Köszönjük neked Linux kernel 5.19!

kami911 képe

A Linux Kernel 5.19 elérte az életciklus végét, a felhasználóknak sürgősen frissíteniük kell majd a Linux Kernel 6.0-ra. A 2022. július végén megjelent Linux kernel 5.19 egy újabb rövid életű kernel-sorozat. Olyan új funkciókat vezetett be, mint a kezdeti, de jelenleg még hiányos LoongArch CPU támogatást, Zstd tömörítési támogatást a firmware fájlokhoz, régóta várt javításokat az NTFS3 kernel meghajtóhoz, további AMD Zen 4 CPU előkészületeket, további AMD RDNA3 GPU előkészítési munkát, további Intel DG2/Alchemist diszkrét grafikus eszköz támogatását (beleértve a DG2 compute támogatást), a FAT32 fájlrendszerek megfelelő fájlkészítési időbélyegzést, Apple M1 NVMe vezérlő támogatást, a Big TCP támogatása a TCP/IP stack overhead kezeléséhez 200 Gbit és nagyobb hálózatokon, Armv9 Scalable Matrix Extension támogatást, valamint az Intel IFS, az Intel TDX és az AMD SEV-SNP beolvasztását hozta el, valamint számos más újdonságot is.

A neves kernelfejlesztő, Greg Kroah-Hartman ma jelentette be a Linux kernel 5.19.17-es kiadását, amely, még utoljára, egy nagyobb javításnak tűnik. Ami a legfontosabb, hogy a Linux kernel 5.19.17 egyben az utolsó karbantartási kiadás a Linux 5.19-es kernel sorozathoz, amely mostanra elérte az életciklus végét, és többé nem kap biztonsági és hibajavító frissítéseket.

Bejelentem az 5.19.17-es kernel kiadását.

Megjegyzendő, hogy ez az UTOLSÓ 5.19.y kernel, amit kiadunk. Ez az ág mostantól véget ért. Mostantól a 6.0.y ágra kell áttérni.

Az 5.19-es kernel sorozat minden felhasználójának frissítenie kell.

- mondta Greg Kroah-Hartman egy levelezőlistás bejelentésben.

Mint írják, a felhasználóknak mostantól a Linux 6.0-s kernel-sorozatra való frissítést javasolják, amely szintén frissült az 6.0.6-ös verzióra. A GNU/Linux disztribúciók karbantartói és azok a felhasználók, akik szeretik a saját kernel-üket összeállítani, már most letölthetik a legújabb Linux 6.0-s kernelt a kernel.org weboldalról, de ne feledjék, hogy ez is egy rövid életű ág, amely valószínűleg 2023 január végéig lesz támogatott. Azok számára akik LTS kernelre vágynak az 5.15-ös verzió (amely aktuálisan az 5.15.76-os verziót jelenti), vagy az idén decemberben megjelenő 6.1-es verzió lesz majd a megoldás.

Jelenleg jó néhány GNU/Linux disztribúció alapértelmezés szerint a Linux kernel 5.19-et használja, például az októberben megjelent Ubuntu 22.10-et (Kinetic Kudu). Ezeknél a rendszereknél fontos, hogy használatba vegye a Linux kernel 6.0 sorozatot vagy valamelyik hosszú távon támogatott (LTS) kernelt. A rolling-release disztribúciók (Arch Linux, openSUSE Tumbleweed) már megkapták 6.0-s verziójú Linux kernelt és a Fedora Linux kiadásokra is érkezik az új verzió. A 2022. november 1-jére tervezett megjelenésű Fedora Linux 37, pedig alapból ezzel a verzióval fog megjelenni. Az Linux Mint és az Ubuntu, valamint a Linux Mint Debian Edition és a Debian felhasználók használhatják a Kernel telepítésének egyéni lehetőségei blogbejegyzésben ismertetett megoldást, illetve használhatják a „Hogyan frissíthet az 5.15-ös Linux kernelre?” hírben is ismertetett Mainline nevű grafikus felületen is működő eszközt.