvtárban lévő könyvek teljes szövegének indexelésére. A teljes szöveges keresés funkcióval bármely könyvben lévő szavakra rákereshetünk a keresősáv bal szélén található FT (Full Text - Teljes szöveg) gombra kattintva.

Az ARM-felhasználók számára is van egy remek hír, mivel a Calibre 6.0 az első olyan kiadás, amely támogatja az ARM64 (AArch64) CPU architektúrát Linuxon. Ez azt jelenti, hogy végre telepítheti kedvenc ekönyvkezelőjét az ARM64 disztribúciót futtató Raspberry Pi számítógépére (vagy egy hasonló lapkára).

A Calibre 6.0 egyéb említésre méltó változások mellett frissített firmware-t hoz a Kobo meghajtóhoz. Úgy javítja a sötét módot, hogy a beállítások között a Preferences (Beállítások) > Look & Feel (Kinézet) menüpontot keresztül vezérelhető legyen. Ugyanitt különböző ikontémákat is választhatunk a világos és sötét módokhoz, és új opciót ad az Amazon metaadatok letöltéséhez, hogy a Kindle kiadást részesítsük előnyben, ha többféle könyvtípust találunk a keresésben.

A Calibre 6.0 emellett egy „Hangos olvasás” gombbal bővíti a megjelenítő vezérlőelemeit, hogy az aktuális oldalról a szövegről beszédmotorok segítségével hangosan felolvashassa a könyveket, a Beállításokban egy új „Saját oszlopok hozzáadása” opcióval testre szabhatja az oszlopok megjelenítését, és az OK gombra kattintva automatikusan hozzáadja a címkék hozzáadása bevitelben jelen lévő címkéket.

Feliratkozás RSS - 6.0 csatornájára