Megjelent a népszerű, nyílt forráskódú multimédia könyvtár, az FFmpeg 6.0-s verziója

kami911 képe

Megjelent a népszerű, nyílt forráskódú multimédia könyvtár, az FFmpeg 6.0-s verziója. A számos funkciófrissítéssel érkező 6.0-s verzió „Von Neumann” kicsit több mint egy évvel a megelőző 5.0-s verzió „Lorentz” után érkezett. Az egyik legfontosabb újdonság a Radiance HDR képformátum támogatása, amely lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú képek feldolgozását és konvertálását. Az új verzióban továbbá elérhetővé vált a ddagrab (Desktop Duplication) video rögzítő szűrő, amely lehetővé teszi a számítógép asztali felületéről történő videorögzítést.

Az FFmpeg 6.0 verziója számos új funkcióval és fejlesztéssel érkezik, amelyek széles körű használatot tesznek lehetővé az alkalmazásban. A következőkben részletesebben ismertetjük az újdonságokat.

Elsőként érdemes megemlíteni a Radiance HDR képformátum támogatását, amely nagyobb dinamikatartományt biztosít a képek számára. Emellett a ddagrab (Desktop Duplication) videó rögzítő szűrő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül rögzítsék a Windows asztalukat videó formátumban.

Az új verzióban az „ffmpeg -shortest_buf_duration” opció is bevezetésre került, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállítsák az előzetes puffer időtartamát. Ezen kívül, az FFmpeg mostantól a threadinget követeli meg a beépítéshez, és minden multiplexert külön szálon futtat.

A cropdetect szűrő is új funkciókkal bővült, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mozgási vektorok és élek alapján érzékeljék a vágni kívánt területet. Az új verzióban továbbá elérhető a VAAPI dekódolás és kódolás a 10/12 bit 422, 10/12 bit 444 HEVC és VP9 formátumokhoz, valamint a WBMP (Wireless Application Protocol Bitmap) képformátum támogatása.

Azzal, hogy az FFmpeg új verziója bevezette az a3dscope szűrőt, a felhasználók mostantól 3D-s vizualizációkat is készíthetnek a videóikhoz. Az új verzió további újdonságai közé tartozik a bonk dekóder és demuxer, a Micronas SC-4 audio dekóder, valamint a Media 100i dekódolók.

Az FFmpeg 6.0 verziója számos új funkciót is bevezetett a QSV-hez, mint például az AV1 kódolási támogatás és a 10/12 bit 422, 10/12 bit 444 HEVC és VP9 formátumok QSV dekódolási és kódolási támogatása. Az új verzió bevezette továbbá az adrc, afdelaysrc, ssim360 és a backgroundkey szűrőket.

A legfontosabb tudnivalókért tekintse meg az FFmpeg változásnaplóját.

Az FFmpeg 6.0 letölthető az FFmpeg.org oldalról. Bináris csomagok hamarosan.

Hozzászólások

Kijelölt terület felvétele az asztalról

Az FFmpeget ilyen célra még nem használtam. Hogyan kellene felvenni vele egy kijelölt területet - eddig a SimpleScreenRecorderrel vettem fel vagy a teljes képernyőt, vagy egy kijelölt területet, csak az a baj vele, hogy a végeredmény nem tökéletes, mert a mozgások a videóban nem folyamatosak, hanem kicsit szaggatottak (mindegy, hogy milyen beállításokkal veszek fel). Időnként teljes filmeket is felveszek így (hanggal együtt), mert másképp nem tudom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Kijelölt terület felvétele az asztalról

#1

imígyen: https://trac.ffmpeg.org/wiki/Capture/Desktop#Linux

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve