Szinte csak most jelent meg és máris lejárt

kami911 képe

A Linux Kernel 6.3 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.4-re. A 2023. április 23-án megjelent Linux kernel 6.3 egy újabb rövid életű kernel-sorozat. Olyan új funkciókat vezetett be, mint az új DRM gyorsított illesztőprogramot az Intel VPU-hoz, Rust kód támogatást az x86_64-es user-mode Linuxhoz, AES-SHA2 alapú titkosítást az NFS fájlrendszerhez, valamint támogatást az AMD „automatikus IBRS” funkciójához.Másrészről, a Linux kernel 6.4 több új funkciót is bevezet, például az Intel LAM támogatást, felhasználói nyomkövetési eseményeket, támogatást a zónázott blokkeszközök számára a F2FS fájlrendszerhez, továbbfejlesztett Rust nyelvű kódot, rengeteg frissített és új illesztőprogramot a legújabb hardverek támogatásához, és még sok más. Valamint számos más újdonságot is.

A neves kernelfejlesztő, Greg Kroah-Hartman ma jelentette be a Linux kernel 6.3.13-as kiadását. Ami a legfontosabb, hogy a Linux kernel 6.3.13 egyben az utolsó karbantartási kiadás a Linux 6.3-as kernel sorozathoz, amely mostanra elérte az életciklus végét, és többé nem kap biztonsági és hibajavító frissítéseket.

Bejelentem az 6.3.13-as kernel kiadását.

Megjegyzendő, hogy ez az UTOLSÓ 6.3.y kernel, amit kiadunk. Ez az ág mostantól véget ért. Mostantól a 6.4.y ágra kell áttérni.

- mondta Greg Kroah-Hartman egy levelezőlistás bejelentésben. Az 6.3-s kernel sorozat minden felhasználójának frissítenie kell.

Mint írják, a felhasználóknak mostantól a Linux 6.4-es kernel-sorozatra való frissítést javasolják. A GNU + Linux disztribúciók karbantartói és azok a felhasználók, akik szeretik a saját kernel-üket összeállítani, már most letölthetik a legújabb Linux 6.4-es kernelt a kernel.org weboldalról, de ne feledjék, hogy ez nem egy hosszan támogatott LTS (Long Term Support) ág. A hosszan támogatott LTS (Long Term Support) ág a kerbel 6.1-es verziója, amely valószínűleg 2025-ig lesz támogatott. Így tökéletes megoldás azok számára is akik LTS kernelre vágynak. A Linux kernel 6.1-re váltáshoz olvassa el a következő cikket: Hogyan frissíthet a 6.1-es Linux kernelre?