Köszönjük neked Linux kernel 6.2

kami911 képe

A Linux Kernel 6.2 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.3-ra. A 2023. február 19-én megjelent Linux kernel 6.2 egy újabb rövid életű kernel-sorozat, amely három hónapig volt a porondon.

Olyan új funkciókat vezetett be, mint a Retbleed CPU sebezhetőség gyorsabb kezelésére szolgáló új megoldás bevezetése. A Retbleed sebezhetőség korábban már javítható volt, azonban a korábban használt megoldások hatással voltak a teljesítményre. A kernel ezen verziója megbízhatósági és teljesítménynövelő fejlesztéseket hozott a Btrfs RAID5/6 implementációhoz, valamint javította a btrfs send, lseek és FIEMAP ioctl műveletek teljesítményét is. A harmadik újítás a blokkeszközök írásaival kapcsolatos finomhangolás lehetősége volt. A negyedik kiemelt újdonságként a TCP Protective Load Balancing (PLB) támogatásának bevezető verziója volt, valamint számos más újdonságot is hozott.

A neves kernelfejlesztő, Greg Kroah-Hartman ma jelentette be a Linux kernel 6.2.16-os kiadását. Ami a legfontosabb, hogy a Linux kernel 6.2.16 egyben az utolsó karbantartási kiadás a Linux 6.2-es kernel sorozathoz, amely mostanra elérte az életciklus végét, és többé nem kap biztonsági és hibajavító frissítéseket.

Note, this is the LAST 6.2.y kernel to be released. It is now
end-of-life. Please move to the 6.3.y kernel tree at this point in
time.
---------------------------------

I'm announcing the release of the 6.2.16 kernel.

All users of the 6.2 kernel series must upgrade.

The updated 6.2.y git tree can be found at:
git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/stable/linux-stable.git linux-6.2.y
and can be browsed at the normal kernel.org git web browser:
https://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/stable/linux-stable.git;a=summary

- mondta Greg Kroah-Hartman egy levelezőlistás bejelentésben.

Mint írják, a felhasználóknak mostantól a Linux 6.3-as kernel-sorozatra való frissítést javasolják, amely szintén frissült az 6.3.5-ös verzióra. A GNU/Linux disztribúciók karbantartói és azok a felhasználók, akik szeretik a saját kernel-üket összeállítani, már most letölthetik a legújabb Linux 6.3-s kernelt a kernel.org weboldalról, de ne feledjék, hogy ez is egy rövid életű ág, amelynek valószínűleg 2023 nyarán jár le majd a támogatása. Azok számára akik LTS kernelre vágynak az 5.15-ös verzió, vagy a 6.1-es verzió a megoldás. A 6.4-es kernel a tervek szerint június végén jelenik majd meg.