Az első Linux Kernel 6.0-val működő Arch Linux ISO-lemezkép már letölthető

kami911 képe

Az Arch Linux 2022.11.01 megjelent, az Arch Linux első ISO pillanatképeként, amely a legújabb és legjobb Linux 6.0 kernel sorozatot használja azok számára, akik a könnyű, rugalmas és gördülő kiadású GNU/Linux disztribúció friss telepítését tervezik.

A Linux kernel 6.0 2022. október 2-án jelent meg, és olyan új funkciókat vezetett be, mint az AArch64 (ARM64) hardverarchitektúra támogatása az transparent huge pages felosztás nélküli cseréjéhez, az NVMe sávon belüli hitelesítés támogatása, valamint az OpenRISC és LoongArch architektúrák PCI buszainak támogatása.

Emellett az XFS és az io_uring együttes használata esetén aszinkron pufferelt írást, az io_uring másolás nélküli (zero-copy) hálózati átvitel támogatását, a RISC-V hardverarchitektúra „Zicbom” kiterjesztésének támogatását a nem gyorsítótár-koherens DMA-val rendelkező eszközök kezelésére, valamint egy új futásidejű ellenőrző alrendszert, amely lehetővé teszi a kernel állapotának felügyeletét.

A Linux 6.0 körülbelül két héttel az első kiadás után landolt az Arch Linux tárolóiban, és a jelenlegi felhasználók már élvezik az új funkciókat, az extra teljesítményt és a frissített hardvertámogatást.
Ha azonban live Arch Linux ISO-t szeretnél használni a 6.0-s Linux kernellel, akkor le kell töltenie az Arch Linux 2022.11.01 snapshotot, amely alapértelmezés szerint a legújabb Linux 6.0.6-os kernelkiadást tartalmazza, valamint az összes frissítést, amely 2022 októberének folyamán megjelent.

A legújabb archinstall 2.5.2 szöveges alapú telepítőprogram is benne van, amely jobb támogatást nyújt az NVMe meghajtókhoz, kevésbé tolakodó jelszóerősség-ellenőrzést, párhuzamos letöltések támogatását, javított Btrfs subvolume definíciókat, javított BlockDevice kezelést és különböző hibajavításokat tartalmaz.

Minden további nélkül letöltheti az Arch Linux 2022.11.01-et most a hivatalos weboldalról, ha Arch Linuxot tervez új számítógépekre telepíteni, vagy a meglévő telepítést újratelepíteni. Mindenki másnak elég, ha időről időre a sudo pacman -Syu parancs futtatásával tartja naprakészen Arch Linux telepítését.

(forrás)

Hozzászólások

Az első Linux Kernel 6.0-val

Igen! https://ibb.co/xMGf7R5 Az EndeavourOS-t használom ez aztán frissít naponta többször is. Nem tudok választani az LMDE5 és az Endeavour között, mindkettőnek van előnye a másikkal szemben ha az egyik van telepítve akkor a másikra vágyom. Olyanok ezek mint a nők. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az első Linux Kernel 6.0-val

#2 Én használom az LM-et is, meg az EOS-t is, utóbbi sokkal frisebb, nagyon közel van az Arch-hoz. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az első Linux Kernel 6.0-val

#2.1 Igen én is azt használom és sokkal gyorsabb mint a Debian. Közben az imgbb észhez tért.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az első Linux Kernel 6.0-val

#2.1 Annyira közel, hogy az Arch tárolóit használja plusz a még van egy saját Eos tároló. Nálam a Mint Xfce-vel megy, az Endeavour Cinnamonnal, a sebességben nem nagyon érzek különbséget, de hát különböző SSD-n vannak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve