Hogyan frissíthet a 6.1-es Linux kernelre?

kami911 képe

Megjelent a Linux kernel 6.1 verziója ennek kapcsán érdemes megfontolni a legújabb kernelre való váltást.

Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

Figyelmeztetés! Mindenek előtt kérjük, vegye figyelembe, hogy a Linux kernel 6.1 nemrég jelent meg, és nem biztos, hogy minden szoftver vagy illesztőprogram támogatja. Például a tulajdonosi, zárt NVIDIA grafikus illesztőprogram egyelőre még nem támogatott. Ha tehát játék vagy bármi más miatt az NVIDIA GPU-jára támaszkodik, ne folytassa tovább, hanem várja meg, amíg az NVIDIA hozzáadja illesztőprogramjához a Linux 6.1-es verzió támogatását.

A Linux 6.1-es verziója LTS kernel, azaz hosszú ideig, legalább két évig kap frissítést és támogatást.

A Linux 6.1-es kernel 2022. december 11-én jelent meg, és néhány érdekes újdonságot hoz. A felhasználók számára érdekes újdonságok:

 • A Linux 6.1 kiírja azt a CPU-magot, ahol szegmentációs hiba lép fel. Ha a Linux rendszergazdák úgy találják, hogy a szegmentációs hibák folyamatosan ugyanazokon a CPU-kon/magokon fordulnak elő, az egy hibás processzor jele lehet.
 • AMD CPU cache-to-cache és memóriajelentés és teljesítményadatok az újabb AMD processzorokkal és LbrExtV2 támogatás a Zen 4 CPU-khoz.
 • Az AMD Platform Management Framework (PMF) összevonásra került a jobb hő-, energia és zajkezelés érdekében a következő generációs AMD Ryzen eszközökkel.
 • AMD P-State javítások és s2idle javítások az AMD Rembrandt laptopokhoz.
 • Az Intel Meteor Lake fejlesztések további bevezetése.
 • Javított Intel GPU firmware kezelés.
 • Különböző Intel Arc Graphics DG2/Alchemist fejlesztések.
 • AMDGPU gang submit támogatás, amelyre a RADV Vulkan meghajtónak van szüksége a megfelelő mesh shader támogatáshoz.
 • Mode2 reset támogatás az RX 6000 sorozatú RDNA2 GPU-k számára.
 • Az AMD RDNA3 GPU-k támogatását lehetővé tevő fejlesztések bevezetése.
 • EXT4 javítások és teljesítményoptimalizálás.
 • A Logitech HID++ nagy felbontású görgetés támogatásának automatikus felismerése és a HID++ engedélyezésének megkísérlése minden Logitech Bluetooth eszköz esetében.
 • Hangtámogatási kiegészítések a Sound Open Firmware kódhoz hozzáadott AMD Rembrandt, az új AMD "Pink Sardine" audio társprocesszor támogatása és az új Apple MCA SoC illesztőprogram az új Apple Silicon eszközök hangtámogatásához.
 • WiFi Extremely High Throughput (EHT) és Multi-Link Operation (MLO) előkészületek a WiFi 802.11be és a WiFi 7 számára.
 • Hozzáadásra került egy PINE64 PinePhone (Pro) billentyűzet-illesztőprogram a Linuxon történő bevitelhez.
 • Sok más Linux laptopos fejlesztés.
 • Intel Meteor Lake Thunderbolt támogatás.
 • USB4 végponttól végpontig tartó áramlásvezérlés támogatása a Linux kernel Thunderbolt hálózati vezérlőjével.
 • Az „olcsó klón” Nintendo kontrollerek jobb kezelése.
 • Gyorsabb fájlmegosztás a host és a vendég VM-ek között a 9P protokollt használók számára a jelentős 9P VirtIO optimalizációnak köszönhetően.
 • Az MGLRU beolvasztásra került a Linux kernel lapvisszavételi kódjának átdolgozására, ami jobb felhasználói élményt eredményez, különösen a korlátozott RAM-kapacitású Linux-rendszerek esetében. A benchmark eredmények ígéretesnek tűnnek, és ezt a funkciót már beillesztették a Chrome OS és az Android eszközökbe.

További részletek: A December elején megjelent Linux kernel 6.1 újdonságai. Régebbi kernel használata esetén, még ezekre az újdonságokra is számíthat: Kernel újdonságok (5.3 -5.15).

Amennyiben ezek alapján a frissítés mellett dönt, a kernelt néhány egyszerű lépésben telepítheti Linux Mint (például: Linux Mint 21.1-es verzióra) vagy Ubuntu (22.04) disztribúcióra. A telepítés elvégezhető kézi telepítéssel, vagy egy külső alkalmazás segítségével.

Linux kernel telepítése kézi eljárással

Az Ubuntu Kernel csapa elérhetővé teszi a legújabb kernelek Ubuntu-ba szánt csomagjait, amelyet használhat a Linux Mint operációs rendszerhez is.

A fájlokat itt találja: https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

Az almappákban találja a telepíthető kerneleket. Az unsigned kernelek nem támogatják a Secure Boot eljárást, így azok eredményes használatához le kell tiltania a Secure Boot-ot

A hírben említett 6.1-es verziójú Linux kernelt itt találja:

https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v6.1.4/

Figyelmeztetés! Ne használjon olyan kernelt, ami valamilyen „-rc”-re végződő mappában van.

AMD64-es (64 bites AMD vagy Intel) processzorokhoz az alábbi fájlokat kell letöltenie:

Ezeket a fájlokat egy újonnan létrehozott üres mappába töltse le.

Amikor megnyitja a „Fájlok” alkalmazással a mappát, kattintson egy üres területre és a megjelenő helyi menüből válassza a „Megnyitás terminálban” vagy nyissa meg a terminált a Menüből vagy a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációval. Ezek után telepítse a kernel fájlokat a következő paranccsal:

sudo dpkg -i *.deb

Ezek után lezajlik a kernel telepítése.

Ezek után a gép újraindításakor valószínűleg ezzel az új kernellel indul majd el rendszere. Amennyiben nem, vagy problémát talál az új kernel használata során, a rendszerindításkor a „Shift” gombot lenyomva és nyomva tartva elérheti a GRUB rendszerindító menüt, amelyből a régebbi telepített Linux kernelek is elérhetőek. Így azzal indítva a rendszert visszaállhat a régebbi verziójú Linux kernelre. Amennyiben a header csomag nem települ, úgy külső kernel modulokat, DKMS modulokat nem fog tudni lefordítani ehhez a kernelhez.

Linux kernel telepítése külső szoftverrel

Az új kernel verziók telepítése történhet automatikusan is külső segédprogramok segítségével. Az alábbi programokkal megvalósítható az újabb kernelek telepítése:

A Mainline alkalmazás a legutolsó GPL licencű UKUU alkalmazás leágazása (forkja).

A Mainline egy grafikus eszköz a legújabb fővonalú Linux kernel telepítéséhez Ubuntu-hoz, Linux Mint-hez és származékaikhoz.

A Mainline (Ubuntu Mainline Kernel Installer) az ukuu nyílt forráskódú elágazása, amely most már fizetős. Egyszerű felületet kínál a "mainline" Kernelek frissített listájával, lehetővé teszi a Kernelek egy kattintással történő telepítését, eltávolítását vagy tisztítását az Ubuntu alapú disztribúciókban.

A Mainline alkalmazás jellemzői:

 •  Az elérhető rendszermagok listáját az Ubuntu Mainline PPA-ból hívja le.
 •  Opcionálisan figyeli és megjeleníti az értesítéseket, ha új rendszermagfrissítés érhető el.
 •  Automatikusan letölti és telepíti a csomagokat
 •  Az elérhető és telepített rendszermagok kényelmes megjelenítése
 •  Kernelek telepítése, illetve eltávolítása a felhasználói felületről
 •  Minden egyes rendszermaghoz a kapcsolódó csomagok (fejlécek és modulok) egyszerre települnek vagy távolíthatók el.

Az alkalmazás telepítése

A szoftver rendelkezik egy hivatalos PPA csomagtárolóval. Ubuntu 18.04, Ubuntu 20.04, Linux Mint 19.x, Linux Mint 20.x valamint leszármazottaihoz kínál csomagokat.

Telepítés grafikus felületen

A PPA csomagtároló hozzáadásához indítsa el a menüből a „Szoftverforrások” alkalmazást, majd a „PPA csomagtárolók” lehetőséget kiválasztva kattintson a „Hozzáadás” gombra.

Írja be a hozzáadni kívánt tároló nevét:

ppa:cappelikan/ppa

És kattintson az „OK” gombra.

Telepítés Terminálból

 • Nyissa meg a terminált és futtassa a következő parancsot:
sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa
 • Ezután ellenőrizze a frissítéseket és telepítse az eszközt a következő parancsok segítségével:
sudo apt update
sudo apt install mainline

Az alkalmazás elindítása

Az alkalmazás elindításához kattintson a Menü gombra, majd nyissa meg az „Adminisztráció” kategóriát és indítsa el a Ubuntu Mainline Kernel Installer alkalmazást.

Válassza ki a 6.1.x verziójú kernelt és telepítse. Jelenleg még nem érhető el csak a 6.0.y sorozatú kernel.

Meglévő kernel-ek eltávolítása

Amennyiben az újabb vagy régebbi Linux kernel el kívánja távolítani - javasolt megtartani a működő verziók közül a legújabbakat, akkor a „Menü”-ből válassza ki a „Frissítéskezelő” alkalmazást.

A megjelenő ablakban válassza ki a „Nézet” menüt, majd a „Linux kernelek” almenüt. A megjelenő párbeszédablakban olvassa el a Figyelmeztetést, és amennyiben egyetért kattintson a „Folytatás„ gombra. Ezek után telepítheti és eltávolíthatja a Linux kerneleket.

 

(kép)

Hozzászólások

kimarite képe

unsigned/signed

Érdekes, hogy a Canonical csak az unsigned kernelt készítette el (6.1.4 és 6.1.5), a signed kernelt nem. A Debian Backports tükrön is az unsigned jelenik meg elöször, de aztán elérhetöek az aláírt (signed) rendszermagok is. Pár nap.

A Canonical-nál -az új kernel verzió megjelenése után- mennyi idő múlva jón ki a signed körülbelül?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve