6.1

kami911 képe

Köszönjük neked Linux kernel 5.19!

A Linux Kernel 5.19 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.0-ra. A 2022. július végén megjelent Linux kernel 5.19 egy újabb rövid életű kernel-sorozat.

kami911 képe

Szinte csak most jelent meg és máris lejárt

A Linux Kernel 6.3 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.4-re. A 2023. április 23-án megjelent Linux kernel 6.3 egy újabb rövid életű kernel-sorozat.

kami911 képe

Köszönjük neked Linux kernel 6.2

A Linux Kernel 6.2 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.3-ra. A 2023. február 19-én megjelent Linux kernel 6.2 egy újabb rövid életű kernel-sorozat, amely három hónapig volt a porondon.

kami911 képe

Kellemesen LTS lesz a 6.1-es Linux kernel

Még több mint három évig, 2026 decemberéig velünk lesz a Linux Kernel 6.1-es verziója. Ahogy azt előzetesen várni lehetett az év végi utolsó kernel hosszan támogatott (LTS - Long Term Support), vagy röviden Longterm címkét kapott, így Greg Kroah-Hartman és Sasha Levin fejlesztőkre vár a feladat, hogy hosszú évekig elérhetővé tegyék ezt a verziót számunkra. Ennek megfelelően ez a verzió több disztribúció és esetleg hardver stabil és ajánlott kernele lesz. Ennek kapcsán érdemes megfontolni a 6.1-es kernelre való váltást.

kami911 képe

Szinte csak most jelent meg és máris lejárt

A Linux Kernel 6.0 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.1-re. A 2022. október másodikán megjelent Linux kernel 6.0 egy újabb rövid életű kernel-sorozat.

kami911 képe

Hogyan frissíthet a 6.1-es Linux kernelre?

Megjelent a Linux kernel 6.1 verziója ennek kapcsán érdemes megfontolni a legújabb kernelre való váltást.

Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

kami911 képe

Köszönjük neked Linux kernel 4.9 LTS!

A Linux Kernel 4.9 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell például a Linux Kernel 6.0-ra, vagy 6.1-re. A 2016. december 11-én megjelent Linux kernel 4.9 egy hosszú életű kernel-sorozat (LTS - Long Term Support). A Linux 4.9-es kernel hosszú távú támogatási (LTS) státusza miatt a Linux-alapú operációs rendszerrel működő hardvereket gyártó nagyvállalatok nagy valószínűséggel tömeggyártású eszközökön használták. Jó kérdés, hogy hogyan frissítik majd a hardvergyártók ezeket az eszközöket.

kami911 képe

A December elején megjelent Linux kernel 6.1 újdonságai

Megjelent a Linux kernel 6.1-es verziója. Ez egy LTS, azaz hosszan támogatott verzió. Már csak ezért is fontos, hogy vessünk néhány pillantást a lényegesebb újdonságokra. Ez a kiadás tartalmazza a Rust programozási nyelv kezdeti támogatását; egy opcionális MGLRU memóriakezelési algoritmust, amely jobb memóriakezelési teljesítményt biztosít; egy kernel memória tisztítót a hatékonyabb memóriabiztonsági hibakeresés érdekében; memória tiering javításokat; lehetővé teszi a folyamatok számára, hogy önkéntes módon vonják össze a memóriát egy Transparent Hugepage-be; új BPF funkciókat, például egy pánik segédprogramot; jobb Btrfs teljesítményt; egy Maple tree adatszerkezetet, amely jobb algoritmikus tulajdonságokkal rendelkezik, mint az piros-fekete (önkiegyensúlyozó bináris kereső)fa; a per-cgroup Pressure Stall Information támogatását és egy új PSI_IRQ - IRQ/SoftIRQ értéket.

kami911 képe

Elindult az Ubuntu 23.04 fejlesztése

A Canonical megkezdte az Ubuntu 23.04 verziójának fejlesztését. Az új verzió Lunar Lobster (Holdfényes Homár) névre hallgat majd. A nem Hosszan Tánogatott (LTS) megjelenése 2023. április 27-re várható és 2024. januárig lesz támogatva. Ti milyen újdonságokat vártok ettől a verziótól?

Kernelt tekintve talán a 6.1-es vagy a 6.2-es verziók valamelyikével jön gyárilag. Érdemes figyelembe venni, hogy a Linux kernel 6.1 lesz (talán) a következő LTS verzió.

kami911 képe

A Császárpingivin (ismét) kiakadt a késői kódbeküldőkre

Megjelent a Linux kernel 6.1-es verziójának első kiadásra jelölt verziója. Ez Linus Torvalds jelentette be, a kódbeolvasztási időablak lezárásaként a tesztelési és hibajavítási fázis indult el a kiadásra jelölt verziók közzétételével. Linus-t sokkolja, hogy vannak olyanok, akik a kódbeolvasztási időablak végére ütemezik az új kódok beküldését. Hanyagság lenne, nem törödömség? Netán túlterheltség, vagy az időablakok nem megfelelő értelmezése?

Ezzel kapcsolatban a Főpingvin így fogalmaz:

Feliratkozás RSS - 6.1 csatornájára